ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

«Εξερευνούν και αναδεικνύουν την Ιστορική Ερμιονίδα» με επίσκεψη στον ιστορικό ναό Αγίας Τριάδας στο Κρανίδι

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:42:00 π.μ. | |
Την Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015, το Λαογραφικό Εργαστήρι Ερμιονίδας, διοργανώνει  «Περίπατο – Επίσκεψη», στο ναό της Αγίας Τριάδας, , που βρίσκεται στο Κρανίδι, στο κτήμα Γ. Οικονόμου, στα πλαίσια της δράσης  «Εξερευνούμε και αναδεικνύουμε την Ιστορική Ερμιονίδα»

Για την ιστορική σημασία του ναού, αλλά και των τοιχογραφιών , που διασώζονται θα μας μιλήσουν ο θεολόγος , κ. Κώστας Βενεκάς και ο αγιογράφος Μουρμούρης Νίκος.

ΣΗΜΕΙΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ Η ΛΑΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΣΤΟ ΚΡΑΝΙΔΙ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 1 ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΙΣ 6,00 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΣΤΙΣ 7.00 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΟΝ ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΝΑΟΥ, ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΜΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ.

Σας περιμένουμε!

Η εθελοντική ομάδα του
Λαογραφικού Εργαστηρίου
ΣΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ ΣΤΟ ΚΡΑΝΙΔΙ

“Ή ‘Αγία Τριάς Κρανιδίου” κατά τον Γ.Α. Σωτηρίου έχει μεγάλη σημασία για τη Βυζαντινή τέχνη. Γιατί από απόψεως ζωγραφικής “διασώζει πολύτιμα λείψανα Βυζαντινής ζωγρα­φικής των μέσων του 13ου αιώνα, προγενέστερα και των τοιχογραφιών της Αιγίνης και του Μυστρά”.


Από απόψεως Βυζαντινής αρχιτεκτονικής είναι το αρχαιότερο από τα Βυζαντινά μνημεία κτισμένο κατά τον απλό τύπο “των σταυρεπιστέγων βασιλικών” κατά τον οποίο εγκάρσια καμάρα διακόπτει την κατά μήκος καμάρα του ναού. Ό τύπος της σταυρεπιστέγου βασιλικής ήταν πολύ “διαδεδομένος εις μικρούς ναούς των Ελληνικών χωρών από τον 13ον αιώνα”. Οι τοιχογραφίες της εκκλησίας ίσως από το χρόνο,ίσως και από άλλες αιτίες,έχουν υποστεί μεγάλη φθορά και καμμία δεν σώζεται σήμερα ακέραια.

Ή Ίδρυση της Αγίας Τριάδας φανερώνει ότι στα πρώτα χρόνια της Φραγκοκρατείας, η Ερμιονίδα θα ήκμαζε οικονομικώς και πολιτιστικώς.

Απόσπασμα από ανάρτηση https://sikam.wordpress.com
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ