Πανηγυρικά εορτάστηκε η μνήμη του Μεγαλομάρτυρα Αγίου
Φανουρίου στο ομώνυμο εκκλησάκι που είναι αφιερωμένο στον Aγιο, στις παρυφές του Παλαμηδίου,
Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015.
Πρόκειται για ένα εξωκλήσι που ανήκει στον ιερό ναό
της Ευαγγελιστρίας Ναυπλίου και πρόσφατα ανακαινίσθηκε. Τον πανηγυρικό εσπερινό
τέλεσε ο Ιεροκήρυκας της μητροπόλεως Αργολίδος αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος
Παπουλέσης.
Στο συγκεκριμένο εκκλησάκι εορτάζεται όλως ιδιαιτέρως η εορτή του
Αγίου Φανουρίου από πάρα πολύ παλιά. Οι γυναίκες από νωρίς το απόγευμα της
παραμονής της εορτής ,φέρνουν εκατοντάδες φανουρόπιτες στην εκκλησία, τάμα στον
Aγιο Φανούριο ώστε να
τους βοηθήσει κυρίως σε κάτι που του ζητούν. Η φανουρόπιτα είναι μια νηστίσιμη
πίτα που φτιάχνεται στην μνήμη του Αγίου (27/08) και προσφέρεται στους πιστούς
ως ευλογία.Χαρακτηριστικό και φέτος ο πάρα πολύς κόσμος που κατέκλισε το ναό . Δίπλα στο παρεκκλήσιο βρίσκεται το εκκλησιαστικό μουσείο του ιερού ναού της ενορίας όπου φυλάσσονται ιερές εικόνες και εκκλησιαστικά σκεύη του 18 και 19 αιώνα. Μάλιστα με την μέριμνα του ιερέως πατήρ ελευθερίου Μίχου το μουσείο ανακαινίσθηκε πλήρως και έγινε συντήρηση των ιερών εικόνων από ειδικούς του υπουργείου πολιτισμού .
H ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑΣ
Είναι μια νηστίσιμη πίτα που φτιάχνεται στην μνήμη του Αγίου (27/08) και προσφέρεται στους πιστούς ως ευλογία.
Σίγουρα είναι ένα έθιμο που ξεκίνησε από μια ευλαβική χειρονομία των πιστών (κυρίως από το γυναικείο φύλλο και το όνομα του έχει συνδεθεί με την εύρεση απολεσθέντων αντικειμένων αλλά και προσώπων) και δεν νομίζουμε ότι υποκρύπτει κάτι το αντικανονικό ή το άσχημο. Άλλωστε αν επρόκειτο για κάτι το οποίο αλλοίωνε την λατρευτική τάξη και ήταν αντίθετο με την εκκλησιαστική μας παράδοση, η εκκλησία είχε τον χρόνο και τον τρόπο να το διορθώσει και να το αποτρέψει.
Αυτό είναι ο λόγος που οι νοικοκυρές φτιάχνουν την ημέρα αυτή γλυκόπιτες και αφού τις πάνε στην εκκλησία και ευλογηθούν τις μοιράζουν στη γειτονιά, με τη σύσταση να ευχηθούν να συχωρεθεί η μάνα του Αγίου «Ο Θεός σχωρέστ'; τη μάνα του Αγίου Φανουρίου». Βέβαια ζητούν οι πιστοί να τους φανερώσει ο Άγιος χαμένα αντικείμενα ή να τους φέρει κάτι που επιθυμούν, ή ακόμη έναν καλό γαμπρό στα ανύπανδρα κορίτσια.
Βεβαίως προτιμητέο θα ήταν τα κίνητρα και οι εκδηλώσεις να ήταν περισσότερο πνευματικού χαρακτήρα αλλά στο χέρι μας είναι να έχουμε και πνευματική ωφέλεια. Μπορούμε για παράδειγμα να φτιάξουμε εμείς την πίτα και όχι να την αγοράσουμε έτοιμη, να μάθουμε το απολυτίκιο του Αγίου και τον βίο του, να συμμετέχουμε ενεργά στις ακολουθίες που γίνονται προς τιμή του Αγίου και να μην μένουμε μόνο στην προσφορά της φανουρόπιτας.
Άλλωστε ο Άγιος, αυτό είναι που θέλει από εμάς, την ειλικρινή συμμετοχή μας και την προσευχή μας, έτσι ώστε να μεσιτεύει όπως και κάθε Άγιος στον Χριστό, για την σωτηρία της ψυχής μας και αν κάτι θέλουμε οπωσδήποτε να μας φανερώσει, αυτό ας είναι ο σωστός δρόμος που θα μας οδηγήσει στην αιώνια βασιλεία Του.
Ο ένδοξος του Χριστού μεγαλομάρτυς Φανούριος ιστορικά δεν είναι γνωστός. Τον γνωρίσαμε μετά από τυχαία εύρεση της εικόνας του το δέκατο τέταρτο αιώνα στη Ρόδο. Τότε την ανασκαφή παλαιών οίκων στο νότιο μέρος του παλαιού τείχους βρέθηκε αρχαίος ναός με πολλές κατεστραμμένες εικόνες.
Μεταξύ αυτών βρέθηκε και αυτή του αγίου Φανουρίου, στην οποία ο άγιος εικονίζεται νεαρός στρατιώτης που κρατεί στο δεξί χέρι σταυρό με αναμμένη λαμπάδα. Η εικόνα περιβάλλεται από δώδεκα μαρτύρια.
Πολλοί έχουν συνδυάσει τη μνήμη του με φανερώματα και τον θεωρούν ως τον άγιο που φανερώνει χαμένα αντικείμενα ή κρυμμένα μυστικά. Και τούτο γιατί ο άγιος έγινε γνωστός από την φανέρωση της εικόνας του. Ας ευχηθούμε να φανερώσει ο μεγαλομάρτυς Φανούριος σε όλους μας την αγάπη του Θεού, το λόγο του Ευαγγελίου Του, το δρόμο της μετανοίας και της σωτηρίας μας.
Ο Άγιος Μεγαλομάρτυς Φανούριος ο Νεοφανής.Η μνήμη του τιμάται στις 27 Αυγούστου
Ο ένδοξος του Χριστού μεγαλομάρτυς Φανούριος ιστορικά δεν
είναι γνωστός. Τον γνωρίσαμε μετά από τυχαία εύρεση της εικόνας
του το δέκατο τέταρτο αιώνα στη Ρόδο. Τότε την ανασκαφή παλαιών
οίκων στο νότιο μέρος του παλαιού τείχους βρέθηκε αρχαίος ναός με
πολλές κατεστραμμένες εικόνες.
Μεταξύ αυτών βρέθηκε και αυτή του
αγίου Φανουρίου, στην οποία ο άγιος εικονίζεται νεαρός στρατιώτης
που κρατεί στο δεξί χέρι σταυρό με αναμμένη λαμπάδα. Η εικόνα
περιβάλλεται από δώδεκα μαρτύρια.