Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα έχει προκηρυχθεί, αν όλα κυλήσουν ομαλά, το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας για 50.000 ανέργους πανεπιστημιακής, τεχνολογικής, δευτεροβάθμιας και υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Τις προηγούμενες ημέρες «κλείδωσε» ο τελικός αριθμός των θέσεων που αντιστοιχούν σε δήμους, περιφέρειες και υπουργεία. Σύμφωνα με τις τελικές αποφάσεις, οι οποίες προέκυψαν μέσα από διαβούλευση του υπουργείου Εργασίας με τους εμπλεκόμενους φορείς, στα υπουργεία θα προσληφθούν μέσω του προγράμματος 18.000 άνεργοι, ενώ στην ΚΕΔΕ θα καλυφθούν 32.000 θέσεις.
Την ίδια ώρα, η κατανομή των θέσεων ανά ειδικότητα βρίσκεται σε τελικό στάδιο, ενώ στην παρούσα φάση το υπουργείο Εργασίας αναμένει τις τελικές απαντήσεις από τους δήμους και τα υπουργεία για την κατανομή των ειδικοτήτων. Μόλις ολοκληρωθεί αυτό το στάδιο, θα ακολουθήσει η αποστολή της προκήρυξης στον ΟΑΕΔ.
Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου τονίζουν ότι ο βασικός τους στόχος είναι προκήρυξη της πλειονότητας των θέσεων μέσα στον Νοέμβριο, έτσι ώστε τον Δεκέμβριο να ξεκινήσουν οι προσλήψεις των ανέργων.
Κατανομή των θέσεων
Το 80% των θέσεων θα καλυφθεί από ανέργους υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ το 20% απευθύνεται σε άτομα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Στην Περιφέρεια Αττικής θα καλυφθούν 15.000 θέσεις, ενώ στην Κεντρική Μακεδονία 10.000. Στις υπόλοιπες Περιφέρειες οι θέσεις κατανέμονται ως εξής: Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (3.500 θέσεις), Δυτική Ελλάδα (3.900 θέσεις), Πελοπόννησος (2.500 θέσεις), Βόρειο Αιγαίο (900 θέσεις), Κρήτη (2.750 θέσεις), Θεσσαλία (4.000 θέσεις), Δυτική Μακεδονία (1.200 θέσεις), Νότιο Αιγαίο (1.275 θέσεις), Στερεά Ελλάδα (2.000 θέσεις), Ηπειρος (2.000 θέσεις) και Ιόνια Νησιά (975 θέσεις).
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μεγάλα πακέτα θέσεων θα αφορούν τα υπουργεία Εργασίας και Υγείας -περίπου 5.000 θέσεις- τα οποία έχουν μεγάλη ανάγκη από προσωπικό, λόγω των αυξημένων αρμοδιοτήτων τους. Στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού θα καλυφθούν 1.700 θέσεις, ενώ για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα ωφεληθούν 600 άνεργοι. Περίπου 800 θέσεις αντιστοιχούν στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ στα άλλα υπουργεία οι θέσεις κατανέμονται ως εξής: Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (461 θέσεις), Εθνικής Αμυνας (228 θέσεις), Ναυτιλίας και Αιγαίου (185 θέσεις), Τουρισμού (89 θέσεις), Εσωτερικών (51 θέσεις) και Προστασίας του Πολίτη (68 θέσεις).
Από το σύνολο των θέσεων, η πλειονότητα θα καλυφθεί από απόφοιτους δευτεροβάθμιας και υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Μερικές από τις ειδικότητες που κεντρίζουν το ενδιαφέρον των φορέων είναι ΠΕ Διοικητικών, ΠΕ Κοινωνιολόγων και Κοινωνικών Λειτουργών, ΠΕ Πληροφορικής, ΥΕ Γενικών Καθηκόντων, ΤΕ Νοσηλευτών, ΔΕ Μαγείρων, ΔΕ Διοικητικού/Λογιστικού και Διοικητικών Γραμματέων, αλλά και ΔΕ Φυλάκων.
Περισσότερα μόρια σε ανέργους 30-44 ετών
Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας έχει ήδη ξεκινήσει διεργασίες, προκειμένου να αλλάξει τη μοριοδότηση σε κοινωνικές ομάδες που πλήττονται από την κρίση.
Υπό αυτό το πρίσμα, το υπουργείο σχεδιάζει την αύξηση της μοριοδότησης σε οικογένειες που έχουν ανήλικα τέκνα, στους ανέργους που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα από 30 έως 44 ετών, καθώς επίσης και στους μακροχρόνια άνεργους. Ειδική μέριμνα θα υπάρξει και για τα νοικοκυριά στα οποία δεν υπάρχει κανένας εργαζόμενος. Ειδικότερα, σε αυτές τις οικογένειες η μοριοδότηση αναμένεται να διπλασιαστεί, προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβασή τους στο πρόγραμμα.
Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας προβλέπει την πρόσληψη ανέργων έως 66 ετών με συμβάσεις πέντε μηνών και αμοιβή (μετά τις ασφαλιστικές κρατήσεις) 490 ευρώ, για ανέργους άνω των 25 ετών και 427 ευρώ για τους κάτω των 25 ετών.