ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Ανακαλυφθηκε μαύρη τρύπα, ίση με 12 δισεκατομμύρια ήλιους (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:13:00 π.μ. | |
Η πιο μεγάλη, η πιο λαμπερή αλλά και η αρχαιότερη μαύρη τρύπα ανακαλύφθηκε από τους επιστήμονες. Πρόκειται για μια μαύρη τρύπα αδιανόητα μεγάλη, ακόμη και για τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, σε απόσταση 12,8 δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη.

Πρόκειται για ένα αστρικό μόρφωμα το οποίο ανήκει στο πρώιμο Σύμπαν αφού γεννήθηκε μόλις 900 εκατ. χρόνια μετά το Μπιγκ Μπανγκ (Big Bang).

Η μάζα της είναι ασύλληπτα μεγάλη: όσο 12 δισεκατομμύρια Ήλιοι και είναι υπερδιπλάσια από τη μάζα άλλων μαύρων οπών παρόμοιας ηλικίας. Συγκριτικά, η μαύρη τρύπα στο κέντρο του γαλαξία μας, έχει μάζα μόνο 4 έως 5 εκατ. φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο μας.

Η μαύρη τρύπα που πήρε την ονομασία J0100+2802 έχει προκαλέσει απορίες και ερωτήματα στους επιστήμονες, που δεν μπορούν να εξηγήσουν γιατί η συγκεκριμένη μαύρη τρύπα μεγάλωσε τόσο γρήγορα. Μια πιθανότητα είναι ότι δύο μεγάλες μαύρες τρύπες στο νεαρό σύμπαν συγκρούστηκαν και συγχωνεύτηκαν σε μια ακόμη μεγαλύτερη.

Η J0100+2802 βρίσκεται σε ένα μακρινό κβάζαρ (ενεργό γαλαξιακό πυρήνα). Τα κβάζαρ, που ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά το 1963, είναι τα πιο λαμπερά αντικείμενα στο σύμπαν και βρίσκονται στο κέντρο μακρινών γαλαξιών. Μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί πάνω από 200.000 κβάζαρ. Αποτελούνται από υπερβολικά φωτεινά νέφη υλικών, στη διαδικασία απορρόφησής τους από μια τερατώδη μαύρη τρύπα.

Η μαύρη τρύπα που μόλις εντοπίστηκε, δεν είναι μόνο το πιο μεγάλο κβάζαρ που έχει ποτέ ανακαλυφθεί, αλλά και το πιο φωτεινό, με λάμψη περίπου 420 εκατομμύρια φορές πιο έντονη από τον Ήλιο μας και επτά φορές πιο λαμπρή από το πιο μακρινό ήδη γνωστό κβάζαρ.

Η ανακάλυψη από διεθνή ομάδα αστρονόμων, με επικεφαλής τον κινέζο καθηγητή Χούε Μπινγκ Γου του Τμήματος Αστρονομίας του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, παρουσιάστηκε στο περιοδικό "Nature".

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ