V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΚΑΗ ΔΥΝΑΜΗ

Σελίδες

Σάββατο 11 Απριλίου 2015

Το αδιέξοδο των σκουπιδιών στην Πελοπόννησο

 Την Τρίτη 31 Μαρτίου, στον προθάλαμο της Διεύθυνσης Τεχνικών Εργων της Περιφέρειας Πελοποννήσου εμφανίστηκαν 28 εκπρόσωποι εργολαβικών εταιρειών. Ηταν μια κομβική ημέρα εκείνη, που σύμφωνα και με παλιότερες δηλώσεις του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη, θα έδινε λύση σε ένα «εθνικό ζήτημα». Στη δημοπράτηση, όμως, που ακολούθησε για την αποκατάσταση 76 Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων, κανένας από τους εκπροσώπους των εργολάβων δεν υπέβαλε πρόταση. Ο διαγωνισμός κρίθηκε άγονος.
Αυτή η εξέλιξη καθυστερεί κι άλλο την επούλωση μιας πληγής, που εδώ και χρόνια μένει ανοιχτή στην Πελοπόννησο. Από το 2006, υπό την απειλή προστίμων της Ε.Ε., δημοτικά συμβούλια βάζουν λουκέτο στους ΧΑΔΑ. Οι ομόφωνες αποφάσεις τους, όμως, ισχύουν μόνο στα χαρτιά. Τόνοι απορριμμάτων εξακολουθούν να καταλήγουν σε αρκετές παράνομες χωματερές – ακόμη και μέσα στη νύχτα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμόδιων υπαλλήλων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, από τους 76 προς αποκατάσταση ΧΑΔΑ τουλάχιστον οι μισοί λειτουργούν ακόμη. Την περίοδο 2010-2014, τα πρόστιμα που επέβαλαν υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε 13 δήμους για τη διαχείριση των σκουπιδιών ξεπέρασαν τα 800.000 ευρώ.

Το έργο της αποκατάστασης των 76 ΧΑΔΑ έχει προϋπολογισμό 23,5 εκατ. ευρώ και χρονικό πλαίσιο υλοποίησης έως και το τέλος του 2015, καθώς τα κονδύλια καλύπτονται μέσω ΕΣΠΑ. Οπως αναφέρει αρμόδιος υπάλληλος της Περιφέρειας, «προκειμένου να μοιραστεί η δουλειά σε πολλά χέρια και να τελειώσει στην ώρα της», στα τεύχη δημοπράτησης τέθηκε ως όρος ότι το 30% του έργου θα πρέπει να καλυφθεί με υπεργολαβίες. Συνολικά, 60 εταιρείες έλαβαν τεύχη δημοπράτησης. Την ημέρα του διαγωνισμού εμφανίστηκαν οι μισοί, αλλά και πάλι δεν υπήρξε ενδιαφέρον.

«Είναι ένα δύσκολο και διασπαρμένο έργο με σφιχτό χρονοδιάγραμμα. Φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό τον Γιάννη» λέει στην «Κ» εκπρόσωπος τεχνικής εταιρείας. «Ισως θα έπρεπε να είχε γίνει δημοπράτηση ανά νομό και όχι σε όλη την περιφέρεια». Η Μεσσηνία έχει τους περισσότερους προς αποκατάσταση ΧΑΔΑ (18) και ακολουθούν η Αρκαδία (16), η Λακωνία (15), η Αργολίδα (15) και η Κορινθία (12).

Ο διαγωνισμός θα επαναληφθεί με τους ίδιους όρους στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας. Ο περιφερειακός σύμβουλος Πελοποννήσου με το ΚΚΕ, Νίκος Γόντικας, λέει ότι πιθανόν οι ενδιαφερόμενες εταιρείες δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν μεταξύ τους για το εύρος της έκπτωσης που θα ζητούσαν και γι’ αυτό δεν κατατέθηκαν προτάσεις στις 31 Μαρτίου. Υπάλληλος της Περιφέρειας εξηγεί στην «Κ» ότι σε παρόμοιους μειοδοτικούς διαγωνισμούς με αρκετούς ενδιαφερόμενους εμφανίζονται και οι εκπρόσωποι που «μοιράζουν αέρα». Ζητούν, δηλαδή, μερίδιο από τα χρήματα από τους μειοδότες που πραγματικά ενδιαφέρονται, για να μην καταθέσουν προσφορά με μεγαλύτερη έκπτωση. «Είναι αδιανόητο, ενώ ο διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη να ακούγονται φωνές από την αντιπολίτευση για τα ποσοστά. Θεωρούμε ότι θα υπάρξουν εταιρείες που θα καταθέσουν προτάσεις» καταλήγει η αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου, Ντίνα Νικολάκου. Η ίδια υποστηρίζει ότι το έργο της ανάπλασης των ΧΑΔΑ θα χρησιμοποιηθεί ως διαπραγματευτικό χαρτί για να γλιτώσει η Πελοπόννησος από τα πρόστιμα με τα οποία απειλείται. Από τον ερχόμενο Ιούνιο η Ελλάδα θα πληρώνει 14,5 εκατομμύρια ευρώ κάθε εξάμηνο που η υπόθεση των ΧΑΔΑ παραμένει ανοιχτή. Το πρόστιμο θα μειώνεται κατά 80.000 ευρώ για κάθε χωματερή που κλείνει και 40.000 ευρώ για καθεμία που αποκαθίσταται.
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ