Συνταγές για τη χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα υπάρχουν πολλές και όλες είναι συνήθως με γέμιση και ψήσιμο στο φούρνο, όπου ομολογουμένως δεν αρέσει και σε πολλούς. Σας προτείνουμε λοιπόν έναν διαφορετικό τρόπο για την γαλοπούλα που θα κερδίσει τις εντυπώσεις και θα αρέσει σίγουρα σε όλους.
Η σκέψη μου είναι να κάνω κάτι διαφορετικό, να ψήσω τη γαλοπούλα με έναν κλασικό ελληνικό τρόπο, στη σούβλα δηλαδή, χωρίς γέμιση για να γευτείτε την πατροπαράδοτη γαλοπούλα με ένα μοναδικό και πρωτότυπο τρόπο.
Υλικά
1 γαλοπούλα 4-4,5 κιλά
5 κ.σ. αλάτι
3 φύλλα δάφνης
1 πορτοκάλι (το χυμό και το ξύσμα)
1/2 φλ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Όλη η διαδικασία γίνεται το πρωί, πριν ανάψουμε τα κάρβουνα στην ψησταριά μας.
Πλένουμε τη γαλοπούλα καλά και την αφήνουμε να στραγγίσει.
Την περνάμε σε μια τετράγωνη σούβλα και την στερεώνουμε με δύο δίχαλα, ένα μπρός κι ένα πίσω.
Ρίχνουμε μέσα στη γαλοπούλα τις 4 από τις 5 κουταλιές αλάτι και τα φύλλα δάφνης.
Ράβουμε την κοιλιά και το άνοιγμα μπροστά στο στήθος για να μη χάσει τα υγρά της κατά το ψήσιμο.
Τεντώνουμε και δένουμε τα πόδια πάνω στη σούβλα και μπροστά δένουμε το λαιμό της γαλοπούλας.
Τέλος, δένουμε και τις φτερούγες πάνω στο σώμα της.
Αφήνουμε τη σούβλα με τη γαλοπούλα σε οριζόντια θέση –όχι κατακόρυφη– για να μη μας φύγει το αλάτι με όλα τα ζουμιά.
Είμαστε έτοιμοι να ανάψουμε τα κάρβουνα στην ψησταριά.
Η φωτιά
Για το ψήσιμο της γαλοπούλας καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε μπριγκέτες, γιατί δίνουν μεγάλη θερμότητα και μεγάλη διάρκεια (θα τη χρειαστούμε).
Τοποθετούμε τα κάρβουνα κατά μήκος, μέσα στην ειδική σκάφη ψησίματος που είναι καλό να διαθέτει η ψησταριά μας.
Tοποθετούμε μικρά κομμάτια ξυλοκάρβουνο στην κορυφή και χρησιμοποιούμε κομμάτια βαμβάκι εμποτισμένα με οινόπνευμα.
Οι μπριγκέτες ανάβουν πολύ δύσκολα και θέλουν αρκετό χρόνο για να ανάψουν καλά, αλλά όπως είπαμε, διαρκούν πολύ.
Όταν τα κάρβουνα στην ψησταριά μας είναι έτοιμα, ρίχνουμε λίγη στάχτη από πάνω για να μετριάσουμε την ένταση της θερμότητας που εκπέμπουν.
Τοποθετούμε τη σούβλα με τη γαλοπούλα στην πιο πάνω θέση στην αρχή και για λίγο (μισή ώρα).
Μετά την κατεβάζουμε στη μεσαία θέση για άλλη μισή ώρα.
Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε ένα μείγμα με το χυμό του πορτοκαλιού και το ξύσμα του, το ελαιόλαδο και μία κουταλιά αλάτι.
Μ’ ένα πινέλο αλείφουμε εξωτερικά τη γαλοπούλα κατά διαστήματα μέχρι να ολοκληρωθεί το ψήσιμο.
Μετά από περίπου μία ώρα από την αρχή του ψησίματος, κατεβάζουμε τη γαλοπούλα στην πιο κάτω θέση της ψησταριάς ή όσο πιο κοντά γίνεται στη φωτιά.
Σ’ αυτό το στάδιο του ψησίματος θέλουμε όλη την ένταση της φωτιάς.
Μπορεί να χρειαστεί να αναμοχλεύσουμε τα κάρβουνα για να δώσουν περισσότερη θερμότητα.
Σε 3-3,5 ώρες (ανάλογα με τη φωτιά) η γαλοπούλα θα έχει ψηθεί και θα έχει πάρει το επιθυμητό χρώμα.
Τότε την απομακρύνουμε από τη φωτιά.
Συνοδεύεται με πατάτες φούρνου κι ένα παλαιωμένο ξινόμαυρο.
Η καλύτερη γαλοπούλα που έχω φάει μέχρι τώρα.
Άρεσε σε όλες τις ηλικίες (από τον επτάχρονο γιο έως την 88χρονης γιαγιά).
Τέτοια γαλοπούλα δεν έχετε ξαναγευτεί.
Αξίζει να τη δοκιμάσετε.
Άρεσε σε όλες τις ηλικίες (από τον επτάχρονο γιο έως την 88χρονης γιαγιά).
Τέτοια γαλοπούλα δεν έχετε ξαναγευτεί.
Αξίζει να τη δοκιμάσετε.
Καλές και γευστικές γιορτές.
Γιώργος Μαλλιώρας
Ο Γιώργος Μαλλιώρας, μαζί με τον αδελφό του Ανδρέα γνωρίζουν πολύ καλά τις ψησταριές. Η αγάπη τους για τον τρόπο ζωής που προσφέρει η συνάθροιση οικογένειας και φίλων γύρω από την «εστία» είναι η κινητήρια δύναμη της πρωτοπόρου επιχείρησης κατασκευής ψησταριών που έχουν στην Κεντρική Ελλάδα. Με αφοσίωση στην ποιότητα, στην καινοτομία και στην εξυπηρέτηση των πελατών, αποτελούν την πεμπτουσία των σύγχρονων επιχειρήσεων που με τη λειτουργία τους συντηρούν την Ελλάδα τα δύσκολα αυτά χρόνια. Όπως θα διαπιστώσετε από τις συνταγές του Γιώργου, για ψήσιμο σε ψησταριά και παραδοσιακό φούρνο, οι αδερφοί Μαλλιώρα εκτός απο το να κατασκευάζουν ψησταριές ξέρουν και να τις χρησιμοποιούν. http://www.afoi-malliora.gr
Γιώργος Μαλλιώρας
Ο Γιώργος Μαλλιώρας, μαζί με τον αδελφό του Ανδρέα γνωρίζουν πολύ καλά τις ψησταριές. Η αγάπη τους για τον τρόπο ζωής που προσφέρει η συνάθροιση οικογένειας και φίλων γύρω από την «εστία» είναι η κινητήρια δύναμη της πρωτοπόρου επιχείρησης κατασκευής ψησταριών που έχουν στην Κεντρική Ελλάδα. Με αφοσίωση στην ποιότητα, στην καινοτομία και στην εξυπηρέτηση των πελατών, αποτελούν την πεμπτουσία των σύγχρονων επιχειρήσεων που με τη λειτουργία τους συντηρούν την Ελλάδα τα δύσκολα αυτά χρόνια. Όπως θα διαπιστώσετε από τις συνταγές του Γιώργου, για ψήσιμο σε ψησταριά και παραδοσιακό φούρνο, οι αδερφοί Μαλλιώρα εκτός απο το να κατασκευάζουν ψησταριές ξέρουν και να τις χρησιμοποιούν. http://www.afoi-malliora.gr