ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

28η Απριλίου: Παγκόσμια ημέρα υγείας και ασφάλειας στην εργασία

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:51:00 μ.μ. | |
Του Αθανάσιου Γ. Νταβέλου,
Ειδικού Ιατρού Εργασίας
Ελληνική Εταιρεία Ιατρικής Εργασίας και Περιβάλλοντος

 Η 28η Απριλίου έχει καθιερωθεί από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (International Labour Organization, ILO), ως Παγκόσμια Ημέρα για την «Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία». Την ίδια ημέρα, εορτάζεται ταυτόχρονα και για λόγους συμβολισμού, η Ημέρα Μνήμης Εργατών (Worker’s Memorial Day), ως ελάχιστος φόρος τιμής προς τους νεκρούς των εργατικών ατυχημάτων.
Στόχος του ILO είναι η κινητοποίηση και ευαισθητοποίηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων (κρατών, οργανισμών, εργοδοτών, εργαζομένων) στον τομέα της πρόληψης των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών. Τα στοιχεία άλλωστε είναι ενδεικτικά και φανερώνουν απόλυτα το μέγεθος του προβλήματος: τα εργατικά ατυχήματα υπολογίζονται σε 270.000.000 ετησίως, με τους θανάτους κατά την εργασία ή εξαιτίας αυτής, να φτάνουν τα 2.000.000! Τεράστιο είναι και το οικονομικό κόστος, το οποίο ο ILO υπολογίζει στο 4% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ενώ φυσικά ανυπολόγιστες είναι οι κοινωνικές επιπτώσεις και η ανθρώπινη δυστυχία που προκύπτει από τα εργατικά ατυχήματα, τις αναπηρίες και τους θανάτους.
Στη χώρα μας η κατάσταση πολύ υπολείπεται από το να χαρακτηριστεί απλά ως ικανοποιητική. Η παντελής απουσία συστήματος καταγραφής επαγγελματικών ασθενειών και η μη ύπαρξη φορέα ασφάλισης επαγγελματικού κινδύνου, είναι χαρακτηριστικές ελλείψεις, ενδεικτικές του όλου απογοητευτικού πλαισίου. Εκτός ελάχιστων, ακόμα, εξαιρέσεων, με ευαισθητοποιημένα στελέχη στη λήψη αποφάσεων, οι επιχειρήσεις ενδιαφέρονται για την τυπική κάλυψη των προβλεπόμενων νομικών υποχρεώσεών τους και δεν επενδύουν στην πρόληψη και τη δημιουργία αισθήματος ασφάλειας των εργαζομένων.

Βασικοί πυλώνες του συστήματος Υγείας και Ασφάλειας σε μια εταιρεία, είναι ο Ιατρός Εργασίας και ο Τεχνικός Ασφαλείας. Η Ιατρική Εργασίας είναι μια πλήρης και αυτοτελής ειδικότητα, η οποία, παρά το ότι έχει θεσπιστεί από το 1986 (ΠΔ 213/86), παραμένει, ακόμα και σήμερα, άγνωστη στο ευρύ κοινό. Ο ειδικευμένος ιατρός εργασίας είναι ο επιστήμονας εκείνος που θα φροντίσει για τη διατήρηση της υγείας των εργαζομένων, την πρόληψη των ασθενειών που προέρχονται από την εργασία και την προστασία των εργαζομένων από τους πολλαπλούς επαγγελματικούς κινδύνους (φυσικοί και χημικοί παράγοντες, εργασιακό stress, stress, εργονομικοί κίνδυνοι κλπ). Παράλληλα, θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την ενημέρωση και την εκπαίδευση των εργαζομένων σε θέματα υγείας, την υιοθέτηση μεθόδων προαγωγής υγείας και καλών πρακτικών κατά την εργασία.
Η Ελληνική Εταιρεία Ιατρικής Εργασίας και Περιβάλλοντος (ΕΕΙΕΠ), ο επίσημος επιστημονικός φορέας των ιατρών εργασίας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την «Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία», διοργανώνει ημερίδα με θέμα «Υγεία και Ασφάλεια της Εργασίας στη χώρα μας», την Τρίτη 28 Απριλίου και ώρα 10:30, στην έδρα του ΕΛΙΝΥΑΕ (Θειρσίου 6, Αθήνα).

Στόχος της ημερίδας είναι η ευαισθητοποίηση, η ενεργοποίηση και ο συντονισμός των θεσμικών φορέων και των άμεσα ενδιαφερόμενων για την πρόληψη και προαγωγή της Υγείας και Ασφάλειας στην εργασία, ώστε αυτά να καταστούν ζητήματα άμεσης προτεραιότητας. 
Δήμος Άργους Μυκηνών: Δράσεις για την υγεία των εργαζομένων

Αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο αναπτύσσονται δράσεις για τη διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων. Ο Δήμος Άργους Μυκηνών σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (περιφερειακό τμήμα Άργους), κατόπιν πρωτοβουλίας του ιατρού εργασίας, διοργάνωσε σειρά εκπαιδευτικών μαθημάτων με θέμα την παροχή πρώτων βοηθειών. Η άριστη και διεξοδική παρουσίαση (με εφαρμογή θεωρητικής και πρακτικής μεθόδου) της εκπαιδεύτριας του ΕΕΣ κ. Μαρίας Σταματοπούλου, συνέβαλλε ώστε η συμμετοχή και το ενδιαφέρον των εργαζομένων να ξεπεράσουν κάθε προσδοκία. (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)


Επιπλέον, βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα προληπτικού εμβολιασμού των υπαλλήλων καθαριότητας και του λοιπού εργατοτεχνικού προσωπικού του Δήμου, αφού με ενέργειες του αρμόδιου αντιδημάρχου κ. Δημήτρη Κρίγκου, εξασφαλίστηκε η αναγκαία πίστωση. Με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία αλλά και τα επιστημονικά δεδομένα της ιατρικής της εργασίας, οι εργαζόμενοι στον τομέα της καθαριότητας πρέπει να είναι προστατευμένοι έναντι του τετάνου-διφθερίτιδας και των Ηπατιτίδων Α και Β, ενώ το υπόλοιπο εργατοτεχνικό προσωπικό έναντι τετάνου-διφθερίτιδας. Ο δήμαρχος Δημήτρης Καμπόσος και σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία έθεσαν ως πρώτη προτεραιότητα την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, κάτι που ασφαλώς θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και για άλλους φορείς.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ