V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΚΑΗ ΔΥΝΑΜΗ

Σελίδες

Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

"Οταν η τέχνη και η φιλοσοφία συναντούν την Καρδιολογία" στο Ναύπλιο

 Συνέδριο με θέμα ‘’Η τέχνη και η φιλοσοφία συναντούν την Καρδιολογία -Τι νεώτερο στην Καρδιολογία’’ διοργανώνεται 3 έως 5 Ιουλίου στο Ναύπλιο.Οι σύγχρονες εξελίξεις στην καρδιολογία έχουν μειώσει σημαντικά τα ποσοστά νοσηρότητας και θνητότητας, όμως τα καρδιαγγειακά παραμένουν η πρώτη αιτία θανάτου στο δυτικό κόσμο, όπως και στη χώρα μας.

  Στην αρχαία Ελλάδα άκμασε όχι μόνο η φιλοσοφία και η ιατρική, ως επιστήμη και όχι ως δοξασία, ενώ οι παρατηρήσεις του Ιπποκράτη, πατέρα της Ιατρικής, αποτελούν έως και τις μέρες μας πολύτιμα εργαλεία άσκησης της Ιατρικής. Οι παθήσεις της καρδιάς ήταν αντικείμενο εμπεριστατωμένης μελέτης του και αποτελούν και βάση της προληπτικής καρδιολογίας σήμερα.

Το συνέδριο με θέμα ‘’Η τέχνη και η φιλοσοφία συναντούν την Καρδιολογία -Τι νεώτερο στην Καρδιολογία’’ διοργανώνεται 3-5 Ιουλίου στο Ναύπλιο, από το ‘Ιδρυμα Καρδιαγειακής Ερευνας και Επιμόρφωσης (ΚΑΡΔΙΑ) και την Α' Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινικής που διευθύνει ο καθηγητής Καρδιολογίας Δημήτρης Τούσουλης. ‘Οπως δηλώνει ο καθηγητής, θα γίνει κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου εκτενής αναφορά στις σύγχρονες προόδους της Καρδιολογίας, τόσο στη διάγνωση όσο και στη θεραπεία, σε όλες τις καρδιαγγειακές παθήσεις, από τη στεφανιαία νόσο, τις αρρυθμίες, έως και την καρδιακή ανεπάρκεια. Παράλληλα θα γίνει αναδρομή στην Ιστορία της Ιατρικής ανά τους αιώνες, ενώ θα εξεταστεί η σχέση άλλων παθήσεων με τα καρδιαγγειακά νοσήματα, δεδομένου ότι η Καρδιολογία απασχολεί εν μέρει όλες τις ειδικότητες της Ιατρικής.

Η καινοτομία αυτής της επιστημονικής εκδήλωσης είναι η παρουσίαση της ιστορικής εξέλιξης της ιατρικής και ειδικότερα της καρδιολογίας, οι φιλοσοφικές δοξασίες των αρχαίων χρόνων, που επηρέαζαν τη θεραπεία των πασχόντων, η αλληλεπίδραση μεταξύ τέχνης και ιατρικής, δεδομένου ότι η τέχνη αποτελούσε μέρος της θεραπείας αυτών των αρρώστων.

Ειδικότερα, μεταξύ τέχνης και ιατρικής, επιστήμης και ιατρικής ήδη είχαν αρχίσει από αρχαιοτάτων χρόνων να αναζητούν επιστημονικούς όρους και να ερμηνεύουν επιστημονικά τις διάφορες παθήσεις. Παράλληλα έχει στόχο να αναδειχθεί η στενή σχέση μεταξύ των αρχαίων φιλοσόφων και ιατρικών προβλημάτων όπως η ευθανασία. Στόχος του Συνεδρίου είναι η ανάδειξη της γένεσης της ιατρικής στη χώρα μας από αρχαιοτάτων χρόνων, όπως επίσης της επίδρασης της τέχνης και της φιλοσοφίας στην ιατρική, όπως αυτό αποτυπώνεται στα συγγράμματα αλλά και στον τρόπο ζωής των αρχαίων ελλήνων.

‘Ενας άλλος στόχος είναι να παρουσιάσει τις σύγχρονες εξελίξεις και να τις συγκρίνει με τις παλιές απόψεις σε θέματα όπως η διατροφή και ο τρόπος ζωής, αλλά και τις σύγχρονες εξελίξεις στην καρδιολογίας, όπως στην επεμβατική καρδιολογία, στη μοριακή καρδιολογία, στην απεικόνιση και στη γενετική. Αλλά και να παραθέσει στοχασμούς διανόησης, φιλοσοφίας, υπερφυσικής αναζήτησης και ιστορικής αναδρομής. Με αυτό τον τρόπο ευελπιστεί το Συνέδριο να αναδείξει τη μεγάλη πρόοδο της Ιατρικής στην αρχαία Ελλάδα, αλλά και τον τεράστιο τοπικό πολιτισμό της ευρύτερης περιοχής της Κορινθίας και της Αργολίδας, από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Ο Ιπποκράτης ήδη από την αρχαιότητα μπορεί να θεωρηθεί ως πατέρας της σύγχρονης ιατρικής, διότι οι παρατηρήσεις που κατέγραψε είναι βάση της συγχρονης Ιατρικής. Καθιέρωσε την Ιατρική ως ξεχωριστή οντότητα, πέρα από τη θρησκεία και τη φιλοσοφία, πολέμησε τις δοξασίες που επικρατούσαν και τις απομόνωσε από τους ασθενείς. Κατανόησε την επίδραση των περιβαλλοντικών παραγόντων και των συνθηκών ζωής στις ασθένειες και στην εμφάνισή τους, επισήμανε τον καθοριστικό παράγοντα της διατροφής στην υγεία μας, λέγοντας ότι η τροφή μπορεί να αποτελέσει την καλύτερη γιατρειά, χαρακτηριστικά αναφέροντας είμαστε ότι τρώμε!

Η Ιπποκρατική Δίαιτα περιελάμβανε οξύμελο, δημητριακά, υδρόμελο και κρασί. Είχε επισημάνει τις καταστροφικές συνέπειες της παχυσαρκίας και ανέφερε οτι πέθαιναν αιφνιδίως. Κατάλαβε και διέδωσε ότι είναι επικίνδυνη η άσκηση μετά από λήψη τροφής, κάτι που έχει σήμερα αποδειχθεί ότι προκαλεί εμφράγματα.

Η φυσική άσκηση είναι σημαντικός παράγοντας υγείας, είχε αναφέρει από τότε ο Ιπποκράτης, κάτι που επιβεβαιώνεται και απο μελέτες του 21ου αιώνα! Είχε περιγράψει το σημαντικό ρόλο του ενεργειακού ισοζυγίου, εξηγώντας πως πρέπει η ποσότητα της τροφής που λαμβάνουμε να αντιστοιχεί στη σωματική δραστηριότητα. Ο περιορισμός των θερμίδων και η αποφυγή των βλαβερών λιπαρών ήταν επισήμανση του Ιπποκράτη από την αρχαιότητα, που μεταξύ άλλων σημείωνε και τη σημασία της λήψης των εποχιακών φρούτων και την αποφυγή κατανάλωσης συντηρημένων τροφών. Είχε περιγράψει ακόμη αυτό που ονομάζουμε σήμερα καχεξία στο τελικό στάδιο της καρδιακής ανεπάρκειας.

Η αναδρομή στην Ιστορία αλλά και η ανασκόπηση της επιδρασης της Φιλοσοφίας και Τέχνης στην Ιατρική που επιχειρείται με αυτό το Συνέδριο θα αναδείξει τον διαχρονικό πολιτισμό της Ελλάδος, και θα μεταδώσει μηνύματα ιδιαίτερα επίκαιρα στην δύσκολη σημερινή εποχή της Πατρίδας μας.
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ