ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

Μελισσάνη: Ένα από τα ομορφότερα λιμνοσπήλαια στον κόσμο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:34:00 μ.μ. |
 Το Λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης βρίσκεται στο νησί της Κεφαλλονιάς, στο βορειοδυτικό τμήμα της Σάμης, μόλις 2 χιλ. 

Το σπήλαιο διαθέτει δύο εισόδους. Η μία αποτελεί τη φυσική είσοδο του σπηλαίου, η οποία είναι κατακόρυφη με διαστάσεις 40 x 50 μ., και δημιουργήθηκε από την πτώση ενός τμήματος της οροφής, επιτρέποντας στο φως να εισέρχεται και να δημιουργεί όμορφους χρωματισμούς στα νερά.
Η δεύτερη είναι μία τεχνητή είσοδος με σκαλοπάτια και μακρύ υπόγειο διάδρομο που καθιστά δυνατή την επίσκεψη στο σπήλαιο. 
Κάτω από την επιφάνεια του εδάφους και συγκεκριμένα στα 20 μ., βρίσκεται η λίμνη, τα νερά της οποίας κυμαίνονται από 10 μ. έως 30 μ. βάθος. Το στολίδι του σπηλαίου αποτελούν οι σταλακτίτες που σχηματίζονται με ιδιαίτερο τρόπο στο μεγαλύτερο τμήμα του.

Η μεγάλη αξία του έγκειται στον τρόπο δημιουργίας του, μια διαδικασία που ονομάζεται καρστικοποίηση. Σύμφωνα με αυτή, το νερό εισέρχεται στα ασβεστωλιθικά πετρώματα με φυσική απόρροια τη διάβρωση τους. 
Σύμφωνα με σχετικές μελέτες όλο το καρστικό δίκτυο του νησιού επικοινωνεί με το σπήλαιο. Στην περιοχή Καταβόθρες, λίγο έξω από τοΑργοστόλι, το νερό εισχωρεί στο έδαφος και με την «ένωσή» του με το νερό της βροχής καταλήγει υφάλμυρο, μέσω μιας υπόγειας διαδρομής στονΚαραβόμυλο - κοντά στη περιοχή του σπηλαίου.

Προέλευση του ονόματος

Εικάζεται πως το όνομα του σπηλαίου προέρχεται είτε από τη Νύμφη Μελισσάνη, η οποία σύμφωνα με τη μυθολογία αυτοκτόνησε σε αυτό διότι ο θεός Παν δεν ανταποκρίθηκε στον έρωτά της είτε από τη βοσκοπούλα Μελισσάνη που σκόνταψε και έπεσε στη λίμνη, στη προσπάθεια της να βρει ένα πρόβατό της.

Το 1951, ο σπηλαιολόγο Γιάννης Πετρόχειλος ανακάλυψε το μέχρι τότε άγνωστο για αιώνες σπήλαιο.

"Εκμεταλλεύοντας" τη φυσική του ομορφιά...
Είναι απαραίτητο να σημειωθεί πως βόλτες με βάρκα οργανώνονται στη λίμνη.
Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να απολαύσει τη διαδρομή με τις αναλυτικές περιγραφές των βαρκάρηδων, που αφορούν τις ονομασίες των σταλακτιτών που έχουν δώσει οι ντόπιοι.
Στις 12 το μεσημέρι, όταν οι ακτίνες του ήλιου είναι κάθετες στην επιφάνεια του νερού, σχηματίζεται ένα μαγευτικό και ανεπανάληπτο θέαμα που κανείς δε πρέπει να χάσει. 
Για το λόγο αυτό, σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα να επισκεφτείτε τη Μελισσάνη και να απολαύσετε ένα από τα «θαύματα» της φύσης. Η διαδρομή με τη βάρκα διαρκεί περίπου 10 λεπτά της ώρας.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ