ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Κιβέρι: Όσοι το γνωρίζουν δεν το αλλάζουν

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:26:00 μ.μ. | |
  Το Κιβέρι, είναι παραλιακό χωριό του νομού Αργολίδας που βρίσκεται πολύ κοντά στην περιοχή των Μύλων και ανήκει στον Δήμο Άργους – Μυκηνών. Ο γραφικός οικισμός με τους 1000 περίπου κατοίκους και την πλούσια ιστορία, είναι χτισμένος στην πλαγιά του βουνού από τη δεκαετία του 1820 στο σημείο που κάποτε υπήρχε ένα κάστρο.
Η ονομασία του χωριού πιθανόν να προέρχεται από την περίοδο όπου ο Καποδίστριας κυβερνούσε από εδώ (κυβερνείο – Κυβέρι ή αλλιώς Κιβέρι).
Η γεωγραφική θέση καθιστούσε το Κιβέρι στρατηγικό σημείο από την αρχαιότητα μέχρι την νεότερη ιστορία, ενώ κατά τη μυθολογία εκεί αγκυροβόλησε ο βασιλιάς του Άργους Δαναός.

Μετά την κατάληψη του Ναυπλίου από τους Φράγκους, το Κιβέρι χρησιμοποιήθηκε για παραθερισμό των αρχόντων λόγω του εξαιρετικού κλίματος και της φυσικής ομορφιάς του.

Στο Κιβέρι έχουν ανακαλυφθεί θολοειδείς μυκηναϊκοί τάφοι στη θέση του ναού της Κοίμησης της Θεοτόκου, ενώ στην περιοχή υπήρχε ναός του Γενέσιου Ποσειδώνα.
Στο Κιβέρι ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τον περίπατο προς το λιμάνι. Η θέα του φωταγωγημένου Ναυπλίου και της Ακροναυπλίας είναι μαγευτική το βράδυ, ιδίως αν είναι καθαρή η ατμόσφαιρα.

Στην παραλία Κιβερίου σώζονται έως σήμερα δύο χαρακτηριστικά σπίτια της παλιάς εποχής, το ένα περιβάλλεται από διπλό τοίχο με πολεμίστρες και το άλλο βρίσκεται ακριβώς δίπλα του και ανήκε στον Γεώργιο Ιατρού, άλλοτε δήμαρχο Ναυπλίου.

Στην περιοχή υπάρχουν οι υποθαλάσσιες πηγές γλυκού νερού, ο Ανάβαλος, από όπου αρδεύεται μεγάλο μέρος του Αργολικού κάμπου.
Στο Κιβέρι, από τους ήσυχους παραθεριστικούς προορισμούς της Αργολίδας, παιζόταν στα παλιά χρόνια η Βέργω, ένα παιχνίδι που συνοδευόταν από ομώνυμο τραγούδι.

Οι κάτοικοι στο Κιβέρι ασχολούνται με τη γεωργία, τα πορτοκάλια, τις ελιές και τα βερίκοκα, κάποιοι με την αλιεία και αρκετοί με τον τουρισμό τα τελευταία χρόνια. Εκτός από την Κοίμηση της Θεοτόκου που είναι η κεντρική εκκλησία, υπάρχουν ακόμα η Αγία Κυριακή, ο Άγιος Δημήτριος και ο Τίμιος Πρόδρομος. Το χωριό έχει φαρμακείο, δημοτικό σχολείο και νηπιαγωγείο. Για γυμνάσιο και Λύκειο τα παιδιά πάνε στην κοντινή Νέα Κίο.
Τα τελευταία χρόνια έχει αναβαθμιστεί η παραλία του Κιβερίου συγκεντρώνοντας κάθε χρόνο εκατοντάδες παραθεριστές που την προτιμούν ιδιαίτερα και δεν την αλλάζουν με τίποτα.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ