Στα 450 ανέρχονται τα τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης αυθαιρέτων σε Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησο και Ιόνια Νησιά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις αρχές του 2015 αναμένεται να ξεκινήσουν κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε Λουτράκι, Μεσολόγγι, Κέρκυρα και Ζάκυνθο, αφού ήδη υπάρχουν χρηματοδοτήσεις από το Πράσινο Ταμείο, μέσω της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεώρησης και Κατεδάφισης Αυθαιρέτων. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, πρόκειται να κατεδαφιστούν 15 αυθαίρετες κατασκευές στο Λουτράκι, άλλες 10 στη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου, 6 στην Κέρκυρα και 1 στη Ζάκυνθο.
Στο μεταξύ, από τα 643 συνολικά τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης αυθαιρέτων, η Διεύθυνση Τεχνικού Ελέγχου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης είχε ήδη υλοποιήσει τα 170. Ο μεγαλύτερος αριθμός των αυθαιρέτων που κατεδαφίστηκαν βρίσκεται στην περιφέρεια της Πελοποννήσου. Πιο αναλυτικά, στην Πελοπόννησο κατεδαφίστηκαν 77 αυθαίρετα, στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 65 και στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων 34.
Οσον φορά τη γεωγραφική κατανομή των κατεδαφίσεων ανά νομό, στην περιφέρεια της Πελοποννήσου οι περισσότερες έγιναν στη Λακωνία και έφθασαν τις 29. Στην Αρκαδία έγιναν 27 κατεδαφίσεις, στην Κορινθία 14, στην Αργολίδα 4 και στη Μεσσηνία 3.
Στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας οι περισσότερες κατεδαφίσεις αυθαιρέτων έγιναν στην Αχαΐα, όπου έφθασαν τις 40. Στην Αιτωλοακαρνανία έγιναν 18 κατεδαφίσεις και στην Ηλεία 7.
Στα Ιόνια Νησιά κατεδαφίστηκαν 24 αυθαίρετα στην Κεφαλονιά, 9 στην Κέρκυρα και 1 στη Ζάκυνθο.
Επίσης πριν από λίγες ημέρες κατεδαφίστηκαν 20 αυθαίρετες κατασκευές, σε αιγιαλούς και παραλίες της Αχαΐας. Ειδικότερα, κατεδαφίστηκαν και απομακρύνθηκαν από τον αιγιαλό αυθαίρετα κτίσματα στις περιοχές του Αγίου Βασιλείου, του Μονοδενδρίου και των Βραχνέικων.
Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ανάμεσα στα πρωτόκολλα κατεδάφισης, που υλοποιούνται τώρα, είναι και υποθέσεις που εκκρεμούσαν, από περιφέρειες και νομαρχίες, ακόμη και προ 20 ετών.
Σε δηλώσεις που έκανε ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Γιώργος Διδασκάλου, με αφορμή τις κατεδαφίσεις, υπογράμμισε ότι «οι εποχές της ασυδοσίας, που καθένας μπορούσε να αυθαιρετεί, για προσωπικό όφελος, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που προκαλεί στο περιβάλλον, αλλά και στην ποιότητα ζωής των υπολοίπων έχουν παρέλθει οριστικά και αμετάκλητα».
Έντυπη