ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

"Ξαναχτύπησε" η θαλάσσια Ανεμώνα στην Καραθώνα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:32:00 π.μ. |
 Στο Νοσοκομείο Παίδων πέρασε το Σαββατοκύριακο οικογένεια από την Αθήνα, όταν κάνοντας το μπάνιο τους στην παραλία της  Καραθώνας στο Ναύπλιο, το μικρό παιδί της οικογένειας ήρθε σε επαφή με την θαλάσσια Ανεμώνα που ευδοκιμεί σε μια συγκεκριμένη μικρή περιοχή της παραλίας.
Η έκταση του προβλήματος που δημιουργηθηκε από την επαφή με το φύκι όπως ειναι πιο γνωστή η Ανεμώνα της Καραθώνας, ηταν μεγάλη όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες που ανέβασε στο facebook η μητέρα του.

Κάθε χρόνο υπάρχουν ανάλογα περιστατικά σε λουόμενους τα οποία αντιμετωπίζονται τα περισσότερα με επιτυχία στο νοσοκομείο του Ναυπλίου, ανάλογα την ηλικία, την έκταση και την ένταση του προβλήματος. 
Tι είναι το Φύκι της Καραθώνας

Στην παραλία Καραθώνας λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας του νερού παρατηρείται η παρουσία ειδών βενθικών Υδρόζωων σε αφθονία, λόγω του φυσικού αναπαραγωγικού κύκλου τους κυρίως πάνω στο σκληρό υπόστρωμα (πέτρες και «πλάκα» βράχου).

Τα παραπάνω κατώτερα υδρόβια ζώα ανήκουν σε ένα φύλο τα Κνιδάρια με 9.000 είδη παγκοσμίως και το ποιο γνωστό σε μας η θαλάσσια Ανεμώνα από τα Ανθόζωα. Αυτά έχουν ειδικά κύτταρα που ονομάζονται κνιδοκύστες και χρησιμοποιούνται για τη σύλληψη τροφής ή για άμυνα.
Οι κνιδοκύστες μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό και κνησμό όταν έλθουν σε επαφή με το ανθρώπινο δέρμα. Η επαφή των κολυμβητών τόσο με τα πλαγκτικά στάδια (νεαρές υδρομέδουσες) των παραπάνω ζώων που απελευθερώνονται στο νερό όσο και με τα βενθικά (πολύποδες) μπορεί να προκαλέσει σε σπάνιες περιπτώσεις αναφυλαξία, για αυτό συνιστάται για προληπτικούς λόγους η απομάκρυνση από το νερό σε περίπτωση ερεθισμού. 

Οι οργανισμοί που θηρεύουν τα Κνιδάρια και μειώνουν το πληθυσμό τους είναι οι αστερίες, τα μαλάκια, τα ψάρια και οι θαλάσσιες χελώνες. Τέλος επισημαίνεται ότι η παρουσία των Υδροζώων δεν αποτελούν ενδείξεις ρύπανσης άλλα σχετίζονται με φυσικές συνθήκες, η δε αύξησή τους είναι χρονικά περιοδική.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ