V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ

Σελίδες

Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

55 λεπτά στην Κορινθία και 53 στην Αργολίδα οι τιμές για τα βερίκοκα Μπεμπέκου που πάνε για κομπόστα

 Από τις 22 Ιουνίου αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή βερίκοκων της ποικιλίας Μπεμπέκου. Η τιμή παραγωγού για τα βερίκοκα που δίνονται προς μεταποίηση (κομπόστα) διαμορφώθηκε στα 55 λεπτά το κιλό στην Κορινθία και 53 λεπτά στην Αργολίδα (που είναι οι κύριες περιοχές που καλλιεργείται η συγκεκριμένη της ποικιλία). Όσον αφορά τις τιμές για τα βερίκοκα που οδηγούνται προς χυμοποίηση, αυτές διαμορφώθηκαν στα 25 – 26 λεπτά το κιλό.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Μιχάλης Βαρδάκας, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίου Βασιλείου Κορινθίας, «φέτος είχαμε μια καθυστέρηση της συγκομιδής περίπου 10 – 15 ημέρες. Η φετινή παραγωγή είναι μειωμένη στην Κορινθία, σε ποσοστό 50%, σε σχέση με μια φυσιολογική χρονιά στην περιοχή, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που είχαμε στην ανθοφορία. Αντίστοιχα η μείωση της παραγωγής στην περιοχή της Αργολίδας 80% ανέρχεται σε ποσοστό 80%. Το ίδιο παρατηρείται και σε Χαλκιδική, Θεσσαλία, Καβάλα κ. α. Με αυτή την μείωση η τιμή παραγωγού για τα βερίκοκα που πάνε για κομπόστα θα έπρεπε να έφτανε στα 60 – 65 λεπτά. Δυστυχώς όμως οι τιμές διαμορφώθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα. Μπορεί οι τελικές τιμές να φαίνονται ότι βρίσκονται σε καλά επίπεδα σε σχέση με πέρσι όμως τα λιγότερα κιλά δημιουργούν πρόβλημα στο εισόδημα των παραγωγών. Πάντως η μειωµένη καρποφορία έχει οδηγήσει στην παραγωγή βερίκοκων υψηλής ποιότητας».

Η Τουρκία είναι η μεγαλύτερη δύναμη στην παγκόσμια παραγωγή βερίκοκων (17% της συνολικής παραγωγής), ενώ αύξηση παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια οι παραγωγές στο Ιράν και το Πακιστάν, που βρίσκονται στην δεύτερη και τρίτη θέση της παγκόσμιας παραγωγής.

Όσον αφορά την ευρωπαϊκή παραγωγή βερίκοκων για το 2015, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Europêch, που έγιναν στο Perpignan της Γαλλίας, αναμένεται να κυμανθεί στους 509.570 τόνων (παρουσιάζοντας μείωση σε ποσοστό - 3,7% έναντι του 2014).

Η παραγωγή στην Ισπανία αναμένεται να αυξηθεί (+11,7%) σε σχέση με το 2014 και να κυμανθεί περίπου στους 100.000 τόνους. Η αύξηση της παραγωγής οφείλεται κυρίως στις νέες φυτεύσεις και όχι στις υψηλές στρεμματικές αποδόσεις. Το 2015 υπάρχουν κανονικές ημερομηνίες συγκομιδής σε αντίθεση με το 2014 που υπήρξε μια πρωιμότητα. Οι πρώιμες περιοχές βρίσκονται στη Μούρθια, Βαλένθια και Ανδαλουσία, ενώ ακολουθούν η Αραγωνία και η Καταλωνία. Στην Αραγονία, υπήρξαν προβλήματα λόγω του παγετού και των βροχοπτώσεων που προκάλεσαν προβλήματα στην καρπόδεση. Υπάρχει ανησυχία στην ισπανική αγορά για τις εξαγωγές λόγω των κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν στις καταναλωτικές περιοχές της ΕΕ.

Η Ιταλία αναμένει παραγωγή 197.451 τόνων, δηλαδή μειωμένη (-7,3%) σε σχέση με πέρυσι. Η μείωση της ιταλικής παραγωγής αναμένεται να επηρεάσει όλες τις ποικιλίες. Η συγκομιδή παρουσιάζει μια οψιμότητα για όλες τις ποικιλίες κατά περίπου 7-10 ημέρες. Τα τελευταία χρόνια η ιταλική παραγωγή παρουσιάζει φθίνουσα πορεία, ενώ φέτος είναι 12% κάτω από τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών.

Η Γαλλία αναμένει μια συγκομιδή 166.169 τόνων, δηλαδή μειωμένη (-4,4%) σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο η φετινή παραγωγή παρουσιάζει μια αύξηση (2%) σε σχέση με τον μέσο όρο της παραγωγής των τελευταίων πέντε ετών. Οι αυξημένες θερμοκρασίες το χειμώνα και οι συχνές βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας, είχαν αρνητικό αντίκτυπο στην καρπόδεση για αρκετές ποικιλίες.

Σταύρος Παϊσιάδης
agrotypos.gr
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ