V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΚΑΗ ΔΥΝΑΜΗ

Σελίδες

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

Με 229 «ναι» πέρασαν τα προαπαιτούμενα, 39 διαφοροποιήσεις από το ΣΥΡΙΖΑ

 Με 229 «ναι» από τα κόμματα της συγκυβέρνησης, τη ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, έναντι 64 «όχι», πέρασε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα της συμφωνίας. Σημαντικές απώλειες μέτρησε ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού 32 βουλευτές είπαν «όχι» (μεταξύ των οποίων τρεις υπουργοί) και 6 «παρών», ενώ η βουλευτής Καβάλας Αλεξάνδρα Τσανάκα απουσίαζε.


Από τον ΣΥΡΙΖΑ «όχι» ψήφισαν οι: Γιάνης Βαρουφάκης, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Αγλαΐα Κυρίτση, Κώστας Ήσυχος, Νάντια Βαλαβάνη, Δημήτρης Στρατούλης, Δημήτρης Κοδέλας, Ελένη Σωτηρίου, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Ιωάννης Σταθάς, Κώστας Ζαχαριάς, Αθανάσιος Σκούμας, Κώστας Λαπαβίτσας, Θωμάς Κώτσιας, Ιωάννα Γαϊτάνη, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Ηλίας Ιωαννίδης, Ραχήλ Μακρή, Αμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, Κωνσταντίνος Δερμιτζάκης, Ιωάννης Ζερδελής, Στάθης Λεουτσάκος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Θανάσης Πετράκος, Ελένη Ψαρρέα, Κώστας Δελημήτρος, Ζήσης Ζάννας, Βασίλης Κυριακάκης, Στέφανος Σαμοΐλης, Ευγενία Ουζουνίδου.

«Παρών» ψήφισαν από τον ΣΥΡΙΖΑ οι: Βασιλική Κατριβάνου, Χρήστος Καραγιαννίδης, Δημήτρης Μπαξεβανάκης, Ηρώ Διώτη, Νίκος Μιχαλάκης, Βασιλική Λέβα.

Νωρίτερα, κάλεσμα στους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσουν όλοι μαζί απηύθυνε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Αναφερόμενος στη συμφωνία παραδέχθηκε ότι δεν είναι καλή και τόνισε: «Tη Δευτέρα το πρωί στις 09.30 ήταν η πιο δύσκολη μέρα της ζωής μου. Ήταν μια απόφαση που θα με βαραίνει σε όλη τη ζωή μου. Δεν ξέρω αν κάναμε το σωστό. Ξέρω όμως ότι κάναμε κάτι που αισθανόμαστε ότι δεν είχαμε καμιά επιλογή. Και δεν είχαμε ούτε βεβαιότητες και δεν έχουμε ούτε σιγουριές».


Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας παραδέχτηκε ότι πρόκειται για μία συμφωνία δύσκολη και εκτίμησε ότι υπάρχει η προσπάθεια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να είναι μια παρένθεση και η προσπάθεια αυτή δεν πρόκειται να σταματήσει. 

Δεν υπερασπίζομαι το νομοσχέδιο, αλλά την ανάγκη ψήφισής του, είπε ο κ. Βίτσας. Η κυβέρνηση της Αριστεράς είναι το νέο μονοπάτι της ιστορίας, πρόσθεσε για να συμπληρώσει ότι ο ελληνικός λαός δεν μας επιτρέπει να αναδιπλωθούμε από την ηγεσία του πολιτικού σκηνικού.
«Για όλους έρχεται η ώρα της αλήθειας. Για εσάς κ. Τσίπρα η ώρα είναι αυτή. Η δημαγωγία, η συνειδητή εξαπάτηση έφτασε στο τέλος της. Ο λογαριασμός που καλείται να πληρώσει ο λαός είναι μεγάλος. Ο λαός θα πληρώσει το άθλιο "μνημόνιο Τσίπρα"» δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. 

Δεν σας δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης, δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα, δήλωσε από το βήμα της Βουλής η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά. Στηλιτεύοντας την απουσία του πρωθυπουργού από το Κοινοβούλιο ως θεσμικό ατόπημα, η κ. Γεννηματά κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να αναλάβει την ευθύνη και «επιτέλους να κυβερνήσει» -τονίζοντας ότι οι εκλογές είναι καταστροφικές για τη χώρα, όπως και τα σενάρια για κυβέρνηση «ειδικού σκοπού» και «ορισμένου χρόνου».

Ο εισηγητής της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας κατήγγειλε αιφνιδιαστική μετάταξη προϊόντων στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ του 23% για να επαναλάβει ότι η ΝΔ θα στηρίξει τη συμφωνία αλλά «λευκή επιταγή δεν δίνει».

Η κυβέρνηση, πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας, στηρίχθηκε σε εσφαλμένες υποθέσεις και αγνόησε για τους κανόνες της διαπραγμάτευσης, σπαταλώντας πολύτιμο διαπραγματευτικό κεφάλαιο. Αποτέλεσμα των πράξεων και παραλήψεων ήταν η κατάσταση να επιβαρύνεται. Η χώρα επιστρέφει στη βαθιά ύφεση μετά τη μικρή ανάπτυξη του 2014, τόνισε.

Να ψηφίσει πρώτος κατά την αποψινή ψηφοφορία, επί του νομοσχεδίου με τις επείγουσες ρυθμίσεις για τη διαπραγμάτευση και σύναψη συμφωνίας με τον ΕΜΣ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κάλεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο οποίος ζήτησε αμέσως μετά να ψηφίσει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος.

«Δεν θα συμμετέχουμε στην κυβέρνηση, θα παραμείνουμε η χρήσιμη αντιπολίτευση, να λέμε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη» δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος θεοδωράκης, προσθέτοντας ότι το κόμμα του θα ψηφίσει τη συμφωνία «και μετά θα αγωνιστούμε για να βελτιώσουμε τη συμφωνία». Προανήγγειλε δε ότι μέχρι τη Δευτέρα θα έχουμε προτάσεις για το τι μπορεί να βελτιωθεί.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας θα ψηφίσουν τα μέτρα τώρα και στις 23 Ιουλίου. «Μετά δεν ξέρουμε τι θα κάνουμε» είπε και προειδοποίησε ότι «a la carte κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες δεν υπάρχουν». «Μνημόνια με ξένα κόλλυβα δεν θα κάνουμε» είπε χαρακτηριστικά.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης τόνισε, απευθύνοντας μήνυμα ορις τι εσωτερικό του κόμματος, ότι «δεν πρέπει απόψε άθελά μας να ολοκληρώσουμε το πραξικόπημα που ξεκίνησε προχθές στις Βρυξέλλες».  

    Χωρίς κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το μέλλον των φτωχών και των αδικημένων στη χώρα μας θα είναι σκληρό, πιο σκληρό από όσα προδιαγράφει το μνημόνιο που με το πιστόλι στον κρόταφο φέραμε εδώ, δήλωσε.
    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος δήλωσε ότι οι ΑΝΕΛ «δεν εκμεταλλευτήκαμε την κατάσταση, στηρίξαμε τον πρωθυπουργό για να σώσουμε την πατρίδα». 
    «Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, ευτυχώς που βρήκαμε τα λεφτά για να μην χρεοκοπήσουμε άτακτα» πρόσθεσε.
    Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, σε παρέμβασή του, είπε ότι εάν σήμερα αυτή η κυβέρνηση πέσει δεν θα υπάρχει ελπίδα, ούτε για την Ελλάδα, ούτε για την Ευρώπη. «Η συμφωνία είναι προϊόν εκβιασμού, είναι συνθηκολόγηση, εάν δεν επικυρωθεί από τους βουλευτές της συγκυβέρνησης δεν θα υπάρχει ελπίδα για την Ελλάδα και για την Ευρώπη» τόνισε.
    Η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου απευθυνόμενη προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Ο λαός είπε όχι στην τρομοκρατία, στα μνημόνια. Δεν έχουμε δικαίωμα το «όχι» του λαού να το κάνουμε «ναι» με την ψήφο μας, ούτε να το ερμηνεύουμε ως «όχι» υπό προϋποθέσεις, δήλωσε.
    Όπως είπε, «το "όχι" του λαού δεν ήταν "όχι" με αστερίσκους. Το ερώτημα δεν μπορεί να είναι ευρώ ή δημοκρατία, ευρώ ή Ευρώπη. Αυτά είναι αντιδημοκρατικά, αντιευρωπαϊκά διλήμματα».

    Ο πρωθυπουργός έκανε ό,τι περνά από το χέρι του για να αποκρούσει τον εκβιασμό. Δεν πρέπει να επιτρέψει το σχέδιο της αριστερής παρένθεσης το Κοινοβούλιο και η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. 
    Εάν ο εκβιασμός προς την κυβέρνηση ολοκληρωθεί απόψε, τίποτε δεν εμποδίζει την επανάληψή του, συμπλήρωσε η κ. Κωνσταντοπούλου.

      Πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας, το λόγο πήρε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι βρισκόμαστε σε κρίσιμη στιγμή και καλούμαστε να πάρουμε αποφάσεις με κριτήριο την ευθύνη που μας βαραίνει.

      «Πέντε μήνες δώσαμε σκληρό αγώνα με λάθη και παραλήψεις, αναλαμβάνω πλήρως τις ευθύνες μου. Για αυτόν τον αγώνα αισθάνομαι υπερήφανος γιατί με αυταπάρνηση δώσαμε τη μάχη για το δίκιο του λαού μας. Δώσαμε μια μάχη άνιση, δύσκολη» είπε.

      «Τα βάλαμε με ισχυρούς αντιπάλους, με το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ήταν ένας αγώνας άδικος. Παρ' όλα αυτά έχουμε αφήσει παρακαταθήκη αξιοπρέπειας και δημοκρατίας σε όλο τον κόσμο και αυτή η παρακαταθήκη δεν σβήνει. Είμαι βέβαιος ότι η σπορά θα καρποφορήσει στην Ευρώπη» δήλωσε ο πρωθυπουργός.
      «Η συμφωνία είναι δύσκολη. Θα μας βάλει σε στενά δημοσιονομικά πλαίσια, όχι στενότερα από ότι στο παρελθόν. Τουλάχιστον εμείς αποτελούμε εγγύηση ότι δεν θα προχωρήσουμε σε λάθη και παραλήψεις στο παρελθόν» πρόσθεσε και συμπλήρωσε:

      «Παρά τη δύσκολη συμφωνία, σε ότι αφορά εμένα και την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω από τη δέσμευσή μας να αγωνιστούμε μέχρι τέλος για το δίκαιο του εργαζόμενου λαού. Δεν πρόκειται να κάνουμε το χατήρι σε κανέναν από τους πολιτικούς μας αντιπάλους μέσα και έξω από τη χώρα που επιδίωκαν να αποτελέσουμε μια μικρή παρένθεση, μέσα στον χρόνο».

      Ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης τόνισε ότι «το δικό μας ‘ναι’ είναι χωρίς συναλλαγές, χωρίς ανταλλάγματα». Πρόσθεσε δε ότι δεν εκπλήσσεται που ορισμένοι από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσουν «όχι» και ρώτησε τον πρωθυπουργό «Εσείς πώς πιστέψατε ότι θα ψήφιζαν ‘ναι’;» Διαμήνυσε δε ότι «η ΝΔ σας δίνει τη στήριξη αλλά για θέματα Παιδείας και Υγείας θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση».

      Ένταση στη διάσκεψη των προέδρων

      Έπειτα από μία τεταμένη συνεδρίαση της Διάσκεψης της προέδρων της Βουλής, η Ολομέλεια της Βουλής ξεκίνησε λίγο μετά τις 9:00 τις εργασίες της προκειμένου να συζητηθούν και να τεθούν τα μεσάνυχτα σε ψηφοφορία τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και εταίρων της ευρωζώνης.

      Της διαδικασίας προήδρευσε αρχικά η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία έθεσε προς ψήφιση στην Ολομέλεια το εάν θα διεξαχθεί τα μεσάνυχτα η ψηφοφορία, ή θα υπάρξει περισσότερος χρόνος για συζήτηση. Κατόπιν και εισήγησης του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση, η Ολομέλεια αποφάσισε να διεξαχθεί τα μεσάνυχτα η ψηφοφορία. 

      Μετά την απόφαση, η κ. Κωνσταντοπούλου κάλεσε τον αντιπρόεδρο της Βουλής Αλέξη Μητρόπουλο να προεδρεύσει της συζήτησης και αποχώρησε από την έδρα.

      Στη Διάσκεψη των προέδρων η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου διατύπωσε την πρόταση να ξεκινήσει η συνεδρίαση αύριο στις 08:00 το πρωί, πρόταση η οποία προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων.

      Αυτό προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις και από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Φίλη, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε στην κ. Κωνσταντοπούλου ότι το μόνο που κάνει είναι ότι προσπαθεί να καθυστερήσει την ψήφιση της συμφωνίας.

      Τελικώς επικράτησε η πρόταση που διατύπωσε ο κ. Φίλης να ξεκινήσει η διαδικασία άμεσα και να ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία τα μεσάνυχτα. 

      Την πρόταση του κ. Φίλη στήριξαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ, όπως μετέδωσε το Mega, υπήρξαν 7 «όχι»: Από την κ. Κωνσταντοπούλου, του εκπροσώπους του Αριστερού Ρεύματος και της Χρυσής Αυγής. Παρών δήλωσε το ΚΚΕ.

      Απορρίφθηκε επίσης πρόταση της κ. Κωνσταντοπούλου να ξεκινήσει τώρα η συνεδρίαση της Ολομέλειας και να διαρκέσει «όσο πάει».

      Νωρίτερα, κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε το σχέδιο νόμου από τα μέλη των τεσσάρων Επιτροπών.

      Σε ένα άρθρο το νομοσχέδιο

      Τελικώς, το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα περιορίζεται σε ένα άρθρο, μετά από την νομοτεχνική αλλαγή που επέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, αποδεχόμενος σχετικό αίτημα των ΑΝΕΛ και προκειμένου να μην διαφοροποιηθούν στην ψηφοφορία. 

      Συγκεκριμένα, το πρώτο άρθρο του νομοσχεδίου με τους όρους της συμφωνίας ενσωματώθηκε στην αιτιολογική έκθεση, όπως είχε ζητήσει ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ Δ.Καμμένος. 

      Οι ΑΝΕΛ είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα ψηφίσουν το πρώτο άρθρο, σε αντίθεση με το δεύτερο άρθρο που προβλέπει τα φορολογικά μέτρα. Έτσι, προκειμένου να ξεπεραστεί το εμπόδιο αυτό, ο υπουργός Οικονομικών προχώρησε στην ενσωμάτωση του άρθρου στην αιτιολογική έκθεση, δηλώνοντας πάντως ότι «όποιος ψηφίσει επί της αρχής, συμφωνεί και με την αιτιολογική έκθεση και με την συμφωνία».
      ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
      ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
      ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
      ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
      ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
      Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
      ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
      ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ