V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΚΑΗ ΔΥΝΑΜΗ

Σελίδες

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Μουσική εκδήλωση και Προσκύνημα στην Ι.Μ. Αγίου Βλασίου για τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άργους "Τελέσιλλα"

 Στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής που καθιερώθηκε να γιορτάζεται στις 21 Ιουνίου από τον υπουργό της Γαλλίας κ. Ζακ Λαγκ το 1982, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άργους ΤΕΛΕΣΙΛΛΑ γιόρτασε το Σάββατο 20 Ιουνίου στο Κωνσταντοπούλειο Μέγαρο την ημέρα αυτή. Η …φθινοπωρινή βροχή μετέφερε την εκδήλωση εντός του Μεγάρου. Η Παιδική χορωδία με μαέστρο την κ. Αναστασία Σταματοπούλου μας χάρισε όμορφες μουσικές στιγμές με ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο. Οι μικροί χορωδοί αποχαιρέτισαν τη χορωδιακή χρονιά και έδωσαν πάλι ραντεβού τον Σεπτέμβριο.
Η χρονιά αυτή για τους μικρούς μας φίλους ήταν ένα μουσικό ταξίδι με πολλούς σταθμούς στο Άργος και το Ναύπλιο, συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις και φεστιβάλ. Τους ευχόμαστε να περάσουν ένα ευχάριστο καλοκαίρι με υγεία, ξενοιασιά και πολλά πολλά μπάνια.

Η Μικτή χορωδία των ενηλίκων, με μαέστρο τον κ. Γιάννη Κόντη, πιανίστα την κ. Αναστασία Σταματοπούλου και συνοδούς στο μπουζούκι τον κ. Νίκο Τσάγκαρη και στο τουμπελέκι τον κ. Παναγιώτη Ρέντα, συνέχισαν το πρόγραμμα με ρεμπέτικα τραγούδια. Κατάφεραν να ξεσηκώσουν την κατάμεστη αίθουσα και να τραγουδήσουν όλοι μαζί τα γνωστά άσματα «Αλήτη μ` είπες μια βραδιά», «Η μοδιστρούλα», «Ο τραμπαρίφας» κ.ά.

Το Δ.Σ. ευχαριστεί θερμά τους χορηγούς της εκδήλωσης: τον κ. Γιάννη Σουλτανίδη-Γραφικές τέχνες, το κατάστημα ΤΥΠΟΦΩΤ, το τυπογραφείο ΜΑΓΚΛΑΡΑ, τον κ. Κώστα Καχριμάνη-Διευθυντή της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων και τον αντιδήμαρχο κ. Ηλία Χατζηγεωργίου για την παραχώρηση των καθισμάτων και των βάθρων των χορωδών.

Η δράση της Μικτής χορωδίας θα συνεχιστεί με τη συμμετοχή της στις 27 Ιουνίου στο φεστιβάλ Σαλαμίνας, αφιερωμένο στον «μεγάλο» Βασίλη Τσιτσάνη.

Την Κυριακή 21 Ιουνίου χορωδοί και φίλοι του Συλλόγου οργανώσαμε προσκύνημα στην Ι.Μ. Αγίου Βλασίου Άνω Τρικάλων Κορινθίας. Σκοπός μας να λειτουργήσουμε την εικόνα της Παναγίας-προστάτιδα του Συλλόγου- και να ψάλλουμε με το εκκλησιαστικό τμήμα της χορωδίας τη Θεία Λειτουργία υπό τη διεύθυνση του μαέστρου κ. Γιάννη Κόντη.

Με το που θα περάσεις τα σύνορα Αργολίδας-Κορινθίας το βλέμμα αρχίζει να ψηλαφίζει αθέλητα το τοπίο. Βουτά στο γαλάζιο του Κορινθιακού κόλπου και μετά φτερουγίζει στα συννεφιασμένα κορφοβούνια της Ζήριας. Όρος «Κυλλήνη» είναι η αρχαιόπρεπη ονομασία για το δεύτερο σε ύψος βουνό της Πελοποννήσου. Όμως, οι ντόπιοι το αποκαλούν Ζήρια ή Τζήρια, όνομα νεότερο που προέρχεται από τη σλαβική λέξη «ζίρι» που σημαίνει βελανίδι.

Φτάνοντας στο Ξυλόκαστρο ανηφορίζουμε δίπλα στον ποταμό Σύθα και φτάνουμε στα Τρίκαλα: τα Κάτω, τα Μέσα και τα Άνω Τρίκαλα. Το άριστο κλίμα , το καλό νερό και οι ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη των αμπελιών, «Τρι(α) καλά», έδωσαν το όνομα στο χωριό, πατρίδα του Νοταραίων, των ισχυρότερων προεστών της Κορινθίας κατά την Τουρκοκρατία.

Στα Τρίκαλα, σύμφωνα με την παράδοση γεννήθηκε ο Άγιος Γεράσιμος, ο προστάτης της Κεφαλονιάς. Ένας άλλος όμως άγιος που μεγάλωσε στη Σεβάστεια της Καππαδοκίας, αλλά ασκήτεψε στην Κυλλήνη είναι ο Άγιος Βλάσιος.

Το μοναστήρι που άρχισε να χτίζεται το 1400 βρίσκεται στα Άνω Τρίκαλα, είναι γυναικείο και το καθολικό του φημίζεται για το αξιόλογο τέμπλο του 17ου αιώνα.

Η Κυλλήνη λοιπόν, ένα βουνό που πήρε τα` όνομά του από το κύλλος= λάκκος, γέννησε έναν θεό, τον ψυχοπομπό Ερμή-γιο της αρχαιότερης νύμφης Μαίας- και δημιούργησε έναν άγιο μέσα στις «λάκκες», τα έλατά της, τα σπήλαιά της, τη φιλόξενη αγκαλιά της. Συνεχίζει δε, να χαρίζει ζωή και δροσιά στους επισκέπτες της.

Αυτή τη δροσιά νιώσαμε το πρωινό της Κυριακής, όταν φτάνοντας στη μονή μας υποδέχτηκαν οι τρεις μοναχές της και οι δυο δόκιμες. Η Λειτουργία άρχισε και η χορωδία ψάλλοντας τη Θεία Λειτουργία χάρισε στους επισκέπτες στιγμές ψυχικής ανάτασης. Το επιβλητικό του μοναστηριού, το κούνημα των πολυελαίων σε μεταφέρουν ψηλά, σε συγκινούν και δε σε αφήνουν να σκεφτείς τα ταπεινά και τα εγκόσμια.

Η λειτουργία τελειώνει. Ακολουθεί η μοναστηριακή φιλοξενία που ξεπερνά τις δυνατότητες της μονής. Οι γλυκές μορφές των μοναχών μας οδηγούν στο ασκηταριό, στο παρεκκλήσι της μονής, στους γύρω χώρους, στο αρχονταρίκι. Κειμήλια του αγώνα κοσμούν τις προθήκες της αίθουσας, χώροι γεμάτοι καλαισθησία, λουλούδια, αρχοντιά. Βρισκόμαστε στην τραπεζαρία, απολαμβάνουμε τα εδέσματα που ετοίμασαν οι χορωδοί και γευόμαστε την καθιερωμένη μακαρονάδα που μας προσέφεραν οι μοναχές. Δίπλα μας η χαράδρα του Σύθα με άφθονα νερά που κατρακυλούν από παντού. Ήταν μαγεία να ακούς και να βλέπεις!

Κατηφορίζουμε προς το Ξυλόκαστρο για τον απογευματινό μας καφέ. Στη Βόρεια Κορινθία, δίπλα στο κύμα του Κορινθιακού, την ώρα που ο ήλιος σπάει το κανάτι με τα χρώματα του δειλινού, ανοίξαμε τις ψυχές μας και αφήσαμε αυτόν τον αρχέγονο άρχοντα να τις εξαγνίσει στη μαγεία του τόπου για να φτάσουμε γεμάτοι στο Άργος…

Το σημερινό προσκύνημα στη μονή του Άι -Βλάση ήταν ανακούφιση ψυχής. Ελπίζουμε και ευχόμαστε ο Άγιος να μας χαρίζει υγεία, ατομική και οικογενειακή, ώστε και του χρόνου να προσκυνήσουμε και πάλι την άγια μορφή του.







ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ