ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Μαρία Ρετάλη: Η Ναυπλιώτισσα ζωγράφος και λογοτέχνης

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:53:00 μ.μ. |
 Η Μαρία Ρετάλη γεννήθηκε στο Ναύπλιο. Δάσκαλοί της ήταν οι Κατσίγιαννης, Δεκουλάκος, Απέργης, Χαρά Βιέννα. Εξειδικεύθηκε στο παστέλ με τη 15χρονη μαθητεία της κοντά στο μεγάλο ζωγράφο Μπότη Θαλασσινό. Τα έργα της χωρίζονται σε κλασικά και μοντέρνα. 
Τα κλασικά της έργα διακρίνονται για τον έντονο νατουραλισμό που εξυπηρετείται από την αρμονική κατανομή των χρωματικών τόνων και την ρεαλιστική απόδοση των λεπτομερειών, ενώ τα μοντέρνα της εκπέμπουν έντονο εξπρεσιονισμό χάρη στη χρωματική πολυμέρεια αλλά και τον ψυχογραφικό συμβολισμό μορφικών συνδυασμών. 
Στο ενεργητικό της έχει τέσσερις ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε πάνω από 130 ομαδικές με επανειλημμένες διακρίσεις, από τις οποίες οι τρεις παγκόσμιες, ενώ μετέχει ανελλιπώς τα τελευταία εικοσιπέντε χρόνια στην Πανελλήνια Έκθεση Θαλασσογραφίας, που διοργανώνεται από τη Φιλολογική Στέγη Πειραιώς. 
Είναι μέλος των Ομίλων για την UNESCO ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ και Τεχνών Λόγου και Επιστημών Ελλάδας (Όμιλος για την UNESCO Τ.Λ.Ε.Ε) από την ίδρυσή του, του Συλλόγου Εικαστικών Καλλιτεχνών Ελλάδας «ο Απελλής» καθώς και της Πανελλήνιας εταιρίας Λόγου και Τέχνης (Π.Ε.Λ.Τ) Έχει λάβει αξιόλογες κριτικές για το έργο της όπως και πολλούς επαίνους, βραβεία και μετάλλια , ενώ το έργο της έχει εκτιμηθεί και τιμηθεί ιδιαίτερα από τον αείμνηστο Αρτέμη Μάτσα. 
Δημοσιεύματα για την δουλειά της έχουν γραφεί σε ημερήσιο και περιοδικό τύπο (Ελευθεροτυπία, Απογευματινή, Βραδινή, Ελεύθερος Τύπος , τοπικές εφημερίδες και περιοδικά όπως η Επιθεώρηση Γραμμάτων και Τεχνών Αιγαιοπελαγίτικα, στα Ναυπλιακά Ανάλεκτα κλπ…) ενώ συνεντεύξεις της έχουν φιλοξενήσει τηλεοπτικοί σταθμοί. 
Το 2012 εκδίδει την πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΠΑΘΟΥΣ ΑΝΤΙΜΑΧΙΑ που έγινε δεκτή με πάρα πολύ θετικά σχόλια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα ποιήματά της διέπονται από ένα ιδιαίτερο πλούσιο και ευλύγιστα πολυμορφικό λυρισμό διανθισμένο με έντονα φιλοσοφικό αλληγορικό προβληματισμό που εστιάζει σε ψυχικά και υπαρξιακά διλήμματα, σε συναισθηματικούς προβληματισμούς και εξάρσεις , σε θαρραλέα αυτοκριτική, σε κοινωνικές και ηθικές τελματώσεις , σε υμνητικές μπαλάντες στη φυσική ομορφιά, σε προτροπές απελευθέρωσης από ή επανάστασης ενάντια σε κοινωνικές ανισορροπίες και στερεότυπα, με πάντα την δύναμη της αγάπης, της ψυχικής απελευθέρωσης και κοινωνικής δικαιοσύνης να αποτελούν την εμπροσθοφυλακή στον αγώνα που η ποιήτρια ευαγγελίζεται. 
Η λεπταίσθητη κατανομή και κατά περίσταση εναλλαγή επικολυρικού και ελεγειακού στοιχείου έχει εγείρει έντονους συγκινησιακούς κραδασμούς στο μεγαλύτερο μέρος του αναγνωστικού της κοινού στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.
Το 2014 στον 3ο διεθνή λογοτεχνικό διαγωνισμό του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδας παίρνει το δεύτερο βραβείο με το ποίημα της ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ενώ σύντομα θα είναι έτοιμη και η δεύτερη ποιητική της συλλογή προς έκδοση. 
Είναι μέλος του Παγκόσμιου Φιλοσοφικού Φόρουμ από την ίδρυσή του το 2012 και έχει τιμηθεί για την προσφορά της στις αξιες του με εύφημο μνεία και την απονομή του διπλώματος του Πολίτη του Κόσμου το 2014.
ΣΥΝΤΟΜΗ ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΡΕΤΑΛΗ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΛΕΒΕΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ .26/5/ 15- 30/5/15 

Ευχαριστώ θερμά κατ’ αρχήν τον όμιλο για την Unesco T.L.E.E που με επέλεξε να τον εκπροσωπήσω στην λογοτεχνική συνάντηση στο Πλέβεν αλλά και τις εδώ πολιτισμικές και δημοτικές αρχές για την άριστη φιλοξενία στην όμορφη πόλη σας , σ’ αυτό το εποικοδομητικό τετραήμερο.

Σ’ ένα κόσμο που διασπαθίζεται από συνεχή φαινόμενα βίας, ανισότητας ευκαιριών και οικονομικής εκμετάλλευσης, η λογοτεχνία προσφέρει το αντίβαρο που εξισορροπεί αυτή την διάσπαση και φέρνει έτσι κοντά ανθρώπους από διαφορετικές κοινωνίες και έθνη . 
Τους βοηθά να συνεργάζονται για να επικρατήσουν οι ανθρωπιστικές αξίες, θίγοντας προβλήματα πανανθρώπινης φύσης και βοηθώντας τους να εντοπίζουν τις αρχές που διέπουν αυτές τις αξίες.

Η ποίησή μου ακροβατεί ισορροπώντας ανάμεσα στην ομορφιά του πνεύματος της ψυχής και της φύσης από τη μία αλλά και του προβληματισμού για τις αγωνίες και τα δεινά του
κόσμου από την άλλη.

Πιστεύω ότι μία αρμονική ψυχοπνευματική συγκρότηση είναι προϋπόθεση για ένα υγιή στοχασμό πάνω στα παγκόσμια προβλήματα. Ακόμα πιστεύω ότι ένα όμορφο περιβάλλον αλλά και ο σεβασμός προς αυτό εμπνέουν επίσης μία ευρύτερα ηθική αλλά και οικολογική προσέγγιση λύσεων για τα παγκόσμια προβλήματα . 
Εύχομαι αυτές οι συναντήσεις και οι συνεργασίες μεταξύ των λογοτεχνών από διάφορες χώρες να συνεχιστούν και έτσι να μας δίδεται η ευκαιρία να δείχνουμε ότι οι άνθρωποι πρέπει να είμαστε συναγωνιστές και όχι ανταγωνιστές για ένα καλύτερο μέλλον .

‘Ένα μέλλον που θα βασίζεται πάνω απ’ όλα στο σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και προσωπικότητας καθώς και κάθε φυσικής ισορροπίας. Ας μην ξεχνάμε ότι η διατάραξη αυτής της τελευταίας αναπόφευκτα οδηγεί σε οικονομικές άρα και κοινωνικές και ηθικές αναταράξεις. Ανθρώπινη αξιοπρέπεια και φυσική ισορροπία πιστεύω λοιπόν ότι πρέπει να είναι το κυριότερο μέλημά μας για ένα καλύτερο μέλλον.

Σας ευχαριστώ όλους

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ