Ενα ιστιοφόρο, λίγοι ρομαντικοί των ταξιδιών, αρκετή διάθεση για περιπέτεια και πολιτιστική επαφή. Κάπως έτσι ξεκινά το ταξίδι μιας ομάδας Ιταλών στα λιμάνια της Μεσογείου. Πρόκειται για το Progetto Mediterranea, ένα «σχέδιο ναυτικό, επιστημονικό και επαφής μεταξύ των λαών», όπως οι ίδιοι οι εμπνευστές του το περιγράφουν.
Ψυχή του εγχειρήματος είναι ένας γνωστός ιταλός συγγραφέας και παθιασμένος σέρφερ και ιστιοπλόος, ο Σιμόνε Περότι. Ο στόχος φιλόδοξος: ο γύρος της Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και της Ερυθράς Θάλασσας σε πέντε χρόνια και μόνο με πανιά. Χωρίς μηχανές. Σκοπός, η συμβολή σε περιβαλλοντικές έρευνες και η πολιτιστική επαφή και ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ των λαών και των πολιτισμών της Μεσογείου.
Κατά τη διάρκεια της αποστολής στα λιμάνια όπου δένει το «Mediterranea» οργανώνονται συναντήσεις με συγγραφείς, καλλιτέχνες και διανοουμένους, ενώ τα νέα και οι εκδηλώσεις ανακοινώνονται μέσω της ιστοσελίδας www.progettomediterranea.com.
Η αποστολή απέπλευσε στις 17 Μαΐου 2014 από το Σαν Μπενεντέτο ντελ Τρόντο της Ιταλίας και έφτασε στην Αθήνα στις 29 Αυγούστου. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του πληρώματος στην Αθήνα ο Περότι συναντήθηκε μεταξύ άλλων με τον ποιητή Νάνο Βαλαωρίτη, τον ομότιμο καθηγητή του Πολυτεχνείου Θεοδόση Τάσιο, τον συγγραφέαΒασίλη Βασιλικό, ενώ οργανώθηκαν και ομιλίες και συζητήσεις με πολλές προσωπικότητες του ελληνικού πολιτισμού, της τέχνης και της επικοινωνίας στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο.
Τα πορίσματα των ερευνών, οι εκθέσεις που διοργανώνονται και οι συζητήσεις που καταγράφονται πρόκειται να αποτυπωθούν σε μια ευρείας κλίμακας εκδοτική δραστηριότητα που θα ολοκληρωθεί με το πέρας της αποστολής το 2019.
Μετά το Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Αθήνα, το ιστιοφόρο «Mediterranea» συνεχίζει το βραδύ ταξίδι του προς την Κωνσταντινούπολη, όπου και θα παραμείνει για τον χειμώνα, με ενδιάμεσους σταθμούς τις Σποράδες, τη Χαλικιδική, τη Θάσο, την Καβάλα και τα παράλια της Θράκης.
Πρόκειται για ένα ξεχωριστό εγχείρημα συγκρότησης μιας ενιαίας πολιτικής, ιστορικής, περιβαλλοντικής και πολιτιστικής ταυτότητας, αυτής του πολίτη της Μεσογείου, που αξίζει τον κόπο να παρακολουθήσουμε.