ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Οι θέσεις του ΚΚΕ για τους αυτοαπασχολούμενους

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:59:00 μ.μ. | |

























 Οι επιπτώσεις από την οικονομική κρίση και τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα της συγκυβέρνησης επιδείνωσαν με γρήγορους ρυθμούς την κατάσταση της μεγάλης πλειοψηφίας των αυτοαπασχολούμενων στην οικοδομή, το λιανικό εμπόριο, την μεταποίηση κλπ.

Η πολιτική της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ στόχο έχει την ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου, την θωράκιση και την αύξηση της κερδοφορίας του. Αυτή είναι στρατηγική επιλογή της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων που την συναποφασίζουν.

Το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι «τα δύσκολα πέρασαν» και ανοίγει ο δρόμος για την ανάπτυξη δεν έχει καμία βάση αφού θα βρει τους μικρούς επαγγελματίες καταχρεωμένους, με δυσκολίες να κρατήσουν το μαγαζί τους, με χαμηλό εισόδημα, με αβέβαιη σύνταξη και ασφάλιση. Η ανάπτυξη που υπόσχονται θα μεγαλώσει τις δυσκολίες και θα οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες μικρομάγαζα στο λουκέτο.

Από την άλλη μεριά οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν αμφισβητούν τις βασικές κατευθύνσεις της Ε.Ε. Δεν δίνουν λύση στα οξυμένα προβλήματα. Προτάσσει το δήθεν ειδικό βάρος που δίνει η Ε.Ε. στην ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αποκρύπτοντας ότι οι «μικρομεσαίοι επιχειρήσεις» της Ε.Ε. δεν έχουν καμία σχέση με τα εκατοντάδες χιλιάδες μικρομάγαζα της Ελλάδας.

Αφορά μια μικρή ομάδα μεγάλων σχετικά επιχειρήσεων, δορυφόρων των μονοπωλίων, που μπορούν να συμβάλλουν στην μονοπώληση, σε βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας των μικροεπιχειρήσεων. Άλλωστε η Κομισιόν εκτιμά ότι η δραστηριοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων μικρών επαγγελμάτων στην ελληνική οικονομία αποτελεί «διαρθρωτικό πρόβλημα».

Το ΚΚΕ το προηγούμενο διάστημα με παρεμβάσεις στη Βουλή ζήτησε την προστασία του εισοδήματος των αυτοαπασχολούμενων, τη διαγραφή των χρεών, την κατάργηση των κατασχέσεων, την υπεράσπιση όσων κλείνουν τα μαγαζιά τους και μένουν άνεργοι κλπ.

Οι προτάσεις του ΚΚΕ αντανακλούν τα συμφέροντα των μικρών επαγγελματιών και μπορούν να προσφέρουν διέξοδο αν γίνουν υπόθεση της αντιμονοπωλιακής πάλης της Λαϊκής Συμμαχίας, των αυτοαπασχολούμενων με τους εργαζόμενους, τους φτωχούς αγρότες, τη νεολαία για απαλλαγή απ’ την εξουσία του Κεφαλαίου.

Το ΚΚΕ προτείνει:

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

· Κατάργηση του νόμου 4110/2013 (κατάργηση αφορολόγητου, 26% φορολογία από το πρώτο ευρώ).

· Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για εισοδήματα μέχρι 20.000 ευρώ.

· 20.000 ευρώ αφορολόγητο όριο και επιπλέον 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

· Μείωση κατά 50% των δημοτικών φόρων και τελών για κέρδη μέχρι 20.000 ευρώ και αύξηση τους για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

· Αύξηση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων στο 45%.

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ


· Καμία παραπέρα μείωση των συντάξεων. Αναπλήρωση των απωλειών των προηγούμενων χρόνων.

· Επιστροφή των αποθεματικών που ληστεύτηκαν με ευθύνη όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Η καταβολή των συντάξεων, με βάση κατοχυρωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα , είναι ευθύνη του κρατικού προϋπολογισμού. Οι συνταξιούχοι πλήρωσαν τις εισφορές τους.

· Αύξηση της βασικής σύνταξης στα 486 ευρώ (όπως και στο ΙΚΑ), επέκταση της σε όλους τους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ, υπολογισμός των εισφορών που έχουν καταβληθεί, πάνω από την βασική σύνταξη.

· Κρατική χρηματοδότηση ικανή να βγάλει τον ΟΑΕΕ από το σημερινό αδιέξοδο.

· Συνταξιοδότηση όλων των ασφαλισμένων που συμπληρώνουν συντάξιμη ηλικία, με βάση τις εισφορές που ήδη έχουν καταβάλει και οριστική διαγραφή των χρεών τους.

· Προσωρινή σύνταξη μέσα σ’ ένα μήνα από την κατάθεση της αίτησης συνταξιοδότησης και οριστική μέσα σε έξι μήνες.

· Άμεση επαναφορά των ορίων συνταξιοδότησης στο προηγούμενο καθεστώς με προοπτική την παραπέρα μείωση τους.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

· Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 30%, χωρίς απώλεια των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

· Διαχωρισμός των κλάδων σύνταξης και υγείας του ΟΑΕΕ με διαχωρισμό των αντίστοιχων εισφορών. Μείωση της εισφοράς για την υγεία κατά 50% με προοπτική την κατάργηση της.

· Ανανέωση όλων των βιβλιαρίων υγείας ανεξάρτητα χρεών.

· Θεσμοθέτηση τέλους επί των κερδών των επιχειρήσεων, κλιμακούμενου προοδευτικά, υπέρ του ΟΑΕΕ, για κέρδη άνω των 20.000 ευρώ.

ΧΡΕΗ
· Πάγωμα των χρεών προς τον ΟΑΕΕ, το δημόσιο. Κεφαλαιοποίηση των χρεών, χωρίς προσαυξήσεις και πρόσθετα τέλη.

· Κατάργηση της ασφαλιστικής ενημερότητας. Αποποινικοποίηση των χρεών προς τον ΟΑΕΕ, κατάργηση των αντίστοιχων νόμων. Κατάργηση του ΚΕΑΟ για χρέη στον ΟΑΕΕ.

· Καμία κατάσχεση πρώτης κατοικίας.

· Αναστολή των κατασχέσεων, επαγγελματικής στέγης, εξοπλισμού, μεταφορικών μέσων, τραπεζικών λογαριασμών κλπ, για τους αυτοαπασχολούμενους που διατηρούν την επιχείρηση τους.

· Κούρεμα των χρεών προς τις τράπεζες κατά το 30% για όσους αυτοαπασχολούμενους κρατούν ακόμα την επιχείρηση τους και 50% για όσους έκλεισαν.

· Μακρόχρονη ρύθμιση, με δόσεις που να μην ξεπερνούν συνολικά το 10% του διαθέσιμου εισοδήματος.

ΑΝΕΡΓΟΙ


· Επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ και πλήρη ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, για κάθε αυτοαπασχολούμενου που κλείνει το μαγαζί του, χωρίς εξαιρέσεις, μέχρι να βρει εργασία.

· Αναγνώριση του χρόνου ανεργίας στα συντάξιμα έτη. Πάγωμα όλων των χρεών και των ρυθμίσεων, για όσο διάστημα παραμένει άνεργος.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ


· Κατάργηση των νόμων για την αποκαλούμενη «απελευθέρωση των επαγγελμάτων», που διευκολύνει την επέκταση των μονοπωλίων και σπρώχνει στην ανεργία τους αυτοαπασχολούμενους.

Τ.Ε. ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ









ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ