Ο Δήμος Ύδρας το Σάββατο, 1 Αυγούστου 2015 και ώρα 20:00, πραγματοποίησε στην Συνεδριακή Αίθουσα του Ιερού Καθεδρικού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Ύδρας ημερίδα με τίτλο "Η Ύδρα μέσα από τα αρχεία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας πριν και κατά την διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821".
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Ύδρας κ. Γεώργιος Κουκουδάκης, ο Αιδεσιμολογιώτατος – Πρωτοπρεσβύτερος και Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π. Ακίνδυνος Δαρδανός, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωαννίκιος Καλαφάτης, ο Πρεσβύτερος π. Γεώργιος Βλαχόπουλος, ο Ιερολογιώτατος Διάκονος π. Νεκτάριος Δαρδανός, ο Τούρκος Πρέσβης κ. Κερίμ Ουράς, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ύδρας κ. Α. Καλύβας, ο Αντιδημάρχος και Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ύδρας κ. Ι. Μπελεγρής, ο Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ύδρας κ. Εμμανουήλ Καραμήτσος και κ. Κατερίνα Μαραγκού, δημοτικοί σύμβουλοι, η Πρόεδρος των Ξενοδόχων Ύδρας κ. Μαρία Πιερουτσάκου-Κλαδάκη, η κ. Ελένη Χριστοδούλου εκδότρια της εφημερίδας "Η Φωνή της Ύδρας", ο ιατρός κ. Παναγιώτης Μανίκης Διευθυντής του Κουλούρειου Νοσοκομείου Ύδρας, ο κ. Κώστας Αγγελόπουλος Πρόεδρος του Σκακιστικού Ομίλου Ύδρας, ο τ. Δήμαρχος Ύδρας κ. Κώστας Αναστόπουλος, όπως και πλήθος κόσμου.
Την ημερίδα άνοιξε με ομιλία του ο Δήμαρχος Ύδρας κ. Γεώργιος Κουκουδάκης ο οποίος παρουσίασε και καλωσόρισε τους ομιλητές αλλά και ευχαρίστησε τους χορηγούς της εκδήλωσης.
Η ημερίδα παρουσίασε μεγάλο ενδιαφέρον από πλευράς των τριών ομιλητών και άνοιξε με την ομιλία του Καθηγητή του Πανεπιστήμιου Αθηνών κ. Θάνου Βερέμη που αναφέρθηκε εμπεριστατωμένα στις γεωπολιτικές και κοινωνικές καταστάσεις που αφορούσαν την έρευνα του καθηγητή του Πανεπιστημίου Dokuz Eylul της Σμύρνης Δρ Ibrahim Alper Arisoy.
Στη συνέχεια ο Δρ Ibrahim Alper Arisoy επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Dokuz Eylul της Σμύρνης παρουσίασε την πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα του, που πραγματοποίησε μέσα από τα αρχεία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας για τις αναφορές στην Ύδρα πριν και κατά την διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Ο Δρ Ibrahim Alper Arisoy παρουσίασε αναφορές αλλά και άγνωστες πτυχές της ιστορίας της Ύδρας (αλλά και για τα άλλα ναυτικά νησιά Σπέτσες, Ψαρά, Πόρο), μέσα από τα έγγραφα των Σουλτάνων αλλά και των Δραγουμάνων που αναφέρονται στην Ύδρα αλλά και για την παροικία των Υδραίων στην περιοχή του Γαλατά της Κωνσταντινούπολης και τον ναό του Αγίου Νικολάου που ανήκε στους Υδραίους. Σε τρεις τουλάχιστον αναφορές στα αρχεία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά την διάρκεια του Αγώνα για την Εθνική Ανεξαρτησία των Ελλήνων καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι εάν καταστραφεί η Ύδρα η Ελληνική Επανάσταση θα μπορούσε να είχε τεθεί υπό έλεγχο!
Σύμφωνα με τον Τούρκο ερευνητή Alper Arisoy, στα αρχεία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μέχρι το 1828 υπάρχουν τουλάχιστον 142 άμεσες και έμμεσες αναφορές για την Ύδρα. Ο Δρ Ibrahim Alper Arisoy αναφέρθηκε ακόμη για την ύπαρξη αναφορών για την περιοχή «Μετόχι» που αναφέρουν ρητώς την κυριότητα της περιοχής στο τότε Μοναστήρι της Παναγίας της Ύδρας και νυν Καθεδρικό Ναό του νησιού μας. Η έρευνα του Δρ Ibrahim Alper Arisoy παρουσιάστηκε σαν μια ιστορική αναδρομή από τον 16ο αιώνα έως τον 19ο αιώνα!
Ο τρίτος ομιλητής ο κ. Δημήτριος Λισμάνης αντινάυαρχος ε.α., πρώην υπαρχηγός Γενικού Επιτελείου Ναυτικού στην ομιλία του αναφέρθηκε επάνω στους λόγους της ναυτοσύνης των Υδραίων αλλά και των άλλων ναυτικών νησιών του Τρινησιακού Στόλου (Ύδρα, Σπέτσες και Ψαρά) που είχαν θέσει σαν σκοπό και στόχο την ανεξαρτησία της Ελλάδας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Στο τέλος της εκδήλωσης ο Ύδρας κ. Γεώργιος Κουκουδάκης έδωσε στον Τούρκο Πρέσβη κ. Κερίμ Ουράς αλλά και στους ομιλητές αναμνηστικά δώρα. Στη συνέχεια ακολούθησε μουσική εκδήλωση με τους Ali Fuat Aydin και Γιάννη Παπαχατζή.
hydraspoliteia.blogspot.gr