ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Χαμηλή η τιμή των πορτοκαλιών για τον παραγωγό στο χωράφι

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:15:00 μ.μ. | | | |




















 Οι τιµές µέχρι στιγµής για το χειµωνιάτικο πορτοκάλι ήταν κατώτερες των προσδοκιών , καθώς, παρά τις µειωµένες ποσότητες τόσο στην Ελλάδα όσο και γενικά στις µεσογειακές χώρες, όπου συγκεντρώνεται η παραγωγή της Ευρώπης, οι τιµές παραγωγού βρίσκονται στα ίδια επίπεδα µε πέρυσι.

Συγκεκριµένα, η τιµή για τις πρώιµες Ναβαλίνες, των οποίων η συγκοµιδή έχει σχεδόν τελειώσει, ξεκίνησε από τα 18 λεπτά το κιλό και τώρα βρίσκεται στα 15–16 λεπτά στη Λακωνία, ενώ «η τιµή για τις ποσότητες που προορίζονται για χυµό βρίσκεται στα 3 λεπτά το κιλό», επισήµανε o παραγωγός Παναγιώτης Κυριακόπουλος. Στην Αργολίδα η τιµή παραγωγού για ελάχιστες πρώιµες Ναβαλίνες ήταν 22-23 λεπτά, ενώ τώρα βρίσκεται στα 18–19 λεπτά το κιλό (συµπεριλαµβανοµένων των κοπτικών, που ανέρχονται στα 3,5 λεπτά), στα ίδια επίπεδα µε πέρυσι. Επίσης, η τιµή παραγωγού για τα Μέρλιν, για τα οποία η συγκοµιδή ξεκίνησε αυτές τις µέρες στην περιοχή, βρίσκεται στα 17–18 λεπτά το κιλό, µε την τιµή για τις ποσότητες που προορίζονται για χυµοποίηση να είναι 5 λεπτά το κιλό.

Υπενθυµίζεται ότι πέρυσι παρατηρήθηκε υπερπαραγωγή πορτοκαλιών στην Ελλάδα, µε την «απόδοση να φτάνει τα 150 κιλά το δέντρο», υπογράµµισε ο παραγωγός από το Κουτσοπόδι Άργους ∆ηµήτρης Μυτιληναίος.
 
Έτσι, οι ποσότητες των Βαλέντσια (µε εµπορική περίοδο από το Πάσχα έως το φθινόπωρο), που προορίστηκαν για χυµοποίηση ήταν περισσότερες από ό,τι συνήθως το 2014, ενώ πολλά έµειναν αδιάθετα. Η τιµή για τα επιτραπέζια ξεκίνησε από τα 25–30 λεπτά στη Λακωνία, µε κάποιες ελάχιστες ποσότητες στο τέλος της εµπορικής περιόδου να πωλούνται στα 50 λεπτά το κιλό, ενώ το 2013 είχε αρχίσει από τα 30 λεπτά και έφτασε έως το 1 ευρώ το κιλό.

Παράλληλα, στο Μεσολόγγι η τιµή για τα Βαλέντσια που προορίστηκαν για χυµό ήταν 5 λεπτά το κιλό, ενώ τα επιτραπέζια Βαλέντσια στο φουλ της εµπορικής περιόδου πωλούνταν έναντι 10 λεπτών το κιλό. 

Σε αντίθεση µε την περσινή χρονιά, φέτος αναµένεται µειωµένη παραγωγή στην Ελλάδα, σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις των παραγωγών, αλλά και ευρωπαϊκών φορέων του κλάδου. Σύµφωνα µε την Ευρωπαϊκή Ένωση Φρέσκων Φρούτων και Λαχανικών (Freshfel), η ελληνική παραγωγή πορτοκαλιών αναµένεται να διαµορφωθεί στους 870.000 τόνους, µειωµένη κατά 9% από την προηγούµενη καλλιεργητική περίοδο, ενώ γενικότερα η παραγωγή εσπεριδοειδών του Βορείου Ηµισφαιρίου αναµένεται µειωµένη κατά 4% σε σχέση µε πέρυσι (στους 28,7 εκατ. τόνους). Στο πλαίσιο αυτό, τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά την Γενική Συνέλευση τoυ Συνδέσµου Καλλιεργητών Εσπεριδοειδών της Μεσογείου (CLAM) καταδεικνύουν ότι η µεσογειακή παραγωγή πορτοκαλιών της Μεσογείου θα παρουσιάσει µείωση κατά 10% σε σχέση µε πέρυσι (στους 11,4 εκατ. τόνους).


Καλή ποιότητα έφεραν οι µειωµένες αποδόσεις 

Υψηλής ποιότητας και µεγάλα είναι τα πορτοκάλια που παράγονται τη φετινή σεζόν λόγω της µειωµένης παραγωγής. 

Μάλιστα, γενικότερα η παραγωγή εσπεριδοειδών στη Μεσόγειο αναµένεται µειωµένη κατά 10,2% σε σχέση µε πέρυσι και συγκεκριµένα στους 1.059 τόνους, µε τα πορτοκάλια να παρουσιάζουν τη µεγαλύτερη µείωση (10%). 

Αυτό αποδίδεται, σύµφωνα µε τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη Γενική Συνέλευση τoυ Συνδέσµου Καλλιεργητών Εσπεριδοειδών της Μεσογείου, στη σηµαντική πτώση (10% – 14%) των ελληνικών και ισπανικών καλλιεργειών και ειδικά σε µια µεγάλη ύφεση στην ιταλική παραγωγή (24%). 

Οι αποδόσεις στην Ελλάδα ξεκινάνε από τα 100 κιλά το δέντρο όταν η καλλιέργεια είναι σε πλήρη καρποφορία. Για να µπουν σε παραγωγή τα δέντρα, χρειάζονται 5 χρόνια, ενώ στην αρχή παράγονται 20 – 30 κιλά το δέντρο, επισηµαίνει ο παραγωγός Γιάννης Παπαδήµας. Το κόστος εγκατάστασης κυµαίνεται στα 700 – 800 ευρώ και το κόστος καλλιέργειας στα 100 – 150 ευρώ το στρέµµα. Αξίζει να επισηµανθεί ότι πολλοί είναι οι παραγωγοί που δεν κάνουν τις απαραίτητες καλλιεργητικές εργασίες προκειµένου να παράγουν προϊόν καλής ποιότητας (κλάδεµα κτλ). Σύµφωνα µε τους καλλιεργητές, πρόβληµα για αυτούς αποτελούν οι καθυστερήσεις από τους εµπόρους, οι οποίοι πληρώνουν έως και ένα χρόνο µετά.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ