ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Επιβραδύνθηκαν οι τουριστικές κρατήσεις

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:51:00 π.μ. | |
 Στάση αναμονής τηρούν οι ταξιδιωτικοί οργανισμοί καθώς «τρέχουν» οι πολιτικοοικονομικές εξελίξεις στη χώρα Ο ρυθμός των κρατήσεων τουριστών για τη χώρα μας από την προκήρυξη των εκλογών και μετά είναι πολύ αργός και θεωρείται ότι θα είναι καθοριστικές για την εφετινή σεζόν οι εξελίξεις έως το τέλος Φεβρουαρίου.

«Κλειδί» σε ό,τι αφορά την πορεία της επερχόμενης σεζόν είναι το διάστημα ως το τέλος Φεβρουαρίου, καθώς παραδοσιακά μέχρι τέλος Ιανουαρίου πραγματοποιείται το 25% του όγκου των κρατήσεων και ως τον Μάρτιο έχει ολοκληρωθεί το 55%. Η περίοδος των εκλογών αλλά και οι πολιτικοοικονομικές εξελίξεις που «τρέχουν» για την Ελλάδα επηρεάζουν την εξέλιξη των προκρατήσεων στους δημοφιλείς προορισμούς της επικράτειας.

«Ο ρυθμός των προκρατήσεων παρουσιάζει επιβράδυνση το τελευταίο δεκαήμερο», με τη γερμανική αγορά να είναι σε αναμονή των εξελίξεων, τονίζει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου κ. Νίκος Χαλκιαδάκης αναφερόμενος στις πολιτικές και οικονομικές διεργασίες.

Με δικαίωμα ακύρωσης

Ο ίδιος σημειώνει ότι αν και ο Ιανουάριος αποδείχθηκε τελικά θετικός μέχρι τις 25, με ικανοποιητικό ρυθμό σε σχέση με την περσινή χρονιά, την τελευταία εβδομάδα του μήνα καταγράφηκε «πάγωμα» κυρίως από τη Γερμανία. Την ίδια ώρα, χαμηλές είναι οι προσδοκίες και από τη Ρωσία, αν και είναι νωρίς για μια συνολική εκτίμηση πριν από τον Μάρτιο, μια και τα προβλήματα της οικονομίας και η υποτίμηση στο ρούβλι είναι ανασταλτικοί παράγοντες.

«Υπάρχει μια επιβράδυνση των κρατήσεων από την προκήρυξη εκλογών και μετά»σημειώνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) κ. Μανώλης Καραμολέγκος. Αξιοσημείωτο είναι επίσης, προσθέτει, ότι όσες κρατήσεις πραγματοποιούνται αυτό το διάστημα «γίνονται με δικαίωμα ακύρωσης, παρά τις μεγάλες προσφορές» έως 20% που ισχύουν αν δεν χρησιμοποιηθεί αυτό το δικαίωμα. «Από τα μέσα Ιανουαρίου ο ρυθμός είναι πολύ αργός» υποστηρίζει ο κ. Καραμολέγκος, τονίζοντας ότι οι πιο «κουμπωμένες» αγορές είναι η Γερμανία, η Αυστρία και η Ολλανδία. Μεγαλύτερη κινητικότητα καταγράφεται από την Αγγλία και την Ιταλία. Θετικά διαμορφώνεται η κίνηση και από ασιατικές χώρες, με το μόνο θέμα που προκύπτει να είναι οι ομαδικές κρατήσεις, οι οποίες «είναι δύσκολο να εξυπηρετηθούν ειδικά στην αιχμή της περιόδου»,όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Ενωσης. Ωστόσο, πέρα από τις πολιτικές εξελίξεις ο ίδιος εκφράζει την ανησυχία των ξενοδόχων σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ στη διαμονή, το ζήτημα του «all inclusive», αλλά και τη φορολόγηση, μια και «οι περισσότερες επιχειρήσεις λειτουργούν οριακά και έχουν υψηλό δανεισμό».

Προσδοκίες

«Οι κρατήσεις αυτή την περίοδο είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι και η πρόβλεψη από τους ξενοδόχους είναι ότι θα έχουμε μια καλύτερη σεζόν από το 2014» υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μυκόνου και γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) κ. Ανδρέας Φιορεντίνος, επισημαίνοντας τα ιδιαίτερα θετικά μηνύματα από τις αγορές, συμπεριλαμβανομένης της προεκλογικής περιόδου. «Εάν η Μύκονος είχε και άλλες κλίνες διαθέσιμες θα ήταν ήδη κλεισμένες για το 2015» τονίζει.

Οπως εξηγεί, παρότι για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο η ζήτηση είναι πεσμένη σε σχέση με την αντίστοιχη εποχή πέρυσι, για Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο ήδη δείχνει υψηλότερη. Ωστόσο για όλους τους μήνες (ακόμη και Απρίλιο, Μάιο) οι κρατήσεις είναι περισσότερες από πέρυσι και με μεγαλύτερη μέση τιμή. Αυτό αποδίδεται στο ότι «πέρυσι ήταν μια εξαιρετική σεζόν και δύσκολα έβρισκε κάποιος διαθεσιμότητα τελευταία στιγμή, οπότε εφέτος κλείνουν νωρίτερα». Η αύξηση προκύπτει κυρίως από τις παραδοσιακές αγορές (Γερμανία, Αγγλία, Αμερική, Αυστραλία), ενώ παρατηρείται μείωση στους μεγάλους tour operators, η οποία εκτιμάται ότι οφείλεται στην αύξηση των τιμών από πέρυσι.

«Υπάρχει αμηχανία»

«Πάντως, παρότι οι κρατήσεις από ταξιδιωτικούς οργανισμούς είναι μειωμένη, έχουν αυξηθεί αρκετά οι online κρατήσεις (Booking, Expedia κ.τ.λ.)» σημειώνει. Συμπληρώνει επίσης ότι υπάρχει ζήτηση σε μορφή «guarantee» για καινούργιες δραστηριότητες charter στο νησί, κυρίως από Λίβανο, Αίγυπτο, Ρουμανία και Τουρκία. Εξάλλου η Μύκονος, διαθέτοντας σύγχρονο αεροδρόμιο, συνδέεται απευθείας με πάνω από 14 χώρες και 28 προορισμούς, από όλη την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Ωστόσο «υπάρχει μια αμηχανία για τις επίγειες υπηρεσίες στα αεροδρόμια και λιμάνια, αλλά ευελπιστούμε στην ομαλή λειτουργία τους» αναφέρει.

Την ίδια ώρα οι ενδείξεις από τις ΗΠΑ είναι αισιόδοξες «λόγω της ισοτιμίας και των καναλιών διανομής, τα οποία δύο χρόνια τώρα αυξάνονται». Αντίστοιχα, η Κίνα είχε και πέρυσι σημαντική παρουσία, με τον κ. Φιορεντίνο να εκτιμά ότι εάν το νησί συνδεθεί απευθείας με επιπλέον πτήσεις από Σανγκάη και Πεκίνο «θα δούμε μια σημαντική αύξηση των ξενοδοχειακών επισκεπτών, αλλά και στους τζίρους της αγοράς». Σημαντικά είναι τα οφέλη και από την αγορά του Ισραήλ, ενώ η πτώση από τη ρωσική αγορά δεν εμπνέει ανησυχία καθώς «οι Ρώσοι είναι ελάχιστοι».
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ