ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Σοβαρά τα προβλήματα στη λειτουργία των ΚΕΠΑ

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:21:00 π.μ. |
 Τα σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των ΚΕΠΑ ανέλυσε η Σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων της ΠΟΑμΣΚ, Ψυχολόγος και Ψυχοθεραπεύτρια Μόϊρα Τζιτζίκα στην ομιλία της στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών Patients in Power. Όπως είπε η κ. Τζίτζικα τα Κέντρα Πιστοποίησης ξεκίνησαν τη λειτουργία τους το 2010 με ιατροκεντρική αντίληψη. Υπάρχουν 61 σε όλη την ελληνική επικράτεια και μόνο 5 για την παραλαβή αιτήσεων, ενώ νομοί όπως η Ευρυτανία, η Φωκίδα, η Κεφαλονιά, η Λευκάδα και η Αργολίδα είναι χωρίς ΚΕΠΑ. Σε πολλά από αυτά οι υποδομές είναι ανύπαρκτες η χαλασμένες όπως για παράδειγμα στο ΚΕΠΑ Νικαίας που το ασανσέρ είναι εκτός λειτουργίας.

Όλα όμως έχουν έλλειψη σχεδιασμού, οι υπάλληλοι δεν είναι εκπαιδευμένοι για τους τρόπους διεκπεραίωσης των αιτημάτων των πολιτών, δεν υπάρχει ενημέρωση για τη διαχείριση πολύπλευρων περιστατικών ή σπανίων παθήσεων, υπάρχουν ελλείψεις επάρκειας σε καρδιολόγους και άλλες βασικές ειδικότητες όπως ψυχίατροι κ.λπ. Για παράδειγμα από τους 1.649 που είναι στο ειδικό σώμα υπάρχουν μόνο 240 καρδιολόγοι, 83 ψυχίατροι και 102 νευρολόγοι. Στις δε επιτροπές της περιφέρειας παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις. Σύμφωνα με το ΙΚΑ, η συσσώρευση των εκκρεμοτήτων αυτών στην επαρχία οφείλεται στη μετακίνηση των ιατρών Ειδικού Σώματος εκτός έδρας.

Η κα Τζιτζικώστα μίλησε για την ανάγκη κατάρτισης κοινού Σχεδίου Δράσης για την οργάνωση και λειτουργία των ΚΕ.Π.Α. Είπε επίσης ότι πρέπει, να υιοθετηθεί η Σύμβαση του ΟΗΕ που αποτελεί το πρώτο νομικά δεσμευτικό διεθνές μέσο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για ΑμεΑ, να υπάρξει καθολικός σχεδιασμός όλων των διαδικασιών που να καλύπτει το σύνολο των αναπηριών φυσικών και μη.

Και φυσικά, να εφαρμοστεί το αρθρ63 του ν.4144/2013 με το οποίο προβλέπεται η ένταξη και συμβασιούχων ιατρών στο Ειδικό Σώμα Υγειονομικών Επιτροπών. Όπως ανέφερε η κα Τζιτζικώστα πρόσφατα δημιουργήθηκε το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), υπαγόμενο στη Διεύθυνση Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας της Διοίκησης ΙΚΑ.ΕΤΑΜ, για την εξασφάλιση της ενιαίας υγειονομικής κρίσης όσον αφορά στον καθορισμό του βαθμού αναπηρίας των ασφαλισμένων όλων των ασφαλιστικών φορέων, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου, καθώς και των ανασφάλιστων, για τους οποίους απαιτείται η πιστοποίηση της αναπηρίας.

Ωστόσο τα ΚΕΠΑ χρειάζονται βελτίωση όπως είπε και πρότεινε, να επιτραπεί η πρόσκληση ιδιωτών ιατρών νευρολόγων, ψυχιάτρων και καρδιολόγων για σύμβαση έργου δωδεκάμηνης διάρκειας, οι οποίοι θα εκπαιδευτούν προκειμένου να αξιολογηθούν και να ενταχθούν στο Ειδικό Σώμα ως μέλη των Υγειονομικών Επιτροπών (υπό ένταξη 73 καρδιολόγοι, 60 νευρολόγοι και 72 ψυχίατροι).

Επιπροσθέτως, να ενεργοποιηθούν οι επιτροπές για κατ οίκον εξετάσεις, να βελτιστοποιηθεί η εκπαίδευση των υπαλλήλων των ΚΕΠΑ ώστε να ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες ανάγκες άσκησης των καθηκόντων τους. Να εφαρμοστεί ο ΓΟΚ σε όλα τα κτίρια που στεγάζονται οι υπηρεσίες των ΚΕΠΑ με στόχο την προσβασιμότητα όλων των πολιτών με Αναπηρία

Κλείνοντας είπε ότι πρέπει να καταργηθούν οι υγειονομικές επιτροπές πιστοποίησης αναπηρίας που λειτουργούσαν στους Φ.Κ.Α., στις Νομαρχίες και το Δημόσιο, με εξαίρεση τις Ανώτατες Υγειονομικές Επιτροπές, Στρατού (Α.Σ.Υ.Ε.), Ναυτικού (Α.Ν.Υ.Ε.), Αεροπορίας (Α.Α.Υ.Ε.) και την Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίες εξακολουθούν να ασκούν τις αρμοδιότητές τους.

Να επιτραπεί η πρόσκληση ιδιωτών ιατρών νευρολόγων, ψυχιάτρων και καρδιολόγων για σύμβαση έργου δωδεκάμηνης διάρκειας, οι οποίοι θα εκπαιδευτούν προκειμένου να αξιολογηθούν και να ενταχθούν στο Ειδικό Σώμα ως μέλη των Υγειονομικών Επιτροπών (υπό ένταξη 73 καρδιολόγοι, 60 νευρολόγοι και 72 ψυχίατροι). Να ενεργοποιηθούν οι επιτροπές για κατ οίκον εξετάσεις, να βελτιστοποιηθεί η εκπαίδευση των υπαλλήλων των ΚΕΠΑ ώστε να ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες ανάγκες άσκησης των καθηκόντων τους.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ