V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΚΑΗ ΔΥΝΑΜΗ

Σελίδες

Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Παρατήρηση πουλιών από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία στους υγρότοπους, Μουστού και Νέας Κίου

 Μονοήμερη εκδρομή για παρατήρηση πουλιών στον υγρότοπο Μουστού στο Άστρος και στον παραλιακό υγρότοπο της Νέα Κίου στο Ναύπλιο διοργάνωσε για τα μέλη, τους υποστηρικτές και τους φίλους του birdwatching η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία την Κυριακή 15 Μαρτίου.
Η εκδρομή περιλάμβανε επίσκεψη στο Κέντρο Ενημέρωσης του Φορέα Διαχείρισης Ορους Πάρνωνα - Υγροτόπου Μουστού στο Άστρος και περιμετρική παρατήρηση πουλιών στον υγρότοπο Μουστού. Επίσης περιλάμβανε στάσεις για παρατήρηση στον παραλιακό υγρότοπο «Καλύβια» μεταξύ Νέας Κίου και Ναυπλίου, αλλά και μια βόλτα στο Ναύπλιο.
Ο υγρότοπος του Μουστού θεωρείται ως χώρος εξέχουσας σημασίας για την ορνιθοπανίδα στην περιοχή του Πάρνωνα και στην ανατολική Πελοπόννησο. Αν και σχετικά μικρός, περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία ενδιαιτημάτων, όπως παράκτια λίμνη, κανάλια, αλμυρόβαλτους, καλαμιώνες, λασποτόπια κ.ά., και αρκετά υδρόβια και παρυδάτια είδη. (Επισυνάπτεται μια ενδεικτική λίστα). Η υγροτοπική βλάστηση συνίσταται σε καλαμιώνες, φυτά των αλιπέδων, των αμμωδών παραλιών και συστάδες από αρμυρίκια.
Ο Μουστός είναι ο πρώτος σημαντικός υγρότοπος στην ανατολική Πελοπόννησο που συναντούν τα μεταναστευτικά ακολουθώντας τις ανατολικές ακτές της Πελοποννήσου προς τον Βορρά. Η σημασία του για τα υδρόβια και παρυδάτια πουλιά αφορά κυρίως στη χρήση του ως ενδιάμεσου σταθμού ξεκούρασης και τροφοληψίας. Η ορνιθοπανίδα του Μουστού περιλαμβάνει σχεδόν 210 είδη με παρουσία μόνιμη ή εποχιακή, με κάποια είδη να είναι διερχόμενα. Αυτή την περίοδο μπορούμε να παρατηρήσουμε τουλάχιστον 40 είδη πουλιών. Ενδεικτικά: νανοβουτηχτάρια, νερόκοτες, φαλαρίδες, ερωδιούς, πάπιες, μικρόπουλα, καλαμόκιρκους και άλλα αρπακτικά.
Ο υγρότοπος της Νέας Κίου έχει μήκος περίπου 6 χλμ., βρίσκεται ανάμεσα στην παραλιακή οδό Νέας Κίου-Ναυπλίου και τη θάλασσα. Αν και υποφέρει από μπαζώματα και σκουπίδια έχει μεγάλη οικολογική αξία, διότι αποτελεί βιότοπο για πολλά υδρόβια και παρυδάτια πουλιά (περίπου 140 είδη). Επίσης, μαζί με τον υγρότοπο του Μουστού αποτελεί ενδιάμεσο σταθμό για τα μεταναστευτικά (φοινικόπτερα, ερωδιούς, κορμοράνους, καλαμοκανάδες κ.ά.). Ενδεικτικά θα παρατηρήσουμε ερωδιούς, πάπιες, βουτηχτάρια, μαχητές, κοκκινοσκέληδες, πρασινοσκέληδες, κελλάδες, σκαλίδρες, τουρλίδες, λιμόζες, καλαμοκανάδες και πιθανώς στρειδοφάγους και φοινικόπτερα.

Στη Νέα Κίο δραστηριοποιείται και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Ν. Κίου (www.kpenkiou.sch.gr) που έχει «υιοθετήσει» τον υγρότοπο και έχει οργανώσει αρκετές δράσεις για τον καθαρισμό και την προστασία του.
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ