V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ

Σελίδες

Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Στα αζήτητα λόγω capital controls η υπαίθρια ντομάτα - 12 λεπτά/κιλό η τιμή παραγωγού στην Αργολίδα

 Κατακόρυφη πτώση σε εξευτελιστικά επίπεδα καταγράφει η τιµή παραγωγού για την υπαίθρια ντοµάτα το τελευταίο διάστηµα, καθώς η έλλειψη ρευστότητας τις τελευταίες τέσσερις βδοµάδες που ισχύουν τα capital controls έχει οδηγήσει σε κάθετη µείωση την κατανάλωσή της. Σε Στερεά Ελλάδα και Θεσσαλία τα 15 λεπτά για την υπαίθρια είναι αυτές τις µέρες ο κανόνας.

Στα 15 λεπτά έπεσε η τιμή παραγωγού, capital controls και κακή ψυχολογία «σκότωσαν» την αγορά της

Γενικότερα, η φετινή σεζόν είχε ξεκινήσει δυσµενώς για την υπαίθρια ντοµάτα, που συνέπεσε φέτος µε τη θερµοκηπιακή, µε αποτέλεσµα οι τιµές της εξαρχής να είναι πιεσµένες. Επίσης, λόγω των συνεχών βροχών εµφανίστηκαν µυκητολογικές ασθένειες που επέφεραν µείωση της παραγωγής και ποιοτικά προβλήµατα.

∆εδοµένων των φετινών ποιοτικών προβληµάτων, είναι βαρύνουσας σηµασίας το γεγονός ότι το τελευταίο διάστηµα παρουσιάστηκε έλλειψη εντοµοκτόνων και άλλων σκευασµάτων (για τετράνυχο, tuta absoluta, πράσινο σκουλήκι). «Αν δεν οµαλοποιηθεί η κατάσταση τους επόµενους 1-2 µήνες θα υπάρξει έλλειψη όσον αφορά τις εισροές (γεωργικά φάρµακα, λιπάσµατα), η οποία θα φανεί στις φυτεύσεις ντοµάτας θερµοκηπίου τον Οκτώβριο-Νοέµβριο», λέει στην Agrenda ο γεωπόνος Κώστας Θεοδωρόπουλος απ’ την Γεωργική Ανάπτυξη. Ήδη οι παραγωγοί που δεν προέβλεψαν να κλείσουν απ’ τον Μάιο φυτά για τις φυτεύσεις υπαίθριας ντοµάτας τέλος Ιουλίου, αντιµετωπίζουν τώρα την έλλειψή τους στην αγορά, αν και οι περισσότεροι τα έχουν παραγγείλει πριν τα capital controls. Επίσης, σηµαντικές ποσότητες της φετινής υπαίθριας ντοµάτας έµειναν αδιάθετες λόγω της έλλειψης ρευστότητας και κατ’ επέκταση της δυσκολίας των παραγωγών να αγοράσουν βενζίνη, προκειµένου να µεταφέρουν το προϊόν σε κεντρικές αγορές της χώρας και της αδυναµίας των εµπόρων να αγοράσουν µεγάλες ποσότητες.

Επιπλέον, πολλές παραδόσεις γίνονται µε ανοιχτές τιµές, καθώς η ντοµάτα δεν µπορεί να περιµένει στο χωράφι, «απ’ τη στιγµή που θα κοκκινίσει, πρέπει να φύγει», λέει χαρακτηριστικά ο Βασίλης Κόλλιας, πρόεδρος Νέων Αγροτών Βοιωτίας, συµπληρώνοντας ότι το προϊόν πωλείται απ’ τον παραγωγό στα 12-14 λεπτά το κιλό ή µε ανοιχτές τιµές, µε τις χαµηλότερες να παρουσιάζονται σε Αργολίδα και Λακωνία, ενώ στην Πρέβεζα, που οι υπαίθριες ντοµάτες µαζεύτηκαν νωρίτερα και προορίστηκαν στο εξωτερικό, σηµειώθηκαν υψηλότερες τιµές. Παράλληλα, στην Πελοπόννησο η τιµή παραγωγού για κάποιες ποσότητες ποιοτικότερης υπαίθριας ντοµάτας είναι περίπου 30 λεπτά το κιλό.

Σύµφωνα µε τον κ. Κόλλια, πριν την εφαρµογή των capital controls, η τιµή παραγωγού για την υπαίθρια ήταν 25-30 λεπτά το κιλό, µε τις πρώτες ποσότητες α’ ποιότητας να πωλούνται και έναντι 40-42 λεπτών, ενώ η β’ και γ’ ποιότητα ήταν στα 15-20 λεπτά.

Βέβαια, γενικότερα, η τιµή παραγωγού για την υπαίθρια ντοµάτα βρισκόταν σε χαµηλά επίπεδα και στα µέσα Ιουνίου, που ξεκίνησε να µαζεύεται, δεδοµένης της καθυστέρησης της θερµοκηπιακής (κατά 15 µέρες περίπου) απ’ τη µειωµένη ηλιοφάνεια τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, µε αποτέλεσµα να συµπέσουν για ένα διάστηµα τα δύο είδη.

Μειωµένη ζήτηση 
 
Έντονη είναι η πτώση της ζήτησης το τελευταίο διάστηµα για την ντοµάτα, όπως συµβαίνει µε όλα τα κηπευτικά, επισηµαίνουν οι παραγωγοί τονίζοντας ότι η αγορά στα αστικά κέντρα «θυµίζει ∆εκαπενταύγουστο». 

Γενικότερα, φέτος οι καταναλωτές αγόραζαν λιγότερες ποσότητες ντοµάτας, η οποία κυρίως προορίζεται στην εσωτερική αγορά. Αξίζει να σηµειωθεί ότι εάν καθυστερήσει η εισαγωγή του σπόρου έστω και 2 µέρες, οι φυτεύσεις και άρα η συγκοµιδή πάνε 15 µέρες πίσω.

Πεσµένη η φετινή ντοµάτα θερµοκηπίου 

Χαµηλότερες έως και 50% απ’ τις αντίστοιχες περσινές είναι οι τιµές παραγωγού για την ντοµάτα θερµοκηπίου φέτος, που έχει ξεκινήσει να µαζεύεται από τέλος Απριλίου. Συγκεκριµένα, αυτές βρίσκονται τώρα «στα 40-50 λεπτά το κιλό», σηµειώνει ο Κώστας Αγγελόπουλος, γεωπόνος της εταιρείας Geoplant στα Λεχαινά Ηλείας. Υπενθυµίζεται ότι πέρυσι η τιµή για τις περισσότερες στην περιοχή ήταν γύρω στα 80 λεπτά το κιλό. Γενικότερα, η τιµή παραγωγού για το συσκευασµένο προϊόν, που προορίζεται στη Λαχαναγορά Αθηνών και στα σούπερ µάρκετ, φτάνει και τα 60 λεπτά το κιλό. 

Ωστόσο, πολλοί είναι οι παραγωγοί που πουλάνε τις θερµοκηπιακές ντοµάτες τους έναντι 15-20 λεπτών το κιλό, καθώς µεγάλες ποσότητες στο τέλος της σεζόν έχουν υποβαθµιστεί ποιοτικά. Σηµειώνεται ότι αυτές είχαν ξεκινήσει απ’ το 1,30-1,40 ευρώ το κιλό. Αξίζει να αναφερθεί ότι µόνο για τα φυτά το κόστος της θερµοκηπιακής ντοµάτας «µπορεί να ξεπεράσει τα 2.000 ευρώ το στρέµµα», επισηµαίνει ο παραγωγός Ψύρος Μιλτιάδης από τα Φιλιατρά.

Ως γνωστόν, φέτος η ζήτηση είναι ακόµα περισσότερο µειωµένη απ’ την περσινή, καθώς οι καταναλωτές αγοράζουν πλέον µόνο τα αναγκαία, µε τις πωλήσεις το τελευταίο διάστηµα να έχουν πέσει κατακόρυφα. Σύµφωνα µε τους παραγωγούς, η πιο διαδεδοµένη ποικιλία ντοµάτας είναι η Elpida, η οποία φυτεύεται αυτές τις µέρες.
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ