ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Με 27-28 λεπτά το κιλό για τις Ναβαλίνες, ξεκίνησε φέτος το πορτοκάλι στην Αργολίδα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:49:00 μ.μ. |

















 Από καλή βάση φαίνεται οτι ξεκινάει φέτος το πορτοκάλι καθώς απο τις πρώτες,περιορισµένες έστω, κινήσεις στην αγορά, υπάρχει ενδιαφέρον και ζήτηση. Αν και είναι νωρίς για να ξεκαθαρίσει το τοπίο, οι παραγωγοί είναι συγκρατηµένοι και πωλούν µόνο σε αξιόπιστες, ως προς την πληρωµή, επιχειρήσεις. Ωστόσο, προσβλέπουν σε υψηλότερες τιµές µετά την µειωµένη παραγωγή σε Ελλάδα και Μεσόγειο. Σηµειώνεται ότι, η συγκοµιδή για τις Ναβαλίνες ξεκίνησε µε καθυστέρηση στην Ελλάδα.

Η τιµή παραγωγού για τις Ναβαλίνες κυµαίνεται περί τα 27-28 λεπτά το κιλό στην Αργολίδα και στα 20-25 λεπτά στην Λακωνία, ελαφρά υψηλότερες από τις αντίστοιχες περσινές, οι οποίες για τις πρώιµες κυµάνθηκαν µεταξύ 22-23 λεπτών, ενώ για τα Μέρλιν η τιµή βρισκόταν στα 10-17 λεπτά.

Η συγκοµιδή για τα Μέρλιν δεν έχει ξεκινήσει ακόµα και αναµένεται να ξεκινήσει τέλος Νοεµβρίου. Τα Μέρλιν ίσως υποστούν αυξοµειώσεις στην τιµή τους, εξηγεί ο Σπύρος Καχριµάνης.

Στην Αργολίδα, τιµές στα 24 λεπτά παρουσιάστηκαν µόνο σε ελάχιστες ποσότητες και για προϊόν δεύτερης ποιότητας, εξηγεί ο κ. Καχριµάνης της ΑΚΑΣ Ήλιος. Η τιµή της Ναβαλίνας στην εγχώρια αγορά (λαϊκές, καταστήµατα) κυµαίνεται στα 25-28 λεπτά ενώ για την εξωτερική αγορά στα 20-22 λεπτά, σύµφωνα µε τον κ. Σταύρο Χρυσαδάκο της οµάδας παραγωγών ΑΣΕΠΕ Σπάρτης Ηλιοφρούτ. «Η τιµή είναι χαµηλή αν λάβουµε υπόψη τα κοστολόγια και το κόστος των λιπασµάτων», σχολιάζει ο κ. Χρυσαδάκος. Επίσης, επικρατεί ασάφεια για τα εργατικά (κοπή, παραστατικά).

Η τιμή παραγωγού για τις Ναβαλίνες κυµαίνεται περί τα 27-28 λεπτά το κιλό στην Αργολίδα, ενώ για τα Μέρλιν δεν έχει καθοριστεί ακόµα αν και αναµένεται να κυµανθεί στα περσινά επίπεδα, κοντά στα 10. Η τιµή παραγωγού πέρυσι όσον αφορά τις Ναβαλίνες, που είναι περισσότερο πρώιµες, ήταν πιεσµένη στα 22–23 λεπτά, ενώ η τιµή για τα Μέρλιν κυµάνθηκε στα 10–17. Αξίζει να επισηµανθεί ότι η περσινή τιµή παραγωγού για το προϊόν που προορίστηκε για χυµό έφτασε και τα 2 λεπτά το κιλό. προς το παρόν, η ζήτηση είναι µεγαλύτερη στην εγχώρια αγορά.

Περισσότερος χυμός στην Ευρώπη για το 2014

Αυξηµένη κατά 2% στους 50,7 εκατ. µετρικούς τόνους σε σχέση µε την περσινή χρονιά θα είναι η παγκόσµια παραγωγή πορτοκαλιών για το 2013/14 µε το τέλος της χρονιάς να πλησιάζει, καθώς η µεγάλη παραγωγή σε Βραζιλία και Κίνα αντισταθµίζουν τη µείωση στις ΗΠΑ, σύµφωνα µε έκθεση του αµερικανικού υπουργείου γεωργίας (USDA). Η παραγωγή πορτοκαλιών της ΕΕ εκτιµάται αυξηµένη κατά 3%, φτάνοντας τους 6,1 εκατ. τόνους, ως αποτέλεσµα των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών. Οι εισαγωγές αναµένεται να κυµανθούν στα ίδια επίπεδα, µε την Νότια Αφρική και την Αίγυπτο να είναι οι βασικοί προµηθευτές της Ένωσης ενώ αντίθετα η κατανάλωση προβλέπεται να σηµειώσει πτώση καθώς περισσότερα πορτοκάλια αναµένεται να επεξεργαστούν. Με περισσότερα φρούτα να είναι διαθέσιµα για επεξεργασία, η παραγωγή της ΕΕ σε χυµό πορτοκαλιού αναµένεται αυξηµένη κατά 25% στους 100.000 τόνους. Συνεπώς, οι εξαγωγές χυµού πορτοκαλιού αναµένονται µειωµένες κατά 25%. Την ίδια στιγµή, οι προβλέψεις για τη νέα περίοδο συγκοµιδής (2014/2015) δείχνουν µείωση της παραγωγής εσπεριδοειδών στις χώρες της Μεσογείου, δηµιουργώντας προσδοκίες στους παραγωγούς για µία καλύτερη χρονιά όσον αφορά τις τιµές. Μειωµένη κατά 7%, στους 21εκατ. τόνους, προβλέπεται η παραγωγή εσπεριδοειδών στις χώρες της Μεσογείου µε τα πορτοκάλια να επηρεάζονται περισσότερο αφού αναµένεται 10% µείωση στην παραγωγή, σύµφωνα µε στοιχεία της CLAM.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ