ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Φέτος όλοι κάνουν "κρα"... για βερίκοκα - Μείωση της παραγωγής στην Αργολίδα 90%

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:41:00 π.μ. |
 Αξιοσηµείωτη είναι η ζήτηση που γνωρίζει φέτος το ελληνικό βερίκοκο τόσο απ’ το εξωτερικό όσο και απ’ τις βιοµηχανίες κοµπόστας στην Ελλάδα. Καινούριοι εξαγωγείς και βιομηχανίες κομπόστας εκδήλωσαν για 1η φορά ενδιαφέρον για το προϊόν.
«∆εν υπάρχει έµπορος που να µη θέλει βερίκοκο φέτος και αν δεν το δουλεύουν, θέλουν να το ξεκινήσουν», λέει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Παναγιωτίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισµού «Νέστος», συµπληρώνοντας ότι φέτος υπήρξαν συζητήσεις και µε Κινέζους εµπόρους.

«Ήδη έχουν ενδιαφερθεί 50 εξαγωγείς», επισηµαίνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισµού Αγ. Βασιλείου Κορινθίας, Μιχάλης Βαρδάκας. Μάλιστα, όπως προσθέτει ο κ. Βαρδάκας, φέτος ενδιαφέρθηκαν και βιοµηχανίες κοµπόστας από τη Μακεδονία, που δεν είχαν αγοράσει βερίκοκα άλλη χρονιά απ’ τον Συνεταιρισµό. Το ενδιαφέρον από πλευράς βιοµηχανιών κοµπόστας έχει παρουσιαστεί ήδη από αρχή Μαΐου, «αφού είδανε ότι δε δέσανε οι καρποί και η παραγωγή θα είναι µειωµένη, ενώ άλλες χρονιές που υπήρχε πληθώρα καρπού, τους ψάχναµε εµείς όταν µαζεύαµε», υπογραµµίζουν οι παραγωγοί.

Μείωση στη φετινή παραγωγή βερίκοκων αναµένεται τόσο στην Ελλάδα όσο και πανευρωπαϊκά (κατά 13,2% απ’ τους περσινούς 53.000 τόνους για την Ελλάδα και κατά 3,7% απ’ τους 529.335 τόνους, που παρήχθησαν πέρυσι πανευρωπαϊκά, σύµφωνα µε τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν τέλος Απριλίου στη διεθνή έκθεση ευρωπαϊκών φρούτων και λαχανικών Medfel).

Βέβαια, η εικόνα των κτηµάτων στην Ελλάδα αποτυπώνει πολύ µεγαλύτερη µείωση από αυτή των αρχικών εκτιµήσεων.

Αναλυτικά, η πρώιµη ποικιλία Aurora, που ξεκίνησε να µαζεύεται αυτή τη βδοµάδα στην Κορινθία, παρουσιάζει µείωση 80%-90% στην περιοχή λόγω των βροχών την περίοδο της ανθοφορίας, που είχαν ως αποτέλεσµα να µη γίνει η γονιµοποίηση και να µη δέσουν οι καρποί. Αντίστοιχη µείωση (80%) αναµένεται και για τα «Νόστος» της περιοχής, ενώ για τα Μπεµπέκου του Συνεταιριµού Αγ. Βασιλείου προβλέπεται πτώση κατά 50% από µία κανονική χρονιά, όπως το ’13, που παρήχθησαν 2 εκατ. κιλά. Η µείωση είναι ακόµα µεγαλύτερη στην Αργολίδα, καθώς αγγίζει συνολικά το 90%, ενώ το ίδιο παρατηρείται και σε Χαλκιδική, Θεσσαλία, Καβάλα κ. α.



Έτσι, οι τιµές παραγωγού για τα λιγοστά Aurora στην Πελοπόννησο είναι 1,80-2 ευρώ το κιλό, ενώ πέρυσι ήταν 1,30-1,50 ευρώ το κιλό. Αντίστοιχα, στη Χαλκιδική, που οι αποδόσεις για τα Aurora είναι γύρω στο 30% µειωµένες απ’ τις κανονικές, που βρίσκονται στους 2,5-3 τόνους το στρέµµα, η τιµή γι’ αυτά τα βερίκοκα είναι 1,30-1,35 ευρώ το κιλό (πέρυσι ήταν 1,15 κατά µέσο όρο). Βέβαια, «παρόλο που η τιµή παραγωγού είναι κατά 20% υψηλότερα από πέρυσι, χρειάζονται τα διπλάσια για να ισορροπήσει η ζηµιά από τη µειωµένη παραγωγή», λέει χαρακτηριστικά ο παραγωγός από την περιοχή Σάκης Κασαµανώλης. 

Απ’ την άλλη, η µειωµένη καρποφορία έχει οδηγήσει στην παραγωγή βερίκοκων υψηλής ποιότητας.

Χωρίς λουλούδια 

Έως και 70% µείωση αναµένεται στην παραγωγή της ποικιλίας Τίρυνθα της Χαλκιδικής, που αρχίζει να µαζεύεται αυτές τις µέρες, ενώ για τα Μπεµπέκου της περιοχής προβλέπεται µείωση 30% λόγω των παγετών και των βροχών στην ανθοφορία. 

Επίσης, στην Καβάλα υπάρχουν περιπτώσεις που αναµένεται να παραχθεί ένας τόνος συνολικά από ένα κτήµα αντί για 30 τόνους. «∆εν είδαµε δένδρο λουλουδιασµένο», λένε χαρακτηριστικά οι παραγωγοί.

Αύξηση των φυτεύσεων σε Χαλκιδική και Καβάλα

Στα Μπεµπέκου έχουν στραφεί οι παραγωγοί πυρηνόκαρπων (ροδάκινου ή άλλων ποικιλιών βερίκοκου) τα τελευταία 2 χρόνια στην Κορινθία (πέρυσι η τιµή γι’ αυτά στην περιοχή ήταν 0,50 ευρώ το κιλό). Σηµαντική αύξηση των φυτεύσεων βερίκοκου παρατηρείται και τα τελευταία 5-6 χρόνια από παραγωγούς ελιών Χαλκιδικής στο νοµό λόγω των χαµηλότερων εσόδων που είχαν τα τελευταία χρόνια οι ελιές σε σχέση µε το βερίκοκο. Σηµειώνεται ότι πέρυσι η τιµή παραγωγού για τα βερίκοκα Τίρυνθας, που αποτελούν το µεγαλύτερο µέρος της παραγωγής της Χαλκιδικής ήταν στα 80 λεπτά το κιλό, ενώ για τα Μπεµπέκου στα 70 και για τα Orange Red στο 1,15 ευρώ το κιλό. 

Αντίστοιχα, στην περιοχή του Νέστου, όπου πέρυσι το στήσιµο του Συνεταιρισµού ήταν 65-75 λεπτά το κιλό (40-50 τα µαλακά βερίκοκα), τα τελευταία 5 χρόνια η ζήτηση για βερίκοκο είναι µεγάλη και µάλιστα αναµένεται να αυξηθεί. Εκεί σχεδόν όλοι οι παραγωγοί θέλουν να φυτεύσουν βερικοκιές, «αν και δεν ήξεραν τι θα πει βερίκοκο», λένε χαρακτηριστικά καλλιεργητές από την περιοχή. Ένας σηµαντικός λόγος για την τάση αυτή είναι η ευκολία της καλλιέργειας, το χαµηλό κοστολόγιο (περίπου 400 ευρώ το στρέµµα το χρόνο) σε σχέση µε το αντίστοιχο των ακτινιδίων, που καλλιεργούνται στην περιοχή, το οποίο ανέρχεται στα 800 ευρώ το στρέµµα το χρόνο. Βέβαια, το κόστος εγκατάστασης είναι ακριβό.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ