Δύο διορθωτικές δηλώσεις για επαναφορά στην επίσημη γραμμή του κόμματος, μία παραίνεση για αποφυγή σχολίων και μία προτροπή σε αποχώρηση από το κόμμα συνθέτουν την εικόνα αλαλούμ που εκπορεύεται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην Κουμουνδούρου τρέχουν να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα, καθώς οι δηλώσεις στελεχών του κόμματος που εμφανίζονται να διαφοροποιούνται επί κομβικών επιλογών για τη διαχείριση της πολιτικής συγκυρίας διαδέχονται η μία την άλλη. Προκαλούν δε ερωτήματα σχετικά με το εάν πρόκειται για μεμονωμένες απόψεις ή εάν σε κάποιο βαθμό εξωτερικεύουν προσανατολισμούς της ηγετικής ομάδας του κόμματος.
Οι δύο δηλώσεις που προκάλεσαν χθες σχόλια -για ενδεχόμενη μετακίνηση του ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση του για συμφωνία επί της ημερομηνίας εκλογών και συνεννόηση για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας που θα εκλέξει η επόμενη Βουλή, θέση την οποία διατύπωσε ο ίδιος ο κ. Αλ. Τσίπρας- έγιναν από τους κ. Γ. Σταθάκη και Στ. Κοντονή, οι οποίοι επανήλθαν με διορθωτικές δηλώσεις, κατόπιν παρεμβάσεως της Κουμουνδούρου.
Ο κ. Γ. Σταθάκης σε δηλώσεις του (ρ/σ REAL) άφησε να εννοηθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν διατεθειμένος να συναινέσει στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, εφόσον είχε προσδιορισθεί προηγουμένως για την προσεχή άνοιξη η ημερομηνία εκλογών. «Νομίζω ότι (σ.σ.: μια τέτοια πρόταση) είναι πολύ κοντά σε μια συναινετική λύση, η οποία θα απεμπλέξει το σύστημα, θα διευκολύνει, θα δώσει πολιτικό διέξοδο», τόνισε. Προηγουμένως είχε αναφέρει ότι «ανεξάρτητα από το εάν υπάρχουν ή δεν υπάρχουν, αν θα βρεθούν ή όχι οι 180, νομίζω ότι η κυβέρνηση πρέπει να πάρει την απόφαση να οριοθετήσει τις εκλογές και να έρθει σε μια συμφωνία η οποία θα ορίζει την ημέρα των εκλογών και θα απεμπλακεί το πρόβλημα αυτό από την εκλογή Προέδρου». Μετά τον θόρυβο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του, ο κ. Σταθάκης επανήλθε με διευκρινιστική δήλωση, στην οποία ανέφερε ότι όσα είπε αφορούσαν την αναγκαιότητα να συναινέσει η κυβέρνηση σε εκλογές την άνοιξη και να ακολουθήσει η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τη νέα Βουλή.
Σε διορθωτική δήλωση προέβη και ο κ. Στ. Κοντονής, ο οποίος ανέφερε (ρ/σ Παραπολιτικά) ότι «αν επείγει να βγει Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ας βγει, αρκεί να ξέρουμε ότι τον Φεβρουάριο θα πάμε σε εκλογές». Η δήλωσή του ερμηνεύθηκε, επίσης, ως «άνοιγμα» για συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, με τον βουλευτή να επανέρχεται, δηλώνοντας ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα είναι σαφή: «Πρώτα εκλογές και μετά εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας».
Ο κ. Π. Λαφαζάνης έσπευσε από το βήμα της Βουλής να... βάλει τα πράγματα στη θέση τους, ξεκαθαρίζοντας ότι «μία μόνο λύση υπάρχει: να φύγει αμέσως αυτή η κυβέρνηση. Εδώ και τώρα εκλογές! Καμία συναίνεση για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας».
Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο κ. Γ. Μηλιός ζήτησε εμμέσως την αποχώρηση του κ. Αλ. Μητρόπουλου από τον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τις δηλώσεις του τελευταίου ότι εάν δεν πετύχει αυτοδυναμία, το κόμμα θα ακολουθήσει μνημονιακές πολιτικές. «Οποιος νομίζει ότι υπό οποιεσδήποτε συνθήκες μπορεί ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθήσει μνημονιακές πολιτικές, θα πρέπει να επανεξετάσει ο ίδιος τη θέση του και τη στάση του στον ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε ο κ. Μηλιός.
Ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Κοδέλας, τέλος, επέλεξε το Facebook για να επικρίνει τον κ. Δ. Παπαδημούλη αναφορικά με το Τweet περί συνάντησης Σαμαρά - Τσίπρα: «Και μια παραίνεση σε κάποιους από τους συντρόφους που μας χαιρέτησαν μετά τις τελευταίες Ευρωεκλογές για τας Ευρώπας: Να περνούν καμιά φορά να μας βλέπουν, να μη μαθαίνουμε νέα τους μόνο από το Τwitter... Αν μπορούσαν κιόλας να μη χρησιμοποιούν καθόλου το Τwitter και να περιοριστούν στα καθήκοντά τους, κι αυτό καλό θα έκανε», έγραψε.