Μείζον ζήτημα έχει προκύψει στον Δήμο Ερμιονίδας με την απένταξή του από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση».
Πιο συγκεκριμένα, όπως βλέπουμε στο Δελτίο Τύπου του Δήμου Ερμιονίδας, με την υπ’ αριθμ. πρωτοκόλλου 152.280/ΨΣ4941-Α2/08-09-2014 της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Επικοινωνιών, απεντάχθηκε ο Δήμος Ερμιονίδας από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση» με τίτλο έργου “Ανάδειξη και διάχυση πολιτιστικού περιεχομένου, μέσω δημιουργίας Ψηφιακού Μουσείου στο νέο Δήμο Ερμιονίδας”.
Στο πρόγραμμα εντάχθηκαν το 2010 οι πρώην Δήμοι Κρανιδίου και Ερμιόνης με αποφάσεις των Δημοτικών τους Συμβουλίων και σύμφωνα με τον Ν.3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης), το πρόγραμμα αυτό θα υλοποιείτο από τον νέο Δήμο Ερμιονίδας.
Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 391.100,00€, προέβλεπε την δημιουργία δύο ψηφιακών μουσείων, ένα στο Πορτοχέλι στο κτίριο Μίληση και ένα στην Ερμιόνη στο κτίριο του Δημαρχείου.
Επιπλέον, το έργο περιελάμβανε την ανάπτυξη Διαδικτυακού Τόπου και εφαρμογής κινητών τηλεφώνων για την προβολή σχετικού περιεχομένου που θα αναπτυσσόταν στο πλαίσιο της πρότασης. Οι υπηρεσίες που θα παρείχε θα ήταν οι εξής: 1) Πολυκαναλική και in situ υπηρεσία ψηφιακού μουσείου με δισδιάστατη, τρισδιάστατη και ολογραμματική προβολή περιεχομένου. 2) Υπηρεσία ενημέρωσης μέσω διαδικτυακής πύλης.
Στα ψηφιακά μουσεία θα γινόταν η ανάδειξη του ιστορικού, αρχαιολογικού και πολιτισμικού πλούτου του Δήμου Ερμιονίδας και η αξιοποίηση του με έμφαση στην τουριστική προώθηση του δήμου και την ενοποίηση της ιστορίας και του πολιτισμού του, μέσα από μια πρωτοποριακή δράση με την χρήση νέας ψηφιακής τεχνολογίας και της ψηφιακής ξενάγησης του επισκέπτη.
Πολλά ερωτηματικά γεννούνται σήμερα μετά την απόφαση της απένταξης, για τις ενέργειες της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, αφού πέρασαν 4 χρόνια και δεν προχώρησε στην υλοποίηση ενός έτοιμου έργου, το οποίο θα αναδείκνυε την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας.
Εκτός από την αδιαφορία και την ολιγωρία που επέδειξε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή στην υλοποίηση ενός ενταγμένου έργου, το θέμα έχει και άλλες διαστάσεις.
Πιο συγκεκριμένα, το πρόβλημα προέκυψε όταν η προηγούμενη Δημοτική Αρχή αποφάσισε να ενοικιάσει σε ιδιώτη το κτίριο Μίληση στο Πορτοχέλι και να μεταφέρει το Ψηφιακό Μουσείο στο κτίριο του Γενικού Λυκείου Κρανιδίου.
Αυτή η απόφαση δημιούργησε τεράστιο πρόβλημα στην εκτέλεση του έργου των δύο ψηφιακών μουσείων, διότι οι μελέτες και τα σχέδια είχαν προβλεφθεί για το κτίριο Μίληση.
Αποτέλεσμα αυτού ήταν ένα ώριμο έργο να καθυστερήσει αρκετά και στο τέλος να απενταχθεί.
Η νέα Δημοτική Αρχή ξεκίνησε άμεσα τις προσπάθειες για επανένταξη του συγκεκριμένου έργου.