ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Πρωτότυπο μουσικοθεατρικό δρώμενο, με σημείο αναφοράς το σκάκι από το Μουσικό Σχολείο Αργολίδας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:04:00 π.μ. | |
«Οι οδοιπόροι μιας αλλιώτικης σκακιέρας»

 Το Μουσικό Σχολείο Αργολίδας την Παρασκευή 10 Ιουλίου στις 9. 00 μ.μ. στο Φουγάρο παρουσιάζει ένα πρωτότυπο μουσικοθεατρικό δρώμενο, με σημείο αναφοράς το σκάκι.

Αν υποθέσουμε ότι η σκηνή είναι η σκακιέρα και το παιχνίδι χρησιμοποιείται σαν μεταφορά για την ανθρώπινη κατάσταση, το σκάκι καθρεφτίζει την ίδια τη ζωή. Ο διάσημος μετρ του σκακιού Γκάρι Κασπάροφ, αναφέρει :

Ζώντας, παίζουμε ένα παιχνίδι στρατηγικής· το σκάκι και η ζωή είναι αλληλένδετα: η ζωή, μιμείται το σκάκι.

Όπως λοιπόν το πιόνι πάνω στη σκακιέρα, έτσι και ο άνθρωπος ρίχνεται σε ένα παράλογο σύμπαν, με τη μοίρα του άδηλη. Το σκάκι είναι μια αέναη αναζήτηση κινήσεων μέχρι το τέλος. Ένα «παιχνίδι» ανάμεσα στον κόσμο των ιδεών και την υλική τους υπόσταση όπου η σύγκρουση των αντιθέτων δεν θεωρείται κίνδυνος ούτε προκαλεί το φόβο αλλά επιδιώκεται προκειμένου να γίνει ο παραλληλισμός με τη ζωή. Ο σκακιστής φιλόσοφος Εμμάνουελ Λάσκερ (1868- 1941) έλεγε, πως :

το σκάκι δεν ήταν απλά ένα παιχνίδι γνώσεων αλλά αντιπροσώπευε μια μάχη ανάμεσα στα δύο πρόσωπα και επομένως ήταν αναγκαία η κατανόηση του στυλ και της ψυχολογίας του αντιπάλου.

Μέσα από μια επιλογή κειμένων ("Ο Χορός στη Σκακιέρα" Τζωρτζακάκη Κατερίνα / «Οι δραπέτες της σκακιέρας», Ευγένιος Τριβιζάς / Ποιήματα των Ν. Λυγερού και Α. Καϊμακλιώτη ) που αφορούν το σκάκι και τις σχέσεις των ανθρώπων, αξιοποιούμε το σκάκι σκηνογραφικά και φιλοσοφικά για να αναδειχτεί η σύγκρουση ανάμεσα σε αντίθετες ιδέες και αρχές, να γίνει ένας παραλληλισμός με τη ζωή, να τεθούν ερωτήματα και να ανοίξει ένας «διάλογος» μεταξύ τους πάνω στα 64 ασπρόμαυρα τετράγωνα. Έτσι ο αιώνιος πόλεμος μεταξύ του «άσπρου και του μαύρου» παίρνει άλλη διάσταση, γίνεται ένα παιχνίδι που εξερευνά τα όρια του ανθρώπινου μυαλού και την ελευθερία έξω και μέσα μας , μια σύγκρουση του «μαύρου» εαυτού του εναντίον του «άσπρου», με όχημα την θεατρική τέχνη. Τα δρώμενο αναφέρεται έμμεσα και στον έρωτα, με σκακιστικούς όρους, καθώς το σκάκι έχει πολλά κοινά με μια ερωτική συνθήκη. Βασιλιάς.. βασίλισσα... επίθεση.. άμυνα...Βέβαια δεν ορίζουμε νικητή και ηττημένο, που ίσως και να μην υπάρχει… ούτε στη ζωή, ούτε στο θέατρο….

Ἔλα νὰ παίξουμε…
Θὰ σοῦ χαρίσω τὴ βασίλισσά μου

Μ. Αναγνωστάκης

Επιλογή κειμένων και μουσικής, Δραματοποίηση, Σκηνοθεσία, Σκηνογραφία Δρώμενου : Καλποδήμου Καλλιόπη, Φιλόλογος Μουσικού Σχολείου Αργολίδας

Μελοποίηση του: Οι δραπέτες της σκακιέρας και Φωνητική διδασκαλία των μαθητών : Τσατσάκος Κων/νος, καθηγητής Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Αργολίδας

Κατασκευές ενδυματολογικές και Μακιγιάζ : Μακρή Ασπασία, καθηγήτρια Καλλιτεχνικών του Μουσικού Σχολείου Αργολίδας .

Συμμετέχοντες Μαθητές

Αλμπανοπούλου Μαρία / Ζαφείρης Μάριος / Κατραμάδου Ελένη / Κατσαρού Σταματίνα / Κουμάκης Κωνσταντίνος / Κρεμαστιώτη Ελένη / Λέκκας Κομνηνός / Μαρκόβ Ιορδάνης / Μέξη Κατερίνα / Ντόκου Ευαγγελία / Πιτσίκου Βασιλεία / Σιαχάμη Μαριλία/ Σχοινοχωρίτη Σοφία / Τζαβέλα Δωροθέα


ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ