ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
V.STAMATIS
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΚΑΗ ΔΥΝΑΜΗ

Σελίδες

Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Δεν μπαίνει "μία" στα ταμεία

 Ούτε ευρώ στα ταμεία του κράτους. Αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί εδώ και μέρες, καθώς το καθεστώς που επέβαλε το capital control κάθε άλλο παρά δημιουργεί την ασφάλεια που θα έκανε τους οφειλέτες να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Και βάζουν στην πρώτη προτεραιότητα τα ζητήματα που αφορούν στην άμεση επιβίωσή τους, ενώ η καταβολή των ποσών που αντιστοιχούν στις ρυθμιζόμενες οφειλές δεν τακτοποιείται!

Προϊστάμενος σε ΔΟΥ λέει χαρακτηριστικά ότι «οι εικόνες τις οποίες είχα την πρώτη μέρα για εισπράξεις είτε με μετρητά είτε με επιταγές είτε με πιστωτικές-χρεωστικές κάρτες ήταν η είσπραξη του ποσού του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ. Πάρα πολύ καλά. Όμως αυτές τις μέρες σε τούτη τη βδομάδα υπάρχει μια αναμονή. Δεν υπάρχουν και προθεσμίες να ταλαιπωρείται ο κόσμος. Είναι καθησυχασμένος σε ό,τι αφορά και τις ρυθμίσεις. Οι πολίτες δεν πληρώνουν περιμένοντας να κυλίσει και η εβδομάδα, να δουν το αποτέλεσμα και των διαπραγματεύσεων, για να δουν αν θα κινηθούν θετικά».

Όπως τονίζουν οι εφοριακοί, είναι φυσιολογικό να συμβαίνει αυτό, καθώς ο κόσμος πρώτα κοιτάζει να έχει χρήματα για να καλύψει τις βασικές ανάγκες διαβίωσης των νοικοκυριών και το τελευταίο που κοιτάζει είναι η συνέπεια απέναντι στις φορολογικές εκκρεμότητες και υποχρεώσεις. Κάθε είδους συναλλαγή με την εφορία, που έχει ως αντικείμενό της την πληρωμή, έχει "παγώσει". Ο κόσμος απλά διεκπεραιώνει γραφειοκρατικές διαδικασίες, αφού, όπως λέει ο κάθε πολίτης, η καθημερινότητα και η αβεβαιότητα δεν αφήνουν περιθώρια.

«Είναι φυσιολογικά να κοιτάμε τις προτεραιότητες της ζωής. Τα παιδιά, το φαγητό και μετά οι υποχρεώσεις», λένε οι πολίτες που βρέθηκαν χθες στην εφορία όχι για να πληρώσουν αλλά για ρυθμίσεις, ευελπιστώντας ότι σύντομα, μέσα στις επόμενες μέρες, οι τράπεζες θα ξανανοίξουν και θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν ρευστό για να καλύψουν τόσο τις ανάγκες τους όσο και τις υποχρεώσεις τους.

Στο μεταξύ, όπως ήταν αναμενόμενο, εξαιτίας όλων αυτών των καταστάσεων, στον "πάγο" έχουν μπει και οι διαδικασίες των φορολογικών δηλώσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, το μεγαλύτερο μέρος των φορολογουμένων αδυνατεί να καλύψει το κόστος της φορολογικής δήλωσης. Ο κόσμος δεν προσέρχεται στα φορολογικά γραφεία. Εκ των πραγμάτων, η προθεσμία μέχρι τις 27 Ιουλίου ως προθεσμία έως την οποία θα πρέπει να έχουν γίνει οι δηλώσεις είναι αδύνατο να τηρηθεί.

Όπως λένε οι φοροτεχνικοί, «θεωρούμε την παράταση δεδομένη. Αλλά αυτό που περιμένουμε κι εμείς ως κλάδος είναι να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία, να καταλαγιάσει όλο αυτό το κλίμα που υπάρχει για να μπορούμε να δούμε κι εμείς πώς θα φέρουμε εις πέρας αυτήν την κατάσταση».

Δικαιολογημένη η χαλάρωση υποβολής δηλώσεων

Από την πλευρά του, προϊστάμενος σε ΔΟΥ  κάνει λόγο για χαλάρωση που είναι δικαιολογημένη. «Υπάρχει μια χαλάρωση στην υποβολή των δηλώσεων», όπως λέει. «Αλλά ευελπιστούμε ότι τελικά όλα θα δρομολογηθούν, όλα θα βρουν τον κανονικό τους ρυθμό και έτσι δε θα έχουμε πρόβλημα».

Κι ενώ η πρώτη παράταση που δόθηκε στα τέλη Ιουνίου λήγει στα τέλη Ιουλίου, οι φοροτεχνικοί εκτιμούν ότι, με βάση τα δεδομένα, ούτε και σε αυτήν την προθεσμία θα υπάρχει αντίκρισμα. Κι αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι μέχρι στιγμής από τις 5,8 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις που θα πρέπει να υποβληθούν, έχουν υποβληθεί μόλις οι 2,55 εκατομμύρια δηλώσεις. Και για τις επομενες  μέρες που απομένουν θα πρέπει να υποβληθούν 3,3 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις, κάτι που για να καταστεί δυνατό θα πρέπει να υποβάλλονται καθημερινά 137.500, όταν σήμερα δεν υποβάλλονται πάνω από 50.000.
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ