ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Γιατί επέλεξε το Ναύπλιο το ζευγάρι των Γερμανών για να πληρώσει 875€ που τους αναλογεί για τις γερμανικές αποζημιώσεις (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:19:00 μ.μ. |
H είδηση για την κίνηση δύο Γερμανών πολιτών και συγκεκριμένα του ζεύγους των Ludwig Zacaro και Nina Lahge, να προσφέρουν το ποσό των 875 ευρώ ως αντάλλαγμα για τον αναγκαστικό δανεισμό του 1942, ξεπέρασε ήδη τα ελληνικά σύνορα.
Το ζευγάρι από τη Γερμανία, ήρθε στην Ελλάδα, αποκλειστικά και μόνο για να προσφέρει το συγκεκριμένο ποσό, υπολογίζοντας ότι το δάνειο, το οποίο αρχικά ήταν της τάξεως των 11 δισεκατομμυρίων ευρώ, έφτασε σήμερα με τους τόκους το ποσό των 70 δισεκατομμυρίων. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι δύο Γερμανοί πολίτες διαίρεσαν τα 70 δις. με τα 80 εκατομμύρια του πληθυσμού της Γερμανίας, και κατέληξαν στο ότι το ποσό που αναλογεί σε κάθε Γερμανό πολίτη αυτή τη στιγμή είναι τα 875 ευρώ. Ενώ αρχικά απευθύνθηκαν στο δήμο Ναυπλιέων για να προσφέρουν το συγκεκριμένο ποσό, ο δήμαρχος της περιοχής, Δημήτρης Κωστούρος τους παρέπεμψε στον σύλλογο εθελοντών «Πύλη Πολιτισμού Ναυπλίου», όπου κατέληξαν τελικά τα χρήματα με τη μορφή δωρεάς.
Όπως λέει το μέλος της «Πύλης Πολιτισμού», Χριστίνα Σταυρουλάκη «το ζευγάρι των Γερμανών πολιτών, ασχολήθηκε, ερευνώντας εάν όντως ισχύει το συγκεκριμένο κατοχικό δάνειο. Στη συνέχεια, με την προοπτική να παρακινήσουν και άλλους συμπατριώτες τους θεώρησαν χρέος τους να δώσουν το μερίδιο που τους αναλογεί ως Γερμανοί πολίτες στον ελληνικό λαό».
Απαντώντας στο ερώτημα γιατί επέλεξαν συγκεκριμένα το Ναύπλιο, η κυρία Σταυρουλάκη εξηγεί ότι ο Ludwig και η Nina έχουν κάποιους γνωστούς, οι οποίοι επισκέπτονται συχνά το Ναύπλιο, κι εκείνοι τους σύστησαν να προβούν στη συγκεκριμένη κίνηση. «Αμέσως μετά έψαξαν και είδαν ότι πρόκειται για ένα πολύ ωραίο τουριστικό θέρετρο και αποφάσισαν να έρθουν στην Ελλάδα αποκλειστικά και μόνο για να βρουν με ποιον τρόπο θα μπορούσαν να διαθέσουν αυτά τα χρήματα στην περιοχή μας. Αρχικά ήρθαν σε επαφή με το δήμαρχο Ναυπλιέων, και στη συνέχεια με διάφορους κατοίκους του Ναυπλίου, προσπαθώντας να μάθουν περισσότερες πληροφορίες και που θα υπήρχε ανάγκη για να διατεθούν τα χρήματα αυτά. Έτσι αποφάσισαν να συνεισφέρουν καταθέτοντας τα χρήματα στο λογαριασμο της «Πύλης Ναυπλίου». Πρόκειται για ένα εθελοντικό φορέα, ο οποίος έχει αναλάβει την οργάνωση του κοινωνικού παντοπωλείου, καθώς και αρκετών ακόμα εκδηλώσεων στην περιοχή», εξηγεί το μέλος του συλλόγου εθελοντών.
«Πρόκειται για καταβολή χρημάτων – επανόρθωση από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και συγκεκριμένα από τον αναγκαστικό δανεισμό του 1942. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι συγκεκριμένοι Γερμανοί πολίτες ήρθαν για πρώτη φορά στο Ναύπλιο. Αντίστοιχα, η αντιμετώπιση που συνάντησαν από την πλευρά των Ναυπλιέων ήταν πρωτόγνωρη για εκείνους. Οι Ναυπλιείς, ζητούν να τους φιλοξενήσουν στα σπίτια τους, ενώ και όπου και αν κυκλοφορούσαν το βράδυ της Τρίτης, ο κόσμος τους αγκάλιαζε και ζητούσε να τους κεράσει», συμπληρώνει η κυρία Σταυρουλάκη.
«Τελικά μόνο ο ένας από τους δύο προσέφερε τα 875 ευρώ που του αναλογούσαν, καθότι τα υπόλοιπα χρήματα διατέθηκαν για να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν το ταξίδι στην Ελλάδα αποκλειστικά γι’ αυτό το σκοπό. Οι ίδιοι ήθελαν επίσης να δουν από κοντά τι συμβαίνει στη χώρα μας, προτρέποντας τη χώρα τους να αναγνωρίσει το χρέος του απέναντι στην Ελλάδα. Κανείς βέβαια δεν περίμενε τις διαστάσεις, τις οποίες έλαβε το συγκεκριμένο γεγονός. Ήδη έχουμε λάβει τηλεφωνήματα από αρκετά γερμανικά κανάλια και εφημερίδες. Έχουμε δεχθεί κλήσεις από το Spiegel, καθώς και από δύο κανάλια, τα οποία ζητούν να έρθουν στην πόλη για να παρουσιάσουν το συγκεκριμένο ρεπορτάζ», καταλήγει η εθελόντρια.
Όσο για τη διαδικασία που ακολούθησαν οι δύο πλευρές, έγινε με απόλυτη διαφάνεια, καθότι τα χρήματα παρέλαβε η ταμίας του συλλόγου «Πύλη Ναυπλίου», η οποία παρέδωσε και τη σχετική απόδειξη στο ζευγάρι των Γερμανών, οι οποίοι δέχθηκαν τις ευχαριστίες τόσο από τα μέλη του συλλόγου, όσο και από αρκετούς ακόμα κατοίκους της πόλης.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ