ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Μάκης Κατσαΐτης από την Κέρκυρα" "Ο Ερημίτης, ο Ίσσος, οι Αλυκές,ανήκουν στη ΓΗ και τους πολίτες του κόσμου όλου"

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:17:00 μ.μ. |
 Την Πέμπτη, πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο από κινήματα της Κέρκυρας εκδήλωση για την προστασία του Ερημίτη, την κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ και την προστασία της δημόσιας γης - περιουσίας. Βασικός προσκεκλημένος ήταν ο Μάκης Κατσαΐτης, μέλος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ερμιονίδας και μέλος της επιτροπής Κατάργησης του ΤΑΙΠΕΔ.
Στην ομιλία του ο κ. Κατσαϊτης, ανέπτυξε βασικές πτυχές γύρω από τα ζητήματα της «αξιοποίησης του δημόσιου πλούτου», τους όρους «ανάπτυξης», το «επιχειρηματικό μοντέλο» που προκρίνεται την τελευταία τριετία από το ΤΑΙΠΕΔ, τις εργασιακές θέσεις, το όφελος για τις τοπικές κοινωνίες και φυσικά την προστασία του περιβάλλοντος.

Χαρακτηριστικά τόνισε - φέρνοντας ως παράδειγμα την Ερμιονίδα - ότι “δίπλα στους παλιούς ολιγάρχες που αγόρασαν και έκλεισαν τις καλύτερες παραλίες της περιοχής, εμφανίστηκαν δεκάδες άλλοι ντόπιοι και ξένοι εφοπλιστές, μέτοχοι πολυεθνικών και πρόσωπα που απασχολούν τις κοσμικές στήλες. Αυτοί αγόρασαν το μεγαλύτερο μέρος της ακτογραμμής μέσω off shore εταιρειών, κάνοντας ντόπιους ψαράδες και αγρότες να φαίνονται σαν ιδιοκτήτες πολυεθνικών και αναδεικνύοντας το Κρανίδι Ερμιονίδος σε πρωτεύουσα των φορολογικών παραδείσων.

Σε κάθε περίπτωση αυτού του είδους οι επενδύσεις, στηρίζονται σε δανειακές εισφορές τραπεζών (ενισχυμένων με δημόσιο χρήμα) και χαριστικές πρακτικές του κράτους - όπως το Νομοσχέδιο Σουφλιά ή οι νόμοι Φαστ Τρακ και αυτοί της Ειδικής Οικονομικής Ζώνης - που ανοίγουν παράθυρα παραβίασης στην περιβαλλοντική νομοθεσία, το εργατικό δίκαιο και τις φορολογικές υποχρεώσεις. Αλλά ακόμα και ό,τι απομένει από την νομοθεσία, παραβιάζεται με την απειλή πως θα φύγουν οι επενδυτές και θα χαθούν θέσεις εργασίας.

Ως προς τα εργασιακά, απαντώνται εργολάβοι που αναλαμβάνουν μέρος των υπηρεσιών στις μονάδες (όπως της καθαριότητας των εξωτερικών χώρων με 700 ευρώ από τις δώδεκα το βράδυ έως τις εφτά το πρωί), μισθοί των 500 ευρώ για τρίμηνη και τετράμηνη εργασία, παντελής έλλειψη εργασιακών και εργατικών δικαιωμάτων, καθεστώς φόβου και έλλειψης συνδικαλισμού, ελάχιστα επιδόματα ανεργίας για ελάχιστους μήνες κλπ. Όλα αυτά. διαμορφώνουν ένα τοπίο όπου άνθρωποι καλούνται να επιβιώσουν με ετήσιο εισόδημα κάτω από πέντε χιλιάδες ευρώ, δηλαδή 13.5 ευρώ την ημέρα”.

Στη συνέχεια ο κ. Κατσαϊτης, είπε πως “κατά το Ελληνικό κράτος, υπάρχει ένας δημόσιος πλούτος χωρίς εμπορική χρηματική αξία εγκαταλειμμένος, χορταριασμένος, πως υπάρχουν υγρότοποι και δάση, παραλίες και νερά, που σήμερα δεν εντάσσονται στο χρηματιστήριο αξιών, πως όλα αυτά που είναι ιδιοκτησία όλων των Ελλήνων δεν είναι εμπόρευμα.
Αν χαθεί η δυνατότητα να υπάρχουν βιότοποι, ελεύθερες παραλίες, δημόσια υγεία και παιδεία, ποιοτικό πόσιμο νερό στο όποιο θα έχουν πρόσβαση όλοι οι άνθρωποι ανεξάρτητα με το εισόδημα τους, εργασία με ανθρωπινά ωράρια, μισθούς αξιοπρέπειας, συντάξεις που θα αντιστοιχούν στις εισφορές που καταβάλουμε όλη μας τη ζωή, αν η «ανάπτυξη» του τόπου καταστρέψει τοπία μεγάλης φυσικής ομορφιάς και παραδοσιακούς οικισμούς, τότε πώς θα έρθει η περιβόητη ανάπτυξη και η ευημερία αν χαθούν λόγω ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης εκείνα ακριβώς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που την ορίζουν”;

Η ομιλία του έκλεισε λέγοντας: “η Ελλάδα έχει επενδύσει μεγάλο κομμάτι εθνικού πλούτου στην βιομηχανία του τουρισμού. Έχουμε τα μέσα παράγωγης (κτήρια και εργαλεία), έχουμε την γη και τις εγκαταστάσεις, έχουμε εξειδικευμένο εργατικό προσωπικό υψηλής ειδίκευσης σε όλους τους κλάδους. Πώς θα μπορούσαμε να πουλήσουμε το προϊόν μας, παρακάμπτοντας το σημερινό εκμεταλλευτικό σύστημα των εταιριών που πιέζουν για όλο και χαμηλότερες τιμές τους εργοδότες και αυτοί με την σειρά τους μετακυλούν το κόστος στους εργαζόμενους και το κράτος;

Πρώτα από όλα με αποανάπτυξη. Σταμάτημα κάθε νέας επένδυσης δίπλα σε παλιότερες που καταρρέουν. Να δούμε πως θα αυξήσουμε ποιοτικά το υπάρχον προσφερόμενο προϊόν, που σημαίνει διατήρηση των περιοχών μεγάλου φυσικού κάλλους. Διάχυση του εισοδήματος στην κοινωνία. Όχι στις μονάδες all inclusive με τα χαμηλά μεροκάματα που δεν αφήνουν τίποτα σε κράτος και τοπικές κοινωνίες, που κάνουν τους εργαζόμενους στον τουρισμό εργάτες με μπλοκάκι, επενδυτές σκλάβους στις τιμές που προσφέρουν οι εταιρίες. Το θέμα είναι να φύγουμε από την θηλιά των μεγάλων καιροσκόπων επενδυτών”.

Στην εκδήλωση, παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Κατά την τοποθέτησή τους, τόσο ο Δήμαρχος Κέρκυρας Κ. Νικολούζος όσο και η Αντιπεριφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ν. Πανδή, εξέφρασαν την πολιτική τους δέσμευση για τον αγώνα ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις του ΤΑΠΕΔ και τη σωτηρία της δημόσιας γης στην Κέρκυρα. Ειδικότερα για την περίπτωση του Ερημίτη, όλοι συμπορεύτηκαν με το αίτημα της ακύρωσης της συγκεκριμένης επιζήμιας για το περιβάλλον και την τοπική οικονομία επένδυσης του ΤΑΙΠΕΔ.

Εκπρόσωποι φορέων και συλλογικοτήτων, ενέκριναν ομόφωνα τα Ψηφίσματα που κατέθεσαν οι συνδιοργανωτές και δεσμεύτηκαν από κοινού για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και των εποικοδομητικών συζητήσεων επί των θεμάτων των ιδιωτικοποιήσεων στην Κέρκυρα. Κοινή ήταν δε η πεποίθηση, ότι οι φορείς του τόπου πρέπει άμεσα να προσφύγουν στο ΣτΕ για την ακύρωση της νέας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και να εντείνουν τις πιέσεις προς την κυβέρνηση για τη μη επικύρωσή της.

Στο άμεσο μέλλον, θα ανακοινωθούν οι περαιτέρω δράσεις των συνδιοργανωτών τόσο στην περιοχή του Ερημίτη όσο και τα σχολεία και τους χώρους εργασίας του νομού. Ο σταθερός διάλογος μέσα στην κοινωνία και ειδικότερα με τους πολίτες που ακόμα τρέφουν ψευδαισθήσεις ότι τέτοιου είδους “θεόσταλτες επενδύσεις” θα ωφελήσουν το περιβάλλον, την οικονομία και τον τουρισμό, αποτελεί τη μοναδική δικλείδα ασφαλείας της αποτελεσματικότητας του αγώνα μας.

Σε πείσμα των τελευταίων “παραφωνιών” που υπονόμευσαν την εκδήλωση και υπονομεύουν τον ανοιχτό διάλογο και τη συστράτευση των συλλογικοτήτων μέσα στην κοινωνία, σε πείσμα των καιρών που απαιτεί πραγματική ειλικρίνεια χωρίς λογιοτατισμούς ή αποκλειστικές αντικειμενικότητας, εμείς συνεχίζουμε να λέμε:

Ο Ερημίτης, ο Ίσσος, οι Αλυκές, ... ανήκουν στη ΓΗ και τους πολίτες του κόσμου όλου. Δεν είναι εμπορεύσιμο είδος στο βωμό της κερδοσκοπίας. Απαιτούμε: Τη μηδενική παρέμβαση στο οικοσύστημα του Ερημίτη, την ακύρωση της επένδυσης της NCH Capital, την υπεράσπιση της δημόσιας γης και περιουσίας και την κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ