ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Ανακοίνωση από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Ναυπλίου για επιβλαβή οργανισμό

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:09:00 π.μ. |
 Το παθογόνο βακτήριο XYLELLA FASTIDIOSA προσβάλει την ελιά και όπως επιβεβαιώθηκε στην Ιταλία από το 2013 και άλλα φυτικά είδη μεταξύ των οποίων την αμυγδαλιά την πικροδάφνη και τη βελανιδιά.  Αναπτύσσεται και φράζει τα ξυλώδη αγγεία των φυτών ξενιστών σε συνέργια με διάφορα είδη μυκήτων και ξυλοφάγων εντόμων. Μολύνει πολλά είδη φυτών που πολλές φορές δεν εμφανίζουν συμπτώματα και έτσι λειτουργούν ως πηγές μολύσματος. Στην Ελλάδα δεν έχει ακόμη εντοπιστεί και θεωρείται οργανισμός καραντίνας.

Συμπτώματα:

Προκαλεί χλώρωση και μαρασμό στα φύλλα, νέκρωση των κορυφών, ξηράνσεις κλάδων και τέλος ταχεία ξήρανση του δένδρου.

Ξενιστές:

Οι ξενιστές του βακτηρίου είναι πολλοί. Ελιά, Αμπέλι, Εσπεριδοειδή, Ροδακινιά, Αμυγδαλιά, Πλάτανος, Βελανιδιά, Πικροδάφνη κάποια ζιζάνια και άλλα. Όπως αναφέρεται παραπάνω, στον κατάλογο των ξενιστών εμφανίζεται και η ελιά για την οποία αποτελεί σοβαρότατο κίνδυνο. Στη νότια Ιταλία έχουν προσβληθεί χιλιάδες ελαιόδεντρα και προοδευτικά η ασθένεια εξαπλώνεται και βορειότερα.

Τρόποι μετάδοσης και συνθήκες ανάπτυξης:

Το XYLELLA FASTIDIOSA μεταδίδεται με το πολλαπλασιαστικό υλικό (νεαρά δενδρύλλια) καθώς επίσης και με μυζητικά έντομα φορείς που ανήκουν στις οικογένειες Cicadellidae, Cercopidae και Hemiptera. Η ανάπτυξη του παθογόνου ευνοείται από υψηλές θερμοκρασίες και υψηλή υγρασία και η εξάπλωση του ευνοείται από ξηροθερμικές συνθήκες το καλοκαίρι.

Μέτρα αντιμετώπισης:

Δεν υπάρχει χημική αντιμετώπιση του παθογόνου. Η αντιμετώπιση βασίζεται σε μέτρα πρόληψης προκειμένου να παρεμποδιστεί η είσοδος του παθογόνου στη χώρα μας και η διασπορά του. Το φυτικό υλικό που προέρχεται από τρίτες χώρες και για τις οποίες γνωρίζουμε την παρουσία της ασθένειας απαιτείται να συνοδεύεται από πιστοποιητικό φυτοϋγείας. Η διακίνηση δε εντός τις ευρωπαϊκής ένωσης να γίνεται μόνο με την συνοδεία φυτοϋγειονομικού διαβατηρίου. Ειδικότερα στις εισαγωγές φυτικών ειδών από την Ιταλία απαιτούνται αυστηροί έλεγχοι καθώς στη χώρα αυτή είναι γνωστή η παρουσία του παθογόνου. Οι παραγωγοί πολλαπλασιαστικού υλικού να λαμβάνουν μέτρα ώστε οι καλλιέργειες τους να είναι απαλλαγμένες από την παρουσία του βακτηρίου. Λόγω της μεγάλης σοβαρότητας του παθογόνου και της ποικιλίας των φυτών ξενιστών το XYLELLA FASTIDIOSA έχει συμπεριληφθεί στο ετήσιο πρόγραμμα επισκοπήσεων επιβλαβών οργανισμών για την διαπίστωση της παρουσίας του ή μη στη χώρα μας.

Οι καλλιεργητές να ελέγχουν συστηματικά τις καλλιέργειες τους και αν διαπιστώσουν κάποιο ύποπτο σύμπτωμα να ενημερώσουν τις αρμόδιες φυτοϋγειονομικές αρχές.

Η ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ
ΤΣΟΛΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ