ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Θα λειτουργήσει και πάλι το ιστορικό ρολόι στην Ακροναυπλία

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:52:00 μ.μ. |
Σημαντική αλλά και συμβολική απόφαση, που θα γίνει απ ότι φαίνεται πραγματικότητα πολύ σύντομα, πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπλιέων, ώστε το ρολόι της πόλης στο βράχο της Ακροναυπλίας, να λειτουργήσει σύντομα και πάλι!
Ήδη έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για την εξεύρεση τεχνικού που θα αναλάβει την συντήρηση και λειτουργία του ρολογιού. Εδώ θα πρέπει να πούμε πως η ιδέα ανήκει αποκλειστικά στον ίδιο τον Δήμαρχο Ναυπλιέων Δημήτρη Κωστούρο, ο οποίος επιθυμούσε εδώ και αρκετό καιρό να τεθεί και πάλι σε λειτουργία  το ρολόι, αλλά θέματα υγείας του τεχνικού ανέβαλαν την επαναλειτουργία του. 

Μια ιστορία για το ρολόι της πόλης του Ναυπλίου 70 χρόνια μετά

από το ιστολόγιο της "Άλλης Πρότασης"

Στις 3/5/1944 το ρολόι της πόλης του Ναυπλίου γκρεμίζεται (ανατινάχθηκε) από τους Γερμανούς γιατί εμπόδιζε ένα πυροβόλο που είχαν τοποθετήσει στην Ακροναυπλία. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση το ρολόι είχε έλθει από την Βαυαρία και είχε αγοραστεί από τον Όθωνα.

Για να μην γκρεμιστεί το ρολόι έγιναν πολλές παρεμβάσεις από το Δήμαρχο Ναυπλίου Ν Γιαννόπουλο, τον Εμ Τερζάκη γραμματέα του Δήμου Ναυπλίου τον διευθυντή της Νομαρχίας Γεωργιάδη τον καθηγητή Β.Τόγια και είχε δοθεί παράταση της «ζωής του» για ένα μήνα.

Ο Β Τόγιας, φιλόλογος υπηρετούσε στο Ναύπλιο τα χρόνια της κατοχής, μιλούσε Γερμανικά, περιγράφει την συζήτηση με το Γερμανό στρατιωτικό διοικητή της Πελοποννήσου, στρατηγός με έδρα την Κόρινθο. Η απάντηση στο αίτημα να μην γκρεμιστεί το ρολόι ήταν «ο πόλεμος κύριε φιλόλογε ο πόλεμος..»

Η σημερινή κατασκευή του κτηρίου έγινε από τη τουριστική επιτροπή της πόλης του Ναυπλίου το 1949. Στις 14 Σεπτέμβριου του 1949 στις 5.00μμ άρχισε «να προσφέρει τις υπηρεσίες του εις του κατοίκους της πόλεως» Ο Μηχανισμός του ρολογιού είχε φυλαχτεί μετά από την ανατίναξη στο δημαρχείο Ναυπλίου.

































Ο Εμ Τερζάκη γραμματέας του Δήμου Ναυπλίου έγραψε στις 3/5/44 ένα ποίημα αφιερωμένο στο «ρολόι της πόλεως» και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα ΣΥΝΤΑΓΜΑ τον Σεπτέμβριο του 1949 με αφορμή την επαναλειτουργία του ρολογιού της πόλης του Ναυπλίου.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ