Παρουσία του Υπουργού ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, υπεγράφη το πρωί από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Werner Hoyer, και τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ, Αρθούρο Ζερβό, η σύμβαση για την χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ - με το ποσό των 80 εκατ. Ευρώ - της παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας σε 18 νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, της Δωδεκανήσου, των Κυκλάδων και του συμπλέγματος των Διαπόντιων Νήσων.
Σε δηλώσεις τους προς τους δημοσιογράφους, αμέσως μετά την εκδήλωση, ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, δήλωσε : «Η χώρα μας στα επόμενα 6 χρόνια, μέχρι το 2020, θα επενδύσει πάνω από 10 δις Ευρώ σε Υποδομές Ενέργειας, σε Ηλεκτρισμό, Φυσικό Αέριο, Εξοικονόμηση, Ανανεώσιμες Πηγές και Έξυπνους Μετρητές. Πηγές χρηματοδότησης είναι, το νέο ΕΣΠΑ, ο ιδιωτικός τομέας και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με την οποία βρισκόμαστε σε πολύ στενή επαφή».
Ακολουθεί ο χαιρετισμός που απηύθυνε ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, κατά την εκδήλωση :
«Κύριε Πρόεδρε,
κύριε Αντιπρόεδρε,
κύριε Διευθύνοντα Σύμβουλε της ΔΕΗ,
κυρίες και κύριοι,
Είναι χαρά μου που βρίσκομαι μαζί σας, γιατί αρχίζει πλέον να παίρνει σάρκα και οστά, σ’ αυτόν τον τόπο την νησιωτικότητας ολόκληρης της Ευρώπης, το όραμα μια Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα έχει ενεργειακή επάρκεια, ενεργειακή ασφάλεια, μικρότερη εξάρτηση από εισαγωγές ενεργειακών πρώτων υλών. Στην πραγματικότητα αρχίζει να υλοποιείται το όνειρο μια Ευρώπης όπου οι πολίτες όλων των περιοχών, απομονωμένων νησιωτικών περιοχών σε μειονεκτική γεωγραφική θέση, θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους πολίτες της υπόλοιπης Ευρώπης.
Επιτρέψτε μου να υπενθυμίσω, ότι στο τελευταίο Συμβούλιο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας και ο συνδυασμός των πολιτικών για την Ενεργειακή Ασφάλεια με τις πολιτικές για την καταπολέμηση της Κλιματικής Αλλαγής, αποτελούν τα κορυφαία ζητήματα που απασχολούν της ευρωπαϊκές οικονομίες και τις ευρωπαϊκές κοινωνίες.
Σήμερα λοιπόν, μετά από τρεις μήνες, έχω την χαρά και την τιμή να παραβρίσκομαι σε μια ακόμη εκδήλωση – τελετή Συνεργασίας ανάμεσα στον κορυφαίο Τραπεζικό Οργανισμό της ΕΕ που είναι η ΕΤΕπ, με την μεγαλύτερη Επιχείρηση της χώρας μας που είναι η ΔΕΗ.
Και εδώ πια μπορούμε να στείλουμε ένα ακόμα μήνυμα εμπιστοσύνης και αισιοδοξίας προς την ελληνική οικονομία. Ήδη έχουμε ξεπεράσει τον κάβο, κοιτούμε αισιόδοξα το μέλλον, η Ελλάδα για πρώτη φορά εμφανίζει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, για πρώτη φορά μετά από τουλάχιστον έξι χρόνια αρχίζει να μειώνει το ποσοστό ανεργίας, για πρώτη φορά μετά και από τα τεστ κοπώσεως των ελληνικών τραπεζών κοιτάει αισιόδοξα την δυνατότητα χορήγησης νέων τραπεζικών δανείων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, σε ένα υγιές και ασφαλές τραπεζικό σύστημα. Σήμερα, με αυτήν την Πιστωτική Γραμμή των 190 εκατ. ευρώ και την σύμβαση που θα υπογράψουμε ύψους 80 εκατ. ευρώ, κάνουμε ένα ακόμα βήμα για να στηρίξουμε την βιώσιμη την αεροφόρο Ανάπτυξη της χώρας μας.
Κύριε αντιπρόεδρε, ορθά το είπατε ότι η ενέργεια, το περιβάλλον, η διαχείριση των υδάτων και των απορριμμάτων, η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, οι έξυπνοι μετρητές, η εξοικονόμηση ενέργειας, η άρση απομόνωσης των νησιωτικών περιοχών μέσα από την ηλεκτρική διασύνδεση με την ηπειρωτική χώρα, αποτελούν -και πρέπει να αποτελούν- κορυφαίες αναπτυξιακές πολιτικές της χώρας.
Η Ρόδος ένας παγκόσμιος τουριστικός προορισμός, τα τελευταία 20 χρόνια παλεύει, παλεύουμε όλοι μαζί, να ξεπεράσουμε την γραφειοκρατία και την υστέρηση, προκειμένου να απόκτηση μια ευρωπαϊκή ενεργειακή αυτάρκεια. Τα τελευταία δύο χρόνια επισκέφτηκα ισάριθμες φορές την Ρόδο, προκειμένου με την ταυτόχρονη ιδιότητα και του Υπουργού Ενέργειας αλλά και του Υπουργού Περιβάλλοντος, να προωθήσουμε την επένδυση της ΔΕΗ και παράλληλα να αδειοδοτήσουμε περιβαλλοντικά αυτήν την παρέμβαση. Γνωρίζετε πολύ καλά πόσο σύνθετες είναι αυτές οι διαδικασίες. Χαίρομαι, γιατί σήμερα και συμβολικά ολοκληρώνουμε την συγκεκριμένη δράση.
Θα υποκύψω στον πειρασμό να διαβάσω και τα άλλα νησιά, τα οποία με βάση την σύμβαση που υπογράφουμε σήμερα μπορούν να κοιτούν αισιόδοξα το μέλλον. Το κάνω γιατί συνήθως τα νησιά αυτά τα θυμόμαστε, είτε σε εποχές καλοκαιριού για να πάμε διακοπές, είτε σε εποχές που ξεσπά κάποια κρίση. Έχει μεγάλη σημασία να θυμόμαστε αυτά τα νησιά και να νοιαζόμαστε για την ενεργειακή τους επάρκεια και την παροχή αξιοπρεπών υπηρεσιών προς τους πολίτες και τους επισκέπτες, σε τέτοιες εποχές, που δεν υπάρχει ούτε κρίση ούτε τουρισμός.
· Σαντορίνη, ο νούμερο ένα παγκόσμιος τουριστικός προορισμός
· Λέσβος
· Σάμος
· Κάλυμνος
· Σέριφος
· Κύθνος
· Λήμνος
· Σκύρος
· Κως
· Κάρπαθος
· Ικαρία
· Αστυπάλαια
· Οθωνοί
· Ερικούσες
· Δονούσα
· Μεγίστη
· Ανάφη.
Τα νησιά αυτά, λοιπόν, τα θυμόμαστε και τώρα που έχουμε υποχρέωση να τους εξασφαλίσουμε την ηλεκτρική διασύνδεση με την ηπειρωτική χώρα. Το 2016 θα έχουμε ολοκληρώσει την ηλεκτρική διασύνδεση ενός μεγάλου μέρους των Κυκλάδων , δηλαδή την ηλεκτρική διασύνδεση με την ηπειρωτική χώρα της Άνδρου, της Νάξου, της Σύρου, της Τήνου και της Μυκόνου.
Έχουμε υψηλό βαθμό ωριμότητας για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα, ένα έργο προϋπολογισμού της τάξης των 800 εκατ. ευρώ, το οποίο έχουμε εντάξει στα Διευρωπαϊκά Ενεργειακά Δίκτυα Κοινού Ενδιαφέροντος στα λεγόμενα PCI’s, και ταυτόχρονα δρομολογούμε όλες τις διαδικασίες για την άμεση εισαγωγή των έξυπνων μετρητών στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, έτσι ώστε ο πολίτης, ο καταναλωτής, το νοικοκυριό, να μπορεί να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο την κατανάλωση του και ταυτόχρονα να κάνει εξοικονομήσεις ενέργειας.
Κύριε Πρόεδρε της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων,
επιτρέψτε μου με αφορμή την σημερινή πολύ θετική και δημιουργική πρωτοβουλία που έχουμε αναλάβει, να ανοίξω δημόσια ένα θέμα το οποίο συζητούμε στα συμβούλια Υπουργών Ενέργειας – Περιβάλλοντος, ενώ παράλληλα έχουμε επίσης αρχίσει να το συζητούμε με εσάς και τις Υπηρεσίες σας. Αναφέρομαι ιδιαίτερα στο μεγάλο ζήτημα Εξοικονόμησης Ενέργειας. Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι μια δράση περιβαλλοντική, ενεργειακή, οικονομική, αναπτυξιακή, μια δράση καταπολέμησης της ανεργίας, που δεν έχει πάρει δυστυχώς μέχρι σήμερα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο την σπουδαιότητα που της αναλογεί. Εμείς σε αυτόν τον τόπο, ξεκινήσαμε πριν λίγα χρόνια ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας στις κατοικίες, το «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», και στο πλαίσιο της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 θα εξαντλήσουμε τις χρηματοδοτικές δυνατότητες που έχει η πατρίδα μας. Ζητήματα εξοικονόμησης ενέργειας, στα νοικοκυριά, στα σπίτια, στα δημόσια κτίρια και τον δημοτικό φωτισμό, ζητήματα εξοικονόμησης ενέργειας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας, ώστε να μειώσουμε το ενεργειακό τους κόστος.
Ελπίζω λοιπόν, ότι σύντομα θα έχουμε την δυνατότητα τα δύο μέρη, η Ελληνική Κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα, να συνομολογήσουμε δράσεις οι οποίες θα μας διευκολύνουν να αυξήσουμε τον προϋπολογισμό που μπορούμε να διαθέσουμε στην ελληνική οικονομία για δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας, αφού και οι 2 πλευρές έχουμε στο μυαλό μας κάτι πολύ απλό : οι επενδύσεις στην εξοικονόμηση ενέργειας έχουν το χαρακτηριστικό ότι πρώτον, μπορούν να γίνουν άμεσα και να ολοκληρωθούν σε διάστημα λίγων μηνών και δεύτερον, έχουν το τεράστιο πλεονέκτημα ότι είναι οι ενεργειακές επενδύσεις οι οποίες δημιουργούν τον μεγαλύτερο αριθμό νέων θέσεων εργασίας. Με κάθε 1 εκατ. Ευρώ στην εξοικονόμηση ενέργειας δημιουργούνται 25 νέες θέσεις απασχόλησης. Νέες θέσεις εργασίας ιδιαίτερα στον κατασκευαστικό τομέα, στον τομέα της οικοδομής, όπου η χώρα μας όπως και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου έχουν σοβαρά προβλήματα.
Έχουμε την δυνατότητα με αισιοδοξία να κοιτούμε το μέλλον και να ελπίζουμε ότι πάρα πολύ σύντομα θα ξαναβρεθούμε σε μια ανάλογη τελετή, που θα είναι ταυτόχρονα ένα μήνυμα εμπιστοσύνης προς τον ελληνικό λαό, προς την ελληνική κοινωνία και οικονομία, αλλά επίσης ένα ισχυρό μήνυμα προς τους υπόλοιπους 27 Ευρωπαίους εταίρους μας, ότι αυτός εδώ ο τόπος χαράζει πολιτικές πρωτοποριακές, έτσι ώστε να έχουμε καλύτερο επίπεδο διαβίωσης για τους πολίτες του τόπου και αύξηση της ανταγωνιστικότητας της εθνικής οικονομίας.
Σας ευχαριστώ πολύ»