ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Λίγα και σε χαμηλές τιμές τα μανταρίνια - Οι παραγωγοί ζητάνε να ενταχθούν στο πρόγραμμα στήριξης της Ε.Ε.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:04:00 μ.μ. | |
 Μόλις ξεκίνησε η συγκοµιδή της Κληµεντίνης στην Αργολίδα, κατά τις 10 ∆εκέµβρη, σηµειώθηκαν βροχές και στη συνέχεια, αρχή Ιανουαρίου, πολύ χαµηλή θερµοκρασία, µε αποτέλεσµα «να επηρεαστεί ο καρπός και να αλλοιωθεί η γεύση τους», σηµειώνει ο παραγωγός Παναγιώτης Παπαγγελής.
Ως εκ τούτου, ελάχιστες ποσότητες -µόλις το 10-20% της παραγωγής της Κληµεντίνης- πουλήθηκε, έναντι 23 λεπτών το κιλό -συµπεριλαµβανοµένων των κοπτικών- (δηλαδή γύρω στα 15 λεπτά το κιλό η τιµή παραγωγού).

Ωστόσο, το κλιµάκιο του ΕΛΓΑ που µετέβη στην περιοχή στα µέσα Ιανουαρίου, δεν αναγνώρισε τη ζηµιά, καθώς «δεν είχαν επηρεαστεί οι χυµοί και δεν είχε στεγνώσει το µανταρίνι». Από την άλλη, οι παραγωγοί επισηµαίνουν ότι τα µανταρίνια, παρόλα αυτά, δεν ήταν εµπορεύσιµα και έµειναν στα δέντρα.

Παράλληλα, στην περιοχή της Σπάρτης, όπου αυτή την περίοδο µαζεύονται τα Ορτανίκ, οι µεγαλύτερες ποσότητες έπεσαν από τα δέντρα και ό,τι έµεινε πουλήθηκε, παρά το αυξηµένο εµπορικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό, στα 20-25 λεπτά το κιλό, ενώ πριν τον παγετό η τιµή ήταν στα 30-40 λεπτά.

Ελάχιστες είναι και οι ποσότητες των µανταρινιών Νόβα, που είναι εµπορεύσιµες σε Άρτα, Πρέβεζα και Σκάλα Λακωνίας, µε την εµπορική περίοδο στην τελευταία να συρρικνώνεται στις 20 µέρες, ενώ η Κληµεντίνη της περιοχής, που είναι η πρώτη που βγαίνει στην εγχώρια αγορά, «πρόλαβε» τον παγετό και πουλήθηκε στα 25-30 λεπτά το κιλό.

Τα μανταρίνια συμπεριλαμβάνονται και στα φρούτα που έπληξε το ρώσικο εμπάργκο. 

Η ΕΕ ανακοίνωσε το 2014 μέτρα στήριξης των παραγωγών και με τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1031/2014, έδωσε το δικαίωμα στην Ελλάδα να αποσύρει 10.750 τόνους εσπεριδοειδών (πορτοκάλια, μανταρίνια). Παρόλα αυτά επειδή οι εξαγωγές δεν είχαν πρόβλημα δεν αποσύρθηκαν μανταρίνια το 2014. Οι παραγωγοί όμως εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το τι θα συμβεί το 2015. Στην εξάμηνη παράταση (μέχρι την 30η Ιουνίου 2015) που δόθηκε από την ΕΕ στα έκτακτα μέτρα στήριξης για τους παραγωγούς οπωροκηπευτικών (Κανονισμός 1371/2014), η χώρα μας έχει μηδενικές επιλέξιμες ποσότητες μανταρινιών και λοιπών εσπεριδοειδών.

Οι παραγωγοί ζητάνε από το υπουργείο να κάνει προσπάθειες ώστε αν δοθεί παράταση των μέτρων της ΕΕ για το δεύτερο εξάμηνο να συμπεριληφθούν και τα μανταρίνια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η αξία των εξαγωγών ελληνικών μανταρινιών στη Ρωσία το 2013 ανήλθε στα 4.563.893 ευρώ, ενώ το 2014 έφτασε μόλις στα 842.523 ευρώ (παρουσιάζοντας μείωση σε ποσοστό –81,54%). Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Τελωνειακή Υπηρεσία της Ρωσίας, το 2013 οι ελληνικές εξαγωγές εσπεριδοειδών (πορτοκάλια και μανταρίνια) έφθασαν τους 14,2 χιλιάδες τόνους (αξίας 15 εκατ. δολάρια). Από την άλλη τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit – Hellas, αναφέρουν ότι περίπου 6.819 τόνους μανταρινιών αξίας 4,5 εκατ. ευρώ εξάγαμε πριν το εμπάργκο στη ρώσικη αγορά.


Ο κ. Γιάννης Δημάκης, διευθυντής της ΕΑΣ Αργολίδας, επισημαίνει τα εξής: «οι εξαγωγές μανταρινιών προς την Ρωσία όλα τα προηγούμενα έτη δεν ήταν μεγάλες. Το 2014 η δωρεάν διανομή με κοινοτική ενίσχυση συμπεριλάμβανε και τα εσπεριδοειδή. Όμως επειδή οι φετινές εξαγωγές δεν είχαν πρόβλημα δεν έγινε χρήση αυτής της ενίσχυσης. Για τον επόμενο χρόνο δεν γνωρίζω όμως πώς θα εξελιχθούν οι εξαγωγές. Ωστόσο μας εξέπληξε η απόφαση της ΕΕ που αν και δόθηκε παράταση στα μέτρα στήριξης των παραγωγών οπωροκηπευτικών δεν συμπεριλήφθηκαν τα μανταρίνια και τα πορτοκάλια. Θα πρέπει η χώρα μας να κάνει προσπάθειες αν υπάρξει παράταση του προγράμματος της ΕΕ και για το δεύτερο εξάμηνο να συμπεριλάβει σε αυτό και τα εσπεριδοειδή».
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ