V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΚΑΗ ΔΥΝΑΜΗ

Σελίδες

Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Άλκηστις Παπαδημητρίου: Γιατί έκλεισα την είσοδο από τα 999 σκαλιά του Παλαμηδίου

Φουντώνει η δυσαρέσκεια των κατοίκων του Ναυπλίου καθώς κλειστό παραμένει για δεύτερη εβδομάδα, για όσους επιθυμούν να ανεβούν πεζοί, το ιστορικό φρούριο του Παλαμηδίου. Το κορυφαίο μνημείο του Ναυπλίου, ένα από τα σπουδαιότερα επιτεύγματα της βενετσιάνικης οχυρωματικής αρχιτεκτονικής δεν μπορεί να υποδεχτεί όσους επισκέπτες έχουν «όνειρο ζωής» να ανεβούν τα 999 σκαλιά του και η πρόσβαση σε αυτό γίνεται μόνο με αυτοκίνητο από την ανατολική πλευρά της πόλης.

Η διάσημη κλίμακα που βρίσκεται ανατολικά του προμαχώνα Γκριμάνι -και η παράδοση την ήθελε να έχει 999 σκαλοπάτια, γιατί το χιλιοστό το έριξε το άλογο του Kολοκοτρώνη- δεν είναι πλέον προσβάσιμη εξαιτίας της ακαταλληλότητας κυρίως του παλιού φυλακίου που λειτουργεί και ως εκδοτήριο.

Το αίτημα για την αποκατάσταση του ξύλινου φυλακίου που μετά και τις φθορές που υπέστη στην τελευταία κακοκαιρία έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια των εργαζομένων αλλά και των επισκεπτών του, είναι 25 ετών...
«Πολλές φορές μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια η υπηρεσία έχει ζητήσει την αποκατάσταση του φυλακίου. Πριν από 25 χρόνια το φυλάκιο ήταν ήδη παλιό. Μπορείτε να φανταστείτε ποια είναι η τωρινή του κατάσταση», λέει η έφορος προϊστορικών-κλασικών αρχαιοτήτων Αργολίδας Αλκηστις Παπαδημητρίου, που πήρε την απόφαση να κλείσει την είσοδο ώστε να αποφευχθεί κάποιο ατύχημα.

«Η δυσαρέσκεια είναι μεγάλη. Εμείς έχουμε τοποθετήσει μια ταμπέλα μέσα στην πόλη, την οποία ελέγχουμε διαρκώς αν βρίσκεται στη θέση της», λέει η έφορος προϊστορικών-κλασικών αρχαιοτήτων Αργολίδας Αλκηστις Παπαδημητρίου.

Πρόβλημα αποτελεί και η κακή κατάσταση των σκαλιών, που όμως μπαίνει σε δεύτερη μοίρα καθώς προέχει η ασφάλεια του φυλακίου
Καμία ενημέρωση

«Η σημερινή κατάσταση αποτελεί μεγάλο πλήγμα για το φρούριο. Μέχρι τώρα το μνημείο επισκεπτόταν πολύς κόσμος. Μέσα σε ένα τριήμερο το Παλαμήδι μπορεί να συγκεντρώσει έως και 7.000 ευρώ από τα έσοδα των εισιτηρίων. Είναι το πιο δημοφιλές μνημείο της περιοχής. Εμείς κρατήσαμε το κάστρο ανοιχτό με διπλοβάρδιες όλο αυτό το διάστημα. Ομως πριν από λίγο καιρό, όταν ο άνεμος έφτασε τα 10 μποφόρ πάνω στο κάστρο, οι φύλακες διαμαρτυρήθηκαν. Το φυλάκιο ήταν έτοιμο να πετάξει στον γκρεμό. Κινδύνεψε να το πάρει πραγματικά ο αέρας. Ο επόπτης κατέθεσε γραπτώς ότι η κατάστασή του δεν είναι ανεκτή και για τους εργαζόμενους αλλά και για τους τουρίστες που πλησιάζουν. Ετσι το έκλεισα και έστειλα αμέσως ενημέρωση στο υπουργείο. Εκτοτε δεν έχω καμία ενημέρωση» εξηγεί η κ. Αλκηστις Παπαδημητρίου.

Το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει μεγάλη δυσαρέσκεια παρά τη συχνή ενημέρωση των επισκεπτών με ειδικές σημάνσεις μέσα στην πόλη καθώς ο διασκελισμός των 999 σκαλιών του, πέρα από μια τουριστική ατραξιόν, αποτελεί μια πρόκληση και δίνει κίνητρο στον πεζοπόρο επισκέπτη.

«Η δυσαρέσκεια είναι μεγάλη. Εμείς έχουμε τοποθετήσει μια ταμπέλα μέσα στην πόλη, την οποία ελέγχουμε διαρκώς αν βρίσκεται στη θέση της και ενημερώνουμε ακόμη και το λιμεναρχείο σε περίπτωση που έρθει -όπως την περασμένη εβδομάδα- κάποιο κρουαζερόπλοιο.
Ομως αυτό δεν λύνει το πρόβλημα. Υπάρχουν επισκέπτες που θα έρθουν στην Αργολίδα και δεν θα πάνε στις Μυκήνες, αλλά θα επισκεφθούν το Παλαμήδι. Για κάποιους αποτελεί όνειρο ζωής να ανέβουν με τα πόδια».

Πρόβλημα αποτελεί και η κακή κατάσταση των σκαλιών, που όμως μπαίνει σε δεύτερη μοίρα καθώς προέχει η ασφάλεια του φυλακίου.

«Αυτό είναι ένα διαφορετικό κομμάτι του προβλήματος που χρειάζεται περισσότερο χρόνο και κονδύλια. Ενα φυλάκιο για να φτιαχτεί δεν είναι τίποτα. Η συντήρηση των σκαλοπατιών είναι άλλη υπόθεση. Το μνημείο είναι καλοσυντηρημένο γενικά και έτσι δεν μπήκε ποτέ σε κανένα από τα προγράμματα της υπηρεσίας για συντήρηση. Χρειάζεται βέβαια κάποιες βελτιώσεις στα σκαλοπάτια αλλά αυτό που προέχει είναι το φυλάκιο για να μπορεί να ξανανοίξει η είσοδος αυτή», εξηγεί η κ. Παπαδημητρίου.

Το Παλαμήδι με τους επιβλητικούς προμαχώνες του, το ιστορικό εκκλησάκι του Aγίου Aνδρέα και τις εντυπωσιακές δεξαμενές που ακόμη και σήμερα συλλέγουν το βρόχινο νερό του λόφου, υποδέχεται καθημερινά εκατοντάδες επισκέπτες. Πέρυσι το φρούριο σημείωσε αύξηση των επισκεπτών του με ποσοστό 119,49%, τη μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων...

ΝΑΤΑΣΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ