V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΚΑΗ ΔΥΝΑΜΗ

Σελίδες

Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Προσδοκίες στους Έλληνες παραγωγούς για βελτίωση των τιµών στο πορτοκάλι



















 Μειωµένη κατά 12% σε σχέση µε την περσινή χρονιά αναµένεται η φετινή παραγωγή πορτοκαλιών της Ελλάδας (στους 850.000 τόνους), σύµφωνα µε την τελευταία έκθεση του USDA, η οποία «βλέπει» εξίσου µείωση και στην γειτονική Ιταλία. Σε αυτό το σκηνικό, δηµιουργούνται προσδοκίες στους Έλληνες παραγωγούς για βελτίωση των τιµών το επόµενο διάστηµα, οι οποίες παρέµειναν στάσιµες κατά τη διάρκεια των γιορτών, ενώ συνήθως παρατηρείται άνοδος την περίοδο των Χριστουγέννων.

Η μειωμένη φετινή παραγωγή σε Ελλάδα και Ιταλία επιδρά ευνοϊκά στη διαμόρφωση των τιμών παρά την ιδιότυπη εγχώρια αγορά.

Η µείωση της παραγωγής σε σχέση µε την αντίστοιχη περσινή σοδειά, που κυµάνθηκε στους 970.000 τόνους, αποδίδεται στις έντονες βροχοπτώσεις που σηµειώθηκαν το Μάιο και τον Ιούνιο.

Αναλυτικά, οι τιµές παραγωγού για τα Μέρλιν στην Αργολίδα βρίσκεται κοντά στα 14 λεπτά, συµπεριλαµβανοµένων και των εργατικών, ενώ για όσες Ναβαλίνες υπάρχουν ακόµα, η τιµή παραγωγού διαµορφώνεται κοντά στα 18 λεπτά, σύµφωνα µε δηλώσεις καλά πληροφορηµένων παραγόντων της αγοράς .

Την ίδια στιγµή, επιπλέον προβλήµατα δηµιουργούνται µε την ασάφεια που επικρατεί γύρω από το µέτρο της συνδεδεµένης για τη χυµοποίηση στα 700 κιλά ανά στρέµµα. Αν και οι συζητήσεις για την εφαρµογή του µέτρου έχουν ξεκινήσει, δεν έχει ακόµα εκδοθεί η εγκύκλιος από το ΥπΑΑΤ, µε αποτέλεσµα να µην µπορούν να σταλούν για χυµοποίηση οι επιστρεφόµενες ποσότητες.

Επιπροσθέτως, οι παραγωγοί δεν έχουν σύµµαχο ούτε τις καιρικές συνθήκες, αφού από το Σάββατο 3 Ιανουαρίου έπιασε παγετός στην Αργολίδα. «Με µια πρώτη µατιά, δεν έχουν εµφανιστεί ζηµιές στο προϊόν, αλλά παρακολουθούµε τα προγνωστικά και περιµένουµε τις επόµενες ηµέρες, όταν και οι συνθήκες θα επιδεινωθούν», δηλώνει παραγωγός από την Αργολίδα. Έτσι όπως έχει διαµορφωθεί η κατάσταση, µεγάλο πρόβληµα εντοπίζεται στα κτήµατα και τα περιβόλια, όπου λόγω οικονοµικής ανέχειας, οι παραγωγοί δεν είχαν τη δυνατότητα να ραντίσουν και να προετοιµαστούν σωστά για τέτοιες συνθήκες. Το αποτέλεσµα είναι να πέφτουν τα πορτοκάλια από τα δέντρα στα χωράφια, δηµιουργώντας µια εικόνα που αποτρέπει τα εργοστάσια από το να επιλέξουν τον εκάστοτε παραγωγό. Σύµφωνα µε πληροφορίες , ήδη οι λεγόµενοι «παραλήπτες» των εργοστασίων της Μακεδονίας επισκέπτονται την Αργολίδα αντικρίζοντας «κενά» κτήµατα. Μέσα σε όλα αυτά, οι παραγωγοί εκφράζουν την απορία τους καθώς η εικόνα που έχουν δεν ανταποκρίνεται στα στοιχεία και τις στατιστικές που ανακοινώνει το υπουργείο.

Την ίδια ώρα, τα πορτοκάλια που προορίζονται προς επεξεργασία στην Ελλάδα αναµένεται να αυξηθούν κατά 26%, στους 170.000 τόνους, παράγοντας 10.483 τόνους συµπυκνωµένου χυµού πορτοκαλιού. 

Στην Αργολίδα, οι Ναβαλίνες που έχουν αποµείνει και πάνε για χυµοποίηση, πωλούνται στα 5 λεπτά, αν και τα εργοστάσια διαδίδουν πως εφόσον λειτουργήσει το µέτρο της χυµοποίησης η τιµή θα κατέβει στα 3 λεπτά. 

Στη Σπάρτη τα πράγµατα είναι χειρότερα, µε τα εργοστάσια χυµοποίησης να ξεκινάνε να δουλεύουν στα 3 λεπτά, ενώ πρόσφατα ανακοίνωσαν νέα τιµή στο 1,5 λεπτό, σύµφωνα µε τον παραγωγό Παναγιώτη Κυριακόπουλο. Η τιµή στις πρώιµες Ναβαλίνες ήταν στα 10-12 λεπτά µε ελάχιστες αγορές να γίνονται στα 15-18, ενώ «τώρα η Ναβαλίνα δεν κουβεντιάζεται και πάει κατευθείαν για χυµό», σύµφωνα µε τον κ. Κυριακόπουλο, παραγωγό από την Σπάρτη.

Από πλευράς εξαγωγών, τα ελάχιστα Μέρλιν που είναι κατάλληλα για εξαγωγή δεν ξεπερνάνε τα 7-8 λεπτά. «Το πορτοκάλι πλέον δεν πουλιέται, χαρίζεται», καταλήγει ο κ. Κυριακόπουλος.

agronews.gr
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ