ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Επιχορήγηση 11 εκατ. ευρώ σε 16 Δήμους της Πελοποννήσου για τα σκουπίδια

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:52:00 π.μ. | |
 Το σχέδιο επεξεργασίας απορριμμάτων που προκρίνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η διαλογή στην πηγή, η κομποστοποίηση και η ανακύκλωση. Ωστόσο, προς στιγμήν, η φιλικότερη προς το περιβάλλον αυτή μέθοδος επεξεργασίας βρίσκεται στα «χαρτιά» και άρα δεν μπορεί να είναι άμεσα εφαρμόσιμη. Και μπορεί η Ρένα Δούρου- πριν αναδειχθεί ως η νέα περιφερειάρχης Αττικής-να είχε δηλώσει ότι «αλλιώς μαζεύει τα σκουπίδια ένας μνημονιακός και αλλιώς ένας αντιμνημονιακός», ωστόσο, τα απορρίμματα θα πρέπει να μαζευτούν.
Αυτή φαίνεται να είναι η νομιμοποιητική βάση της -πρώτης-απόφασης του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση- ελήφθη λίγες ημέρες μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου- για χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης 11 εκατ. ευρώ σε 16 δήμους της Πελοποννήσου για υποδομές προσωρινής διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων. Η συγκεκριμένη απόφαση, που πέρασε «στα ψιλά» τον περασμένο Φεβρουάριο, στηρίζεται και σε αποφάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης και προβλέπει, κατά βάση, την κατασκευή μονάδων μηχανικής διαλογής στους 16 πελοποννησιακούς δήμους.

Παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για μία ακόμη σπατάλη, ιδίως εάν ληφθεί υπόψη ότι το ποσό, ύψους από 200 χιλιάδες ευρώ έως 800 χιλιάδες ευρώ, όπως έχει κατανεμηθεί για καθένα από τους 16 δήμους δεν επαρκεί παρά για μία ιδιαίτερα πρόχειρη και περιορισμένη διαχείριση των σκουπιδιών. Και το ερώτημα που οι ίδιες πηγές θέτουν είναι γιατί το ποσό των 11 εκατ. ευρώ δεν κατευθύνθηκε στην κατασκευή μίας μικρού μεγέθους μονάδας ολοκληρωμένης επεξεργασίας απορριμμάτων ή ενός αδειοδοτημένου ΧΥΤΑ ώστε η διαχείριση να πραγματοποιείται οργανωμένα. Αυτό τη στιγμή που η σημερινή κυβέρνηση έχει δώσει μάχες για την αλλαγή του υφιστάμενου «αμαρτωλού»-κατά δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ- μοντέλου διαχείρισης απορριμμάτων.

Σύμφωνα όμως, με την άλλη πλευρά, η έκτακτη αυτή επιχορήγηση κρίθηκε σκόπιμη, με δεδομένο ότι η Πελοπόννησος δεν έχει ούτε έναν αδειοδοτημένο ΧΥΤΑ και πολλοί δήμοι της, όπως η Τρίπολη, βρίσκονται σχεδόν μόνιμα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

300 χιλιάδες ευρώ για το αδιέξοδο της Τρίπολης

Και επειδή για κάθε πρόβλημα υπάρχει «λύση», αυτή που προέκρινε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Τρίπολης για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης που βρίσκεται η αρκαδική πρωτεύουσα όπου έχουν συσσωρευτεί 3.000 τόνοι σκουπιδιών είναι η ανάθεση έναντι 305.000 ευρώ σε τοπικών συμφερόντων σχήμα του έργου διαχείρισης των απορριμμάτων.

Η απόφαση της ανάθεσης έχει ορισμένα αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά. Ότι στον υπό συμβασιοποίηση διαγωνισμό προβλέπεται η επεξεργασία των Αστικών Σύμμεικτων Απορριμμάτων από τον ανάδοχο, ήτοι διαλογή για τον διαχωρισμό των ανακυκλώσιμων, κομποστοποίηση, διαχωρισμό του εδαφοβελτιωτικού από τα υπόλοιπα μη οργανικά στοιχεία και δεύτερη διαλογή για την ανάκτηση των υπόλοιπων μη οργανικών στοιχείων με στόχο την ανακύκλωσή τους και την ολική εξάλειψη υπολείμματος.

Γίνεται επίσης, λόγος για κόστος διαχείρισης των ΣΑΣ ύψους 80 ευρώ ανά τόνο, ενώ τονίζεται ότι “τόσο ο Δήμος Τρίπολης όσο και η Περιφέρεια Πελοποννήσου, δεν είχαν την ευθύνη διαχείρισης των απορριμμάτων και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία περιήλθε ο Δήμος Τρίπολης δεν οφείλεται σε παραλείψεις τους. Την ωρίμανση και υλοποίηση των έργων προσωρινής αποθήκευσης, μεταφόρτωσης, αξιοποίησης και διάθεσης των αστικών αποβλήτων που προβλέπονται από το νέο ΠΕΣΔΑ έχει ο ΦΟΔΣΑ στο διάστημα πριν την λειτουργία του ΣΔΙΤ που όσον αφορά την παραλαβή και επεξεργασία και απορριμμάτων θα αρχίσει 10 μήνες μετά την υπογραφή της οριστικής σύμβασης, η οποία έως σήμερα δεν έχει υπογραφεί.

Μένει, πλέον, να φανεί στην πράξη εάν τα 11 εκατ. ευρώ θα είναι αρκετά για να «καθαρίσει» η Πελοπόννησος και η Τρίπολη ή εάν αυτή η επιχορήγηση αυτή θα είναι «πρόκληση για το περιβάλλον και τα οικονομικά της χώρας»...

capital.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ