Οι πληγέντες εκτός από τον καιρό έχουν να αντιμετωπίσουν και την αδιαφορία του κράτους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αυτό που συνέβη με τις καταστροφικές πλημμύρες στις Σπέτσες έναν χρόνο πριν. Η υπουργική απόφαση για την οριοθέτηση των πληγεισών περιοχών δημοσιεύτηκε πριν από λίγες μέρες. Οσοι επλήγησαν την προηγούμενη Παρασκευή στην Αττική από τις ισχυρές βροχοπτώσεις και είδαν τα σπίτια τους, τις επιχειρήσεις τους και τα αυτοκίνητά τους να καταστρέφονται, δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο το αναπάντεχο και δυσάρεστο αυτό γεγονός που ανατρέπει την καθημερινότητά τους.
Το παρελθόν δείχνει ότι οι πληγέντες έχουν να αντιμετωπίσουν και τα «τέρατα» της γραφειοκρατίας, της καθυστέρησης και της αδιαφορίας των δημόσιων υπηρεσιών για να μπορέσουν κάποια στιγμή, που ίσως φτάσει ακόμα και τα πέντε χρόνια, να αποζημιωθούν από το κράτος.
Τρανταχτό παράδειγμα αυτό που συνέβη με τις καταστροφικές πλημμύρες που έγιναν πριν από έναν χρόνο στις Σπέτσες. Μόλις πριν από λίγες ημέρες (22/10/2014) δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η υπουργική απόφαση για «οριοθέτηση περιοχών και πιστωτικές διευκολύνσεις».
Χρονοβόρες διαδικασίες
Μια απόφαση που είναι μόνο η αρχή, αφού μέχρι να έρθει η ώρα και να πάρουν οι πληγέντες τα χρήματα στα χέρια τους (αποζημιώσεις) θα πρέπει να ακολουθήσουν μια σειρά χρονοβόρων διαδικασιών.
Οι καταστροφικές πλημμύρες στις Σπέτσες έγιναν στις 14 Νοεμβρίου 2013 και προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια, μαγαζιά, δρόμους αλλά και αυτοκίνητα. Στο νησί είχε σπεύσει ο τότε αντιπεριφερειάρχης Νήσων Δημήτρης Κατσικάρης, και όπως είχε ανακοινωθεί αμέσως μετά είχαν συγκροτηθεί συνεργεία για τον έλεγχο, την καταγραφή και την εκτίμηση του μεγέθους της πλημμύρας.
Επίσης είχε γίνει γνωστό ότι μετά τη συγκέντρωση από τον Δήμο Σπετσών των αιτημάτων των πολιτών που επλήγησαν, η Περιφερειακή Ενότητα Νήσων θα διαθέσει το απαραίτητο προσωπικό για τον έλεγχο των αιτημάτων και τη διενέργεια αυτοψιών και θα έστελνε τον φάκελο στην ΥΑΣ (Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων) ώστε να κινηθούν οι διαδικασίες οριοθέτησης της πληγείσης περιοχής, ορισμού της περιοχής ως πλημμυρόπληκτης, καθώς και αποζημίωσης των πληγέντων μετά την έκδοση υπουργικών αποφάσεων από το υπουργείο Υποδομών-Μεταφορών και Δικτύων.
Η Περιφέρεια Νήσων πράγματι έκανε πολύ καλά τη δουλειά της γιατί, όπως προκύπτει από την Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε στις 22/10/2014 (ΦΕΚ Β/2851), στις 5 Φεβρουαρίου 2014 αποστέλλεται έγγραφο της ΠΕ Νήσων με το οποίο ζητείται η οριοθέτηση της Νήσου Σπετσών ως πληγείσας περιοχής από την πλημμύρα της 14ης Νοεμβρίου 2013.
Αίτημα το οποίο χρειάστηκε να περάσουν 8 ολόκληροι μήνες για να βρει ανταπόκριση από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, αφού μόλις στις 22 Οκτωβρίου δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ για τη σχετική Υπουργική Απόφαση.
Σημαντικό είναι όμως το γεγονός ότι αυτή η απόφαση δεν σημαίνει ότι οι πληγέντες μπορούν να αποζημιωθούν. Από ‘δώ και στο εξής ο νόμος προβλέπει ότι ορίζεται προθεσμία ενός έτους από τη δημοσίευση σε ΦΕΚ της παρούσας Απόφασης για την υποβολή από τους ενδιαφερόμενους αιτήσεων για αυτοψίες στα πληγέντα κτίσματα και την έκδοση πορίσματος χαρακτηρισμού τους.
Ακολουθεί η συγκρότηση Διμελούς Επιτροπής «για την εξέταση υποθέσεων που αφορούν σε κτίσματα που έχουν υποστεί ζημιές από τις πλημμύρες», η σύνταξη πορίσματος της Επιτροπής με τους πίνακες καταγραφής και η έκδοση νέας Υπουργικής Απόφασης για τη χορήγηση κρατικής ενίσχυσης.
Χαρακτηριστικό της καθυστέρησης που σημειώνεται είναι ότι στο ίδιο ΦΕΚ της 22ας Οκτωβρίου 2014 δημοσιεύεται Απόφαση για τη «Χορήγηση Δωρεάν Κρατικής Αρωγής για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2009 σε περιοχές του νομού Εύβοιας».
Στην περίπτωση αυτή αν και η οριοθέτηση έγινε γρήγορα, η συγκρότηση της Διμελούς Επιτροπής έγινε ύστερα από 4 ολόκληρα χρόνια (31 Ιανουαρίου 2014), η οποία ολοκλήρωσε το πόρισμά της στις 14 Φεβρουαρίου 2014 και η τελική υπουργική απόφαση βγήκε έπειτα από 5 χρόνια.