Ο χειμώνας είναι η εποχή που τα όσπρια έχουν την τιμητική τους! Μια τέτοια συνταγή είναι και η σημερινή Φασολάδα με Λουκάνικο, όλα σιγοβρασμένα μέσα στο τσουκάλι,... φυσικά γίνονται με κάθε άλλο τρόπο, αλλά αν έχετε πήλινο σκεύος γάστρα ή τσουκάλι προτιμήστε το!
-Βάζουμε αποβραδίς τα φασόλια να μουλιάσουν
Υλικά
400 gr. φασόλια λευκά
300 gr. λουκάνικο χωριάτικο
2 μέτρια κρεμμύδια
1 σκελίδα σκόρδο
1 μικρό πράσο
1-2 κλωναράκια σέλινο
1 μεγάλο καρότο
1 κουταλιά της σούπας τοματοπελτέ
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 φύλλο δάφνη
150 ml. Ελαιόλαδο
Πάπρικα γλυκιά
Φρεσκοκομμένο μαύρο πιπέρι
Μαντζουράνα
Θυμάρι
Μπούκοβο προαιρετικά
Αλάτι
400 gr. φασόλια λευκά
300 gr. λουκάνικο χωριάτικο
2 μέτρια κρεμμύδια
1 σκελίδα σκόρδο
1 μικρό πράσο
1-2 κλωναράκια σέλινο
1 μεγάλο καρότο
1 κουταλιά της σούπας τοματοπελτέ
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 φύλλο δάφνη
150 ml. Ελαιόλαδο
Πάπρικα γλυκιά
Φρεσκοκομμένο μαύρο πιπέρι
Μαντζουράνα
Θυμάρι
Μπούκοβο προαιρετικά
Αλάτι
Οδηγίες
-Βάζουμε αποβραδίς τα φασόλια να μουλιάσουν
-Την άλλη μέρα βράζουμε τα φασόλια σε άφθονο νερό μέχρι να μαλακώσουν καλά αλλά όχι να λιώσουν.
-Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C Κελσίου.
-Κόβουμε τα λαχανικά σε μέτρια κομμάτια και το λουκάνικο σε μέτριες φέτες.
-Σε ένα βαθύ τηγάνι σωτάρουμε το λουκάνικο, μόλις πάρει χρώμα προσθέτουμε τα λαχανικά και σωτάρουμε 2-3 λεπτά.
-Μέσα σε μια γάστρα ή πυρίμαχο σκεύος με καπάκι προσθέτουμε τα φασόλια, τα σωταρισμένα υλικά, τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά.
-Κόβουμε τα λαχανικά σε μέτρια κομμάτια και το λουκάνικο σε μέτριες φέτες.
-Σε ένα βαθύ τηγάνι σωτάρουμε το λουκάνικο, μόλις πάρει χρώμα προσθέτουμε τα λαχανικά και σωτάρουμε 2-3 λεπτά.
-Μέσα σε μια γάστρα ή πυρίμαχο σκεύος με καπάκι προσθέτουμε τα φασόλια, τα σωταρισμένα υλικά, τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά.
-Προσθέτουμε τον τοματοπελτέ, την ζάχαρη, το ελαιόλαδο και αλατίζουμε.
-Ανακατεύουμε καλά! Τέλος προσθέτουμε ζεστό νερό, περίπου μέχρι να καλυφθούν τα φασόλια.
-Αυτό βεβαια το βλέπουμε και κατά το βράσιμο του φαγητού, αν χρειαστεί προσθέτουμε πάντα ζεστό νερό για συμπλήρωμα.
-Βράζουμε μέχρι να χυλώσει το φαγητό μας σε μέτρια θερμοκρασία.
Σερβίρουμε την φασολάδα και αν θέλουμε προσθέτουμε λίγο καυτερό, όπως μπούκοβο ή ακόμη συνοδεύουμε με φρέσκο πράσο!
Καλή όρεξη.
Καλή όρεξη.