Έπειτα από 300 χρόνια ιστορίας, με κλείσιμο απειλούνται τα ιστορικά παραδοσιακά καρνάγια των Σπετσών, τα οποία συνέβαλαν στην οικονομική ζωή του τόπου, καθώς και στον αγώνα του έθνους κατά της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Τον τελευταίο καιρό και λόγω της οικονομικής κρίσης οι παραδοσιακοί ταρσανάδες αντιμετωπίζουν σωρό προβλημάτων, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν αρκετοί με λουκέτο.
Σαν να μην έφτανε αυτό, από το 2007 μέχρι σήμερα κινδυνεύουν με έξωση από τις Λιμενικές Αρχές λόγω καταπάτησης αιγιαλού.
Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι σε μεγάλο βαθμό είναι συνδυασμένα με όλα τα νεότερα ιστορικά γεγονότα της Ελλάδας και ιδιαίτερα με αυτά της εποχής της επανάστασης του 1821.
Εκείνη την περίοδο κατασκευάστηκαν αρκετά πλοία, τα οποία έπαιξαν σημαντικό ρόλο στον εθνικοαπελευθερωτικό μας αγώνα από τους Τούρκους.
Οι καραβομαραγκοί έμαθαν την τέχνη από τους πατεράδες τους και την κρατούν ακόμα ζωντανή, τηρώντας τόσο την παράδοση όσο και την ιστορία της νήσου.
Τα παραδοσιακά ιστορικά καρνάγια των Σπετσών λειτουργούν στο συγκεκριμένο χώρο του αιγιαλού εδώ και 300 χρόνια.
Τα τελευταία χρόνια οι υπηρεσίες και συγκεκριμένα η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου τους παραχωρούσε το χώρο με συμβάσεις εκμετάλλευσης «μισθωτήρια».
Από το 2007, οι συμβάσεις εκμετάλλευσης σταμάτησαν να ανανεώνονται από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου και οι παραδοσιακοί καραβομαραγκοί απειλούνται με έξωση από τις Λιμενικές Αρχές, οι οποίες καλούνται να εφαρμόσουν το νόμο.
Οι επτά εναπομείναντες μικροί ταρσανάδες στο παλαιό λιμάνι των Σπετσών απασχολούν περίπου 100 άτομα και υπάρχουν επίσης και αρκετά εξαρτώμενα επαγγέλματα, όπως μπογιατζήδες, μαραγκοί, ηλεκτρολόγοι και μηχανικοί, οι οποίοι θα υποστούν τρομακτικές συνέπειες με το κλείσιμο των καρνάγιων.
Άξιο αναφοράς είναι και το ενδιαφέρον το οποίο έχουν δείξει οι τοπικοί βουλευτές για το μέλλον και την κατάληξη των παραδοσιακών καρνάγιων στο παλαιό λιμάνι των Σπετσών, όπου με ερωτήσεις στους αρμόδιους υπουργούς ζητούν να μάθουν για το τι μέλλει γενέσθαι στις μικρές επιχειρήσεις,καθώς και τι εξέλιξη θα έχει ο παλαιός λιμένας των Σπετσών.
Ο πρόεδρος του Σωματείου καραβομαραγκών ο «Αγαμέμνωνας», Νεκτάριος Κλείσας, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «τα καρνάγια βρίσκονται εδώ και 300 χρόνια στους ίδιους χώρους και δυστυχώς, μετά λύπης μου το λέω, στους χώρους αυτούς τους παραδοσιακούς και ιστορικούς θα γίνουν εστιατόρια και μπαρ».
Ο φόβος για το μέλλον του παλαιού λιμανιού υπάρχει σε όλους του μόνιμους κατοίκους του νησιού, καθώς για εκείνους τα καρνάγια είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την κοινωνική και ιστορική ζωή των Σπετσών.