ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Τα Ίρια γιορτάζουν την αγκινάρα το Σάββατο 16 Μαΐου

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:29:00 μ.μ. | |
  Η γιορτή της αγκινάρας θα πραγματοποιηθεί φέτος το Σάββατο στις 16 Μάιου 2015 στα Ίρια. Η γιορτή αποτελεί σημείο αναφοράς για την περιοχή καθώς η αγκινάρα είναι το κυρίως παραγόμενο προϊόν της κοιλάδας των Ιρίων.

Η γιορτή της αγκινάρας περιλαμβάνει, εκτός της παραδοσιακής μουσικής και των χορών μέχρι το πρωί, φαγητά τα οποία εμπεριέχουν ως βασικό συστατικό την αγκινάρα.

Ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να γευτεί τις αγκινάρες μαγειρεμένες από τους ντόπιους, με ποικίλες συνταγές.

Η γιορτή λαμβάνει χώρα στις 16 Μαΐου φέτος στη μεγάλη πλατεία στο κέντρο των Ιρίων και οι μυρωδιές που αναδύονται από τις μαγειρεμένες αγκινάρες απλώνονται σε όλο το χωριό.

Η γιορτή διοργανώνεται από το Πολιτιστικό Κέντρο Ιρίων και τον ΔΟΠΠΑΤ του Δήμου Ναυπλιέων.

Η αγκινάρα (Cynara cardunculus) είναι πολυετές λαχανικό της οικογένείας των Αστεροειδών (Asteraceae). Αναπτύσσεται σε σχήμα θάμνου, ύψους περίπου 1,5 μ. Είναι φυτό ιθαγενές της Αφρικής, καλλιεργείται, όμως, σε πολλά μέρη του σύγχρονου κόσμου σε θέσεις προφυλαγμένες από το δυνατό ψύχος και εδάφη χωρίς πολλή υγρασία. Η ρίζα της αγκινάρας είναι πασσαλώδης και προχωρεί βαθιά στο έδαφος.

Τα φύλλα της είναι μεγάλα με βαθιές σχισμές , χρώμα γκριζωπό στο κάτω μέρος και το στέλεχός της είναι μακρύ με διακλαδώσεις.

Πολλαπλασιάζεται με παραφυάδες κατά την άνοιξη ή το φθινόπωρο ενώ ο βλαστός της ξεραίνεται το καλοκαίρι.

Από το φυτό χρησιμοποιείται στη μαγειρική το άνθος, που έχει σχήμα σφαιρικό, λίγο μακρύ και σαρκώδες. Μαγειρεύεται αφού καθαριστεί από τα πέταλα και το χνούδι, ενώ στα Ίρια και στην Κρήτη τρώγεται και ωμή με λεμόνι, πολύ νόστιμη και "ειδικός" μεζές για τσικουδιά.
Τα εξωτερικά πέταλα του άνθους καταλήγουν σε αγκαθωτή άκρη και είναι σκληρά, μπορούν δε να χρησιμοποιηθούν και για τροφή των ζώων.

Η αγκινάρα είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Β1, Β2, νιασίνη και C.[2] Στην Ελλάδα καλλιεργείται στην Αργολίδα ιδιαίτερα στα Ιρια και την Κάντια, Κρήτη (όπου βρίσκουμε κυρίως την "άγρια" αγκινάρα με μεγάλα αγκάθια στα πέταλα), Λακωνία, Κέρκυρα, Ηλεία και αλλού, ενώ καλλιεργείται σε όλες σχεδόν τις χώρες της Νότιας Ευρώπης, την Βρετανία και την Γαλλία.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ