Αρνούνται να παραδεχθούν στην κυβέρνηση και στο υπουργείο Περιβάλλοντος το ναυάγιο των περιφερειακών σχεδιασμών διαχείρισης των απορριμμάτων και των εργολαβικών αναθέσεων των ΣΔΙΤ των σκουπιδιών, συνολικού ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ.
Μεταθέτουν διαρκώς την τελευταία τριετία τα χρονοδιαγράμματα της ανάθεσης των έργων ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων, φθάνοντας πλέον στο 2015-16, για να καλύψουν τις εμπλοκές που έχουν δημιουργηθεί σε εγχώριο και ευρωπαϊκό επίπεδο λόγω των εγγυημένων ποσοτήτων, που προβλέπονται στους όρους των ΣΔΙΤ και των λανθασμένων χειρισμών από την κεντρική κυβέρνηση και πολλές περιφέρειες.
Στο μεταξύ όμως πόλεις της περιφέρειας πνίγονται στα σκουπίδια, ενώ σε περίπου ένα μήνα, στις αρχές Δεκεμβρίου, έρχεται νέα καμπάνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το αίσχος των παράνομων χωματερών, καθώς 82 ΧΑΔΑ, κυρίως στην Πελοπόννησο, εξακολουθούν να λειτουργούν ανεξέλεγκτα, ενώ έπρεπε να έχουν κλείσει και να έχουν αποκατασταθεί οι χώροι από το 2008.
Στα άκρα
Το υπουργείο Περιβάλλοντος πήρε πρωτοβουλία αλλεπάλληλων συσκέψεων και συναντήσεων απευθείας με δημάρχους από τις Περιφερειακές Ενότητες Λακωνίας, Αργολίδας και Αρκαδίας, επιδιώκοντας τη διαμόρφωση βραχυπρόθεσμου σχεδίου άμεσης δράσης για την πλήρη εξάλειψη της ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο.
Οι συναντήσεις έγιναν υπό τη γενική γραμματέα ΠΕΚΑ Ν. Γιαννακοπούλου, χωρίς την παρουσία εκπροσώπου από τη διοίκηση της περιφέρειας Πελοποννήσου, που υποτίθεται ότι θα ήταν η πρώτη περιφέρεια που θα δρομολογούσε την κατασκευή ολοκληρωμένων εγκαταστάσεων διαχείρισης των απορριμμάτων, ενώ οι σχετικές συμβάσεις και χρηματοδοτήσεις βρίσκονται στον αέρα. Ο λόγος προφανώς είναι ότι η αντιπαράθεση πολλών δημάρχων με την περιφερειακή αρχή, εξαιτίας του αδιεξόδου διαχείρισης των απορριμμάτων, έχει φτάσει στα άκρα. Η περιφέρεια επιβάλλει πρόστιμα και περικοπές χρηματοδοτήσεων στους δήμους, χωρίς παράλληλα να έχει εξασφαλίσει λύσεις διαχείρισης των σκουπιδιών.
Σκοπός των συναντήσεων στην πραγματικότητα είναι η διαμόρφωση υπερασπιστικής γραμμής της χώρας μας, εν όψει της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, στις αρχές Δεκεμβρίου, καθώς και η μείωση των οικονομικών κυρώσεων, που αυτό αναμένεται να επιβάλλει, τόσο σε κατ' αποκοπή πρόστιμο όσο και σε ημερήσιες ποινές. Στις συναντήσεις οι δήμαρχοι ζήτησαν να εξεταστεί η δυνατότητα χρηματοδότησης της ενδιάμεσης διαχείρισης των αποβλήτων, έως ότου περατωθούν οι εγκαταστάσεις ολοκληρωμένης διαχείρισης.
Πελοπόννησος
Σημειώνεται ότι στην Πελοπόννησο υπάρχουν συνολικά 82 ΧΑΔΑ, η αποκατάσταση των οποίων χρηματοδοτείται ήδη από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον - Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ), ενώ 23 από αυτούς παραμένουν ακόμη ενεργοί.
Το ΥΠΕΚΑ ανακοίνωσε ότι από τις 3.036 παράνομες χωματερές (1.128 από αυτές ήταν ενεργές) που υπήρχαν το 2005, χρονιά που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα, η συντριπτική πλειονότητά τους έχει πλήρως αποκατασταθεί, ενώ μόνο τον τελευταίο χρόνο πάνω από 300 έργα αποκατάστασης έχουν δρομολογηθεί, ολοκληρωθεί ή υλοποιούνται. Επίσης ότι η προσπάθεια πλήρους εξάλειψης των παράνομων χωματερών θα συνεχιστεί και στα νησιά, κυρίως τα μικρά, όπου λόγω των ειδικών συνθηκών απαιτείται ειδική αντιμετώπιση και υπέρβαση των αντικειμενικών δυσκολιών που υπάρχουν.
Στη σύσκεψη υπό τη γενική γραμματέα ΠΕΚΑ πήραν μέρος οι Δ. Καλογερόπουλος, γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Γ. Διδασκάλου, γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου. Οι δήμαρχοι της Λακωνίας: Ευρώτα Ι. Γρυπιώτης, Ανατολικής Μάνης Π. Τσιριγώτης (αντιδήμαρχος). Οι δήμαρχοι της Αργολίδας: Επιδαύρου Κ. Γκάτζιος, Ερμιονίδας Δ. Σφυρής, Ναυπλίου Δ. Κωστούρος, Αργους-Μυκηνών Δ. Καμπόσος. Οι δήμαρχοι της Αρκαδίας: Βόρειας Κυνουρίας Π. Μαντάς, Νότιας Κυνουρίας Χ. Λυσικάτος και Τρίπολης Δ. Παυλής.