Σε δεινή θέση βρίσκονται αρκετές τουριστικές επιχειρήσεις στη χώρα παρά το γεγονός ότι η σεζόν πήγε αρκετά καλά σε ότι αφορά την ευημερία των αριθμών. Ειδικά σε ότι αφορά τις ξενοδοχειακές μονάδες η κατάσταση θεωρείται άκρως προβληματική και ανεπισήμως πλέον γίνεται λόγος, ότι υπάρχουν 700 ξενοδοχεία σε όλη την χώρα (αρκετά εκ των οποίων στα Δωδεκάνησα) που ετοιμάζονται ν’ αλλάξουν χέρια. Ως βασικές αιτίες φέρονται ο υψηλός δανεισμός, η φορολογία και τα χαμηλά περιθώρια κέρδους, που έχουν προκαλέσει ασφυκτικές καταστάσεις.
Σύμφωνα μάλιστα με μελέτη της Pricewater house Coopers περίπου 55% των ξενοδοχειακών εταιρειών του δείγματος, που εξέτασε (αντιπροσωπεύουν το 40% της συνολικής διαθεσιμότητας κλινών στη χώρα) στην κατηγορία των Zombies ενώ το 22% στην κατηγορία των Stars για το 2012.
Υπογραμμίζεται ότι οι εταιρείες Zombies αντιπροσωπεύουν το 57% των εσόδων, το 70% των πάγιων ενεργητικών, και το 70% του απασχολούμενου κεφαλαίου και το 82% του καθαρού χρέους του δείγματος.
Το χρέος, ωστόσο, δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό συγκριτικά με το δείγμα, όμως, δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί από το 70% των εταιρειών! Τουριστικοί κύκλοι σημειώνουν ότι με βάση τα στοιχεία του 2013 αλλά και του 2014 τα αριθμητικά δεδομένα έχουν βελτιωθεί όμως όχι ιδιαίτερα θεαματικά και η πλειονότητα των αναφερόμενων ξενοδοχείων παραμένει στην κατηγορία των Zombies.
Όπως επίσης αναφέρει σε χθεσινό δημοσίευμά της η εφημερίδα “Επένδυση” (σε ρεπορτάζ του Χάρη Ντιγριντάκη) υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για αγορά ξενοδοχείων από ξένους επενδυτές.
Αναφέρονται συγκεκριμένα στο δημοσίευμα τα εξής:
Την ίδια ώρα διαστάσεις φρενίτιδας έχει λάβει το τελευταίο εξάμηνο η σπουδή δεκάδων funds του εξωτερικού για την απόκτηση ξενοδοχείων πολυτελείας στην Ελλάδα. Οι συζητήσεις μεταξύ επενδυτών και ξενοδοχειακών επιχειρηματιών βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, με κάποιες από αυτές να βρίσκονται στο στάδιο “due diligence”, δηλαδή σε φάση διεξαγωγής οικονομικών και νομικών ελέγχων.
Ο συνδυασμός της επικείμενης μετοχοποίησης υπερχρεωμένων ξενοδοχειακών εταιρειών από πιστωτικά ιδρύματα της χώρας (μόνο η Eurobank ανακοίνωσε ότι διαθέτει 160, ενώ πολύ περισσότερα βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια της Τράπεζας Πειραιώς και της Alpha Bank, ενώ ένα άλλο κομμάτι ανήκει σε ξένες τράπεζες όπως η HSBC) και του παράλληλου success story του ελληνικού τουρισμού, έχει επενεργήσει ως διεγερτικό χάπι για την πλειονότητα των επενδυτικών οίκων του εξωτερικού.
Στο μικροσκόπιό τους βρίσκονται ήδη περίπου 700 περίπου ξενοδοχειακά συγκροτήματα ανά την Ελλάδα και το ζητούμενο για αυτούς είναι η ετήσια απόδοση.
Τα funds Third Point, Oakhill, Fortress, BlackRock, Toscafund Asset Mgt, Asset Value Investors και British Empire Securities, Europa Capital, Jermyn Street Real Estate Fund IV LP, Qatara International, Minoan Plc, Oaktree και Colony Capital είναι ορισμένα από αυτά που ερίζουν για την απόκτηση πολυτελών ξενοδοχείων που είναι έτοιμα να δώσουν άμεσο κέρδος.
Σύμφωνα με πληροφορίες της “Ε”, και ο επιχειρηματίας κ. Μίλτος Καμπουρίδης μετά την Dolphin Capital προχώρησε στην ίδρυση της εταιρίας Dolphin Capital Opportunities, με στόχο την απόκτηση σε πρώτη φάση πέντε ξενοδοχείων, αρχής γενομένης με το “Apollon Beach” στο Πόρτο Χέλι.
Σύμφωνα με την μελέτη της PwC, οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις φαίνεται ότι έχουν πραγματοποιήσει μεγάλες επενδύσεις και ότι έχουν ξοδέψει αρκετά κεφάλαια, ωστόσο τα κεφάλαιά τους είναι αρκετά στέρεα. Την ίδια στιγμή τα έσοδα είναι περιορισμένα χωρίς καμία ανάπτυξη τα τελευταία πέντε χρόνια (έως και το 2012) και η κερδοφορία δεν μπορεί να ανταμείψει το απασχολούμενο κεφάλαιο.
Κατακερματισμός
Στα συμπεράσματα της μελέτης καταγράφεται ότι η ξενοδοχειακή βιομηχανία είναι πολύ κατακερματισμένη. Τα τυπικά ετήσια έσοδα αγγίζουν κατά μέσο όρο τα 3,5 εκατ. ευρώ και τα κέρδη κατά μέσο όρο δεν υπερβαίνουν τα 0,5 εκατ. ευρώ.
«Καθώς προχωράμε από τα Stars στα Zombies η κερδοφορία μειώνεται, αρκετά περισσότερο κεφάλαιο και προσωπικό απασχολείται και τα χρέη αυξάνονται δυσανάλογα.
Για το 40% κλινών της χώρας (οι 703 μεγαλύτερες ξενοδοχειακές εταιρείες) που αποτελούν το αντιπροσωπευτικό δείγμα της μελέτης οι συνολικές επιδοτήσεις ανέρχονται στα 650 εκατ. ευρώ το 2012 και φαίνεται πως δεν διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ξενοδοχειακή βιομηχανία.
Στη μελέτη διαπιστώνεται ότι προκειμένου να επιτευχθεί ένα βιώσιμο επίπεδο χρέους στο δείγμα, περίπου 0,34 δισ. ευρώ των χρεών διεγράφησαν και 1,22 δισ. ευρώ των χρεών ανακεφαλαιοποιήθηκαν.
Το γεγονός ότι η κατανομή των ξενοδοχειακών εταιρειών δεν άλλαξε από το 2008 μέχρι το 2012, αντικατοπτρίζει μια στάσιμη δομή στην ξενοδοχειακή βιομηχανία με μια προδιάθεση προς τις Zombie ξενοδοχειακές εταιρείες.
Σύμφωνα με τη μελέτη οι τουρίστες ξοδεύουν περίπου 660 ευρώ ανά ταξίδι, σε μια διαμονή κατά μέσο όρο 9 ημερών, ανεβάζοντας το νούμερο των εσόδων στα 12 δισ. ευρώ.
Συνολικά στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 9.700 ξενοδοχεία με 400 χιλιάδες δωμάτια και 770 χιλιάδες κρεβάτια.
Η μεγαλύτερη συγκέντρωση υπάρχει στην Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, τα Ιόνια Νησιά και τη Μακεδονία, ενώ παρατηρείται αναντιστοιχία μεταξύ χωρητικότητας και ζήτησης, κυρίως στα ξενοδοχεία 5 και 4 αστέρων.
Μάλιστα περίπου του 39% από τις 400 χιλιάδες δωμάτια βρίσκονται σε ξενοδοχεία 4 & 5 αστέρων και παρά το γεγονός ότι τα ξενοδοχεία 5 αστέρων αντιπροσωπεύουν μόνο το 3,6% των ξενοδοχειακών μονάδων στην Ελλάδα, παρέχουν το 14% των συνολικών ξενοδοχειακών δωματίων, ενώ τα ξενοδοχεία 4 αστέρων αντιπροσωπεύουν το 25% των ξενοδοχειακών δωματίων.