ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Καλοκαίρι στην Επίδαυρο με Αίαντα, Ορέστη και ιαπωνικό θέατρο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:35:00 μ.μ. | |
  Τρεις αξιόλογες, μεταξύ άλλων, παραστάσεις, γίνονται αφορμή για μια απόδραση στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου φέτος το καλοκαίρι στο φεστιβάλ της Επιδαύρου.Τον Αίαντα του Σοφοκλή σε μετάφραση του Δ.Ν. Μαρωνίτη που θα ανέβει στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου σε πανελλήνια πρώτη σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου στις 17 & 18 Ιουλίου, την πολυαναμενόμενη συνεργασία του Μιχαήλ Μαρμαρινού με το θέατρο Νο της Ιαπωνίας και τον μεγάλο master GenshoUmewaka με τίτλο Νέκυια που θα δούμε στις 24 & 25 Ιουλίου αλλά και την παράσταση που θα σημαίνει τη λήξη του φεστιβάλ Ορέστης του Ευριπίδη  στις 28 και 29 Αυγούστου από την Εταιρεία Θεάτρου «Χώρος», σε σκηνοθεσία Σίμου Κακάλα. 

-Τον χθεσινό ήρωα δεν τον χρειάζεται η νέα εποχή, πρέπει να τον ακυρώσει», παρατηρεί ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, που επιστρέφει με τον Αίαντας του Σοφοκλή στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου στις 17 και 18 Ιουλίου, μέσα από τη μετάφραση του Δημήτρη Μαρωνίτη σε πανελλήνια πρώτη. Πρόκειται για μια τραγωδία που διδάχτηκε περί το 440 π.Χ. και διαδραματίζεται στο δέκατο χρόνο του Τρωικού πολέμου. Ο Αίας, ο καλύτερος πολεμιστής στο στρατόπεδο των Ελλήνων, μετά τον θάνατο του Αχιλλέα και κατά την «κρίση των όπλων», διεκδικεί τα όπλα του νεκρού ήρωα. Ωστόσο, με απόφαση των Ελλήνων αρχηγών αυτά αποδίδονται στον Οδυσσέα. Ο Αίας νιώθει ατιμασμένος∙ και δίχως το τεκμήριο του ηρωικού μεγαλείου, αυτοκτονεί.

-Η τέχνη του ιαπωνικού θεάτρου μοιάζει να είναι θεμελιακά αναγκαία και ικανή να μορφοποιήσει τη βαθύτερη ουσία των νοημάτων που περικλείει η Νέκυια», υποστηρίζει ο Μιχαήλ Μαρμαρινός o οποίος θα συναντηθεί με το θέατρο Νο της Ιαπωνίας και τον μεγάλο master GenshoUmewaka, με αφορμή τη ραψωδία λ της Οδύσσειας του Ομήρου, στις 24 και 25 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. «Πρόκειται για μια από τις αρχαιότερες και συναρπαστικότερες στην παγκόσμια λογοτεχνία επισκέψεις του ανθρώπου στον κόσμο των νεκρών. Φαίνεται πως η μεγάλη Τέχνη έχει, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, πάντοτε να κάνει με την "άλλη" πλευρά του Χρόνου. Το θέατρο Νο είναι ένα από τα υψηλότερα επιτεύγματα του πολιτισμού στο πεδίο της μεταφυσικής ποίησης. Η βαθιά παράδοση και εκπαίδευση των ηθοποιών τούς δίνει το δικαίωμα να προσεγγίζουν την καρδιά των πραγμάτων. Με ένα τέτοιο λεξιλόγιο σωματικής φιλοσοφίας, το ΝΟ συναντιέται για πρώτη φορά στην ιστορία του με τη δική μας ΝΕΚΥΙΑ. 

-Παιδί της δημοκρατίας, το αττικό δράμα ολοκληρώθηκε μέσα από τον δημόσιο λόγο και την επαναδιαπραγμάτευση του μύθου. Η τραγωδία αποτέλεσε επίσης ένα εκπαιδευτικό εργαλείο», σημειώνει ο Σίμος Κακάλας, ο σκηνοθέτης της Γκόλφως, της Ερωφίλης και τώρα του "Ορέστη" που θα κλείσει το φετινό φεστιβάλ με δύο παραστάσεις στις 28 και 29 Αυγούστου. Με τον Ορέστη του, ο Ευριπίδης μεταμορφώνει τους τυραννοκτόνους Ορέστη και Ηλέκτρα του Σοφοκλή σε «τρομοκράτες». Έξι μέρες μετά τον φόνο της Κλυταιμνήστρας τα δύο αδέλφια είναι αποκλεισμένα στο πατρικό τους, ενώ όλη η κοινωνία είναι εναντίον τους. Μοναδική τους ελπίδα ο Μενέλαος, που και αυτός τους προδίδει.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ