ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Η "Τελέσιλλα" συμμετείχε στο φεστιβάλ χορωδιών στον Σταυρό Θεσσαλονίκης

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:39:00 π.μ. | |
 Η Χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Άργους ΤΕΛΕΣΙΛΛΑ συμμετείχε στο φεστιβάλ χορωδιών του Δήμου Βόλβης Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 17 και το Σάββατο 18 Απριλίου 2015. Το ταξίδι μέχρι τον Σταυρό ήταν ευχάριστο γεμάτο εναλλαγές στο τοπίο, που δε σε άφηνε να κουραστείς.

Η όμορφη κωμόπολη του Σταυρού χτισμένη στα παράλια του Στρυμονικού κόλπου σε αποζημίωνε από το πράσινο του τόπου, από τα πολλά τρεχούμενα νερά και από τη φιλοξενία των κατοίκων της.

Η βραδιά της εκδήλωσης άνοιξε με τη Χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Άργους ΤΕΛΕΣΙΛΛΑ. Μαέστρος ο κ. Ιωάννης Κόντης, συνοδεία στο πιάνο η κ. Αναστασία Σταματοπούλου και στο τουμπελέκι ο κ. Παναγιώτης Ρέντας. Οι χορωδοί δέχτηκαν το παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού από τον Σταυρό. Κατά την ανταλλαγή των δώρων η Γραμματέας του Συλλόγου, κ. Γεωργία Κατσώνα, είπε λίγα λόγια για την ιστορία του τόπου μας και φυσικά αναφέρθηκε και στην Αργεία Τελέσιλλα.
Η Κερκυραϊκή καντάδα και μαντολινάτα με μαέστρο την κ. Ρόζη Ανεμογιάννη γέμισε τη βραδιά με τραγούδια και καντάδες της Κέρκυρας και της Κεφαλλονιάς με το δικό της τρόπο και χρώμα.
Η «Μουσική Σχολή» του Δήμου Βόλβης με μαέστρο τον κ. Σταύρο Καραμάνη, ο οποίος ήταν και ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης, πρόσθεσε τον επίλογο. Με τραγούδια του Γιάννη Σπανού σε χορωδιακή επεξεργασία του μαέστρου γέμισε μελωδία το αθλητικό κέντρο της πόλης. Το παραδοσιακό τραγούδι «Μισιρλού» και το τραγούδι του Μπρέγκοβιτς ερμηνευμένο από τη μικρή δεσποινίδα Καραμάνη, που διακρίθηκε στο φεστιβάλ παιδικών χορωδιών Καρδίτσας, μας άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις τη βραδιά αυτή.

Τρεις περιοχές της Ελλάδας έδωσαν στον κόσμο διαφορετικές πολιτιστικές κουλτούρες με συνδετικό κρίκο τη μουσική. Η φιλοξενία το βράδυ εξελίχθηκε σε ένα γλέντι που ένωσε το μαντολίνο και την κιθάρα με το ακορντεόν και το τουμπελέκι.
Η δεύτερη μέρα ήταν αφιερωμένη στα Στάγειρα της Χαλκιδικής. Τα Αρχαία Στάγειρα ήταν η πατρίδα του Αριστοτέλη, του μεγαλύτερου φιλοσόφου της αρχαιότητας, δασκάλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Αποτελεί ένα από τα πιο οργανωμένα πολεοδομικά συγκροτήματα των κλασικών χρόνων. Σώζονται η ακρόπολη, η οχείρωση της πόλης, ο αρχαϊκός ναός καθώς και κλασικές και ελληνιστικές οικίες. Η πόλη ιδρύθηκε γύρω στο 655 π.Χ. από Ίωνες αποίκους της Άνδρου ενώ λίγο αργότερα έφτασαν άποικοι και από τη Χαλκίδα. Μετά τους Περσικούς πολέμους έγιναν και τα Στάγειρα μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας. Κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο όμως αποσπάστηκε από τους Αθηναίους και συμμάχησε με τους Σπαρτιάτες. Οι Αθηναίοι εξοργίστηκαν και προσπάθησαν να καταστρέψουν την πόλη. Δεν τα κατάφεραν και τα Στάγειρα προσχώρησαν στο Κοινό των Χαλκιδαίων με έδρα την Όλυνθο. Το 349 π.Χ. η πόλη υπέκυψε στον βασιλιά της Μακεδονίας Φίλιππο Β` και καταστράφηκε ολοσχερώς για να την επανιδρύσει όμως λίγα χρόνια αργότερα ο ίδιος προς τιμή του Αριστοτέλη. Η καταστροφή όμως αυτή σηματοδότησε ήδη την αρχή της παρακμής της πόλης. Ο γεωγράφος Στράβων σημειώνει ότι στην εποχή του τα Στάγειρα ήταν ήδη ερημωμένα.

Ο Μέγας Αριστοτέλης γεννήθηκε στα Στάγειρα το 384 π.Χ. Σε ηλικία 18 ετών κατέβηκε στην Αθήνα και φοίτησε στην Πλατωνική Ακαδημία. Ίδρυσε σχολή στην Άσσο της Τρωάδας και πέρασε στη Λέσβο όπου συνδέθηκε φιλικά με τον Θεόφραστο. Από τη Λέσβο τον κάλεσε στην Πέλλα ο Φίλιππος Β` ως δάσκαλο του γιου του Αλεξάνδρου. Η εκπαίδευση του Αλεξάνδρου κράτησε τρία χρόνια. Στη συνέχεια ο Αριστοτέλης αποσύρθηκε στα Στάγειρα. Στην Αθήνα επέστρεψε το 335 π.Χ. ιδρύοντας σχολή, το Λύκειο, που αργότερα ονομάστηκε Περίπατος. Διηύθυνε τη σχολή για 12 χρόνια, διάστημα στο οποίο συντελέστηκε ολόκληρο το θαυμαστό του έργο. Τα Λογικά, τα Φυσικά, τα Μεταφυσικά, τα Βιολογικά, τα Ηθικά, Περί Ψυχολογίας και τα Πολιτικά είναι μερικοί τίτλοι από τα έργα του. Oι Αλεξανδρινοί υπολόγιζαν ότι ο Αριστοτέλης έγραψε 400 περίπου συνολικά βιβλία. Ο Διογένης ο Λαέρτιος υπολόγισε το έργο του σε στίχους και βρήκε ότι έφταναν τις 44 μυριάδες, δηλ. 440.000. Μεγάλο μέρος από το έργο του αυτό χάθηκε.

Μετά το θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου κατηγορήθηκε από τους εχθρούς του «επί ασεβείας» και κατέφυγε στη Χαλκίδα όπου και πέθανε το 322 π.Χ. Οι Σταγειρίτες μετέφεραν επισήμως και έθαψαν τα οστά του μέσα στην πόλη τους.

Σήμερα προς τιμή του καθιερώθηκε γιορτή, τα «Αριστοτέλεια» με καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στο χώρο της Ακρόπολης.

Επόμενος σταθμός της Χορωδίας μας ήταν η Σουρωτή Χαλκιδικής για προσκύνημα στον Ιερό Τάφο του Οσίου Παϊσίου. Ο χώρος απλός που σε προετοιμάζει να γονατίσεις και να ασπαστείς μια μικρή πλάκα και έναν ξύλινο σταυρό πάνω στον τάφο. Υπομονετικά και στις δικές του σκέψεις ο καθένας μας λάβαμε την ευλογία του.

Η πόλη της Θεσσαλονίκης απλώθηκε στη συνέχεια μπροστά μας με τις ομορφιές της, την ιστορία της και την αρχοντιά της.

Ο δρόμος της επιστροφής μακρύς αλλά όλοι μας χαρούμενοι και γεμάτοι εικόνες από την ανοιξιάτικη Ελλάδα φτάσαμε στην πόλη μας.

Και τώρα ετοιμαζόμαστε για να λάβουμε μέρος με τα τραγούδια μας στη γιορτή που οργανώνει ο Σύλλογος ΔΑΝΑΟΣ επ` ευκαιρία της εορτής του Πολιούχου Αγίου Πέτρου στις 3 Μαΐου.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ