ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Ο Δημήτρης Κοδέλας στην Ετήσια Συνέλευση της ΓΣΕΒΕΕ

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:39:00 π.μ. |




















 Σε εκδήλωση με θέμα «Προϋποθέσεις ανάπτυξης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων” στα πλαίσια της 46ης Ετήσιας Γενικής Καταστατικής Συνέλευσης της ΓΣΕΒΕΕ συμμετείχε το Σάββατο ο βουλευτής Αργολίδας Δημήτρης Κοδέλας εκπροσωπώντας τον ΣΥΡΙΖΑ και παρουσιάζοντας τις θέσεις του κόμματος.

Ο Δημήτρης Κοδέλας απαντώντας στα ερωτήματα του συντονιστή της συζήτησης και δημοσιογράφου κ. Νίκου Μεγγρέλη παρουσίασε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας που ως βασικό πυλώνα έχουν την στήριξη των μικρών επιχειρήσεων.

Αρχικά, ο Δ. Κοδέλας ανέφερε ότι η καταστροφή των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι αποτέλεσμα αλλά και στόχος των μνημονιακών πολιτικών. Οι πολιτικές λιτότητας, οι προτάσεις ΟΟΣΑ και οι ιδιωτικοποιήσεις λειτουργούν ασφυκτικά για τις μικρές επιχειρήσεις και οδηγούν στη συγκέντρωση ολόκληρων κλάδων της ελληνικής οικονομίας σε λίγα χέρια.
Είχε προηγηθεί χαιρετισμός από τον Υφυπουργό Ανάπτυξης Γ. Γιακουμάτο τον οποίο κατηγόρησε ο Δ. Κοδέλας ότι είναι προκλητικό να μιλά για “αφανισμό των μικρομεσαίων” χωρίς να κάνει ίχνος αυτοκριτικής και να χαρακτηρίζει τις τράπεζες ως “golden τσογλανς” τη στιγμή που η κυβέρνηση αυτή τους έδωσε γη και ύδωρ. Φαίνεται, συνέχισε, πως για την κυβέρνηση “η εγχείριση επέτυχε και ο ασθενής απέθανε” ενώ οι τελευταίες συζητήσεις με την τρόικα, τα τελεσίγραφα και οι εκβιασμοί αποτελούν έναν ακόμα εθνικό και κοινωνικό εξευτελισμό που μπορεί η κυβέρνηση να έχει συνηθίσει αλλά δεν μπορεί να ανεχτεί ο ελληνικός λαός.

Στη συνέχεια τόνισε, ότι ο αγώνας ενάντια στα μνημόνια και στην τρόικα είναι αγώνας σωτηρίας, είναι αγώνας όχι για να γυρίσουμε στο παλιό και χρεοκοπημένο, αλλά για να αναζητήσουμε και να δημιουργήσουμε το καινούριο και ένα νέο παραγωγικό μοντέλο ενδογενούς ανάπτυξης. Αυτός ο δρόμος δεν θα είναι εύκολος όμως είναι ο μοναδικός που μπορεί να εξασφαλίσει αξιοπρέπεια και προοπτική στη χώρα και στους πολίτες. Σε αυτό το σχέδιο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ζητά την εν λευκώ στήριξη αλλά την ενεργητική συμμετοχή της κοινωνίας και τον εμπλουτισμό του ώστε να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες του τόπου μας και να αντιμετωπιστεί η ανεργία.

Πιο αναλυτικά, ο Δημήτρης Κοδέλας αναφέρθηκε στο ζήτημα των οφειλών σε Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία παρουσιάζοντας την ρύθμιση που έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ με δόσεις ανάλογες της οικονομικής δυνατότητας καθενός και μέριμνα για όσους έχουν αντικειμενική αδυναμία, με ελευθερία επιλογής ασφαλιστικής κλάσης έως το 2017, με δικαίωμα για παροχές ασθένειας σε όσους έχουν καταβάλει τουλάχιστον δύο μηνιαίες εισφορές, με αποποινικοποίηση των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ που εφαρμόζονται με βάση χουντικό νόμο του 1967.

Όσον αφορά στις τράπεζες χαρακτήρισε ως “Τραπεζοκρατία” το καθεστώς που βιώνουμε και κατήγγειλε τον σκανδαλώδη τρόπο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, το καθεστώς εύνοιας και ασυλίας που έχουν, τις καταχρηστικές και ληστρικές πρακτικές απέναντι σε επαγγελματίες και πολίτες.

Σχετικά με τα ζητήματα ρευστότητας και χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας αναφέρθηκε στην άσκηση των δικαιωμάτων του κράτους με βάση τη μετοχική του συμμετοχή στις υφιστάμενες τράπεζες, στην Ίδρυση Δημόσιας Αναπτυξιακής Τράπεζας με ενοποίηση του ΕΤΕΑΝ και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, στην ίδρυση Τραπεζών Ειδικού Σκοπού για τους μικρομεσαίους και τους αγρότες, στην αύξηση του ΠΔΕ το οποίο στον Προϋπολογισμό του 2015 παρουσιάζεται μειωμένο κατά 400 εκ ευρώ.

Για τα κόκκινα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων τόνισε ότι οι ρυθμίσεις του σχεδίου της κυβέρνησης αφήνουν εν λευκώ τη διαχείρισή τους στις τράπεζες με βάση τις δικές τους στοχεύσεις, απουσιάζουν πλήρως τα κοινωνικά κριτήρια και οδηγούν σε μια μεγάλη αναδιάρθρωση κλάδων της οικονομίας με βάση τις επιδιώξεις των τραπεζών. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει τη Σύσταση Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους ως ρυθμιστή και ελεγκτή για την εφαρμογή ενός κανονιστικού πλαισίου υπέρ των δανειοληπτών που θα στηρίζεται στις εισοδηματικές δυνατότητες, σε κοινωνικά και αναπτυξιακά κριτήρια και με διαγραφές όσων έχουν αντικειμενική αδυναμία πληρωμής.

Για το φορολογικό ο Δ. Κοδέλας χαρακτήρισε το υπάρχον φορολογικό σύστημα ως ένα μηχανισμό μεγάλης αναδιανομής του πλούτου προς τα πάνω και προς τα έξω, δηλαδή σε λίγους εντός της χώρας και μέσω της χρεομηχανής προς τους δανειστές. Αναφέρθηκε στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για ένα απλό, αποτελεσματικό μα κυρίως δίκαιο φορολογικό σύστημα με βάση και τη συνταγματική αρχή: ο καθένας να συνεισφέρει με βάση τις δυνατότητές του. Με κατάργηση του φόρου δήμευσης της μικρής και μικρομεσαίας ιδιωτικής περιουσίας του ΕΝΦΙΑ, με αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ και προοδευτικές κλίμακες.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ανάγκη σύγκρουσης με τη διαπλοκή τραπεζών, Μέσων Ενημέρωσης, Εργολάβων, πολιτικού προσωπικού και άρσης της προκλητικής ασυλίας τους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα της τελευταίας αποτελούν οι πρόσφατες αναφορές στελεχών που είναι σε υπεύθυνες θέσεις για τη διαφάνεια και το “μαύρο” χρήμα οι οποίοι μιλούν για αναχώματα που συναντούν στη διαλεύκανση μεγάλων υποθέσεων και στον έλεγχο της μεγάλης φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ