ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Το Πατροπαράδοτο καρναβάλι της Ύδρας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:58:00 π.μ. | | |
 Το έθιμο του Καρναβαλιού και των μασκαράδων στην Ύδρα έχει μια μακραίωνη ιστορία που χάνεται στα βάθη του χρόνου.
Οι απαρχές του Υδραίικου Καρναβαλιού

Το Υδραίικο Καρναβάλι έχει τις ρίζες του στους παλιούς Υδραίους καρναβαλιστές και έχει μια ιστορία ίσως μεγαλύτερη από τριακόσια χρόνια. Το Καρναβάλι στην Ύδρα με την μορφή των μασκαράδων (Υδρ. ονομασία: Μουσκάρια), και της πομπής των καρναβαλιστών φαίνεται πως άρχισε περίπου το 1700 μ.Χ.

Πιθανότατα το έθιμο του μασκαρέματος να είχε μεταφερθεί από τους παλιούς Υδραίους ναυτικούς στο νησί, αφού είχαν επισκεφτεί παραθαλάσσιες πόλεις της Ευρώπης που είχαν παράδοση σε Καρναβάλια (Βενετία, Μασσαλία, Νίκαια, Acireale (Σικελία) κλπ).
Όπως μας μεταφέρει η προφορική -αλλά και γραπτή- παράδοση του νησιού στην παλιά Ύδρα η αποκριά άρχιζε με τους ήχους των ταμπούρλων την ημέρα του Αγίου Αντωνίου (στις 17 Ιανουαρίου) και σε όλες τις γειτονιές του νησιού γίνονταν μεγάλος αλαλαγμός από τους ήχους των τυμπάνων σαν μια υποδοχή του Τριωδίου.
Η σύγχρονη περιφορά του Καρνάβαλου και των Μασκαράδων

Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, το μεσημέρι, ένα πολύβουο και πολύχρωμο πλήθος με μασκαράδες συγκεντρώνονται σε μια από τις κεντρικές πλατείες του νησιού, την πλατεία Βότση, περιμένοντας να ξεχυθούν στα γραφικά δρομάκια της Ύδρας κάνοντας τον γύρο της πόλης.
Όλοι οι συμμετέχοντες διασκεδάζουν, περιπαίζουν ο ένας τον άλλον και χαίρονται στο πατροπαράδοτο Υδραίικο καρναβάλι, περιδιαβαίνουν την πόλη με αυτή την πολύχρωμη, θορυβώδη πομπή έχοντας μπροστά τους ένα γάιδαρο φορτωμένο με ένα μηχάνημα αναπαραγωγής ήχου και ηχείων που εκπέμπει αποκριάτικη μουσική και τραγούδια ακολουθεί η «νύφη» με τον «γαμπρό» και ο «βασιλιάς καρνάβαλος» στην συνέχεια ομάδες-ομάδες μασκαράδων και πλήθος κόσμου που ακολουθεί την εύθυμη πομπή.

Η αποκριάτικη εύθυμη πομπή με τους μασκαράδες έχοντας από πίσω της πλήθους κόσμου ακολουθεί μια πορεία από την πλατεία Βότση (το παλιό ξενοδοχείο «Ξενία»), Καμίνια, Γκουρμάδα, Κιάφα, Καλά Πηγάδια, Ντρίμ Σοκάκι (οδό Μιαούλη), στην παραλία του νησιού όπου και στήνεται ξέφρενο γλέντι και καταλήγει στην πλατεία της «Ξερής Ελιάς».
Το γλέντι και το κρέμασμα του «βασιλιά Καρνάβαλου»

Μετά την στάση του Καρνάβαλου στην παραλία η πομπή του Καρναβαλιού
καταλήγει στην πλατεία της «Ξερής Ελιάς» που στήνεται ξέφρενο γλέντι με μουσική, τραγούδια, μεζέδες και άφθονο κρασί. Όταν το γλέντι κορυφώνεται γίνεται το «κρέμασμα» του Καρνάβαλου και η αποκριάτικη διασκέδαση συνεχίζεται μέχρι αργά το βράδυ.
(το κείμενο είναι από προσωπική μου έρευνα)
ΥΓ Τα τελευταία χρόνια η διαδρομή του Καρνάβαλου έχει συρρικνωθεί κατά το ήμισυ περίπου χωρίς όμως να έχει μειωθεί η διασκέδαση και η χαρούμενη διάθεση των καρναβαλιστών του νησιού.

hydraspoliteia.blogspot.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ