ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
V.STAMATIS
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΚΑΗ ΔΥΝΑΜΗ

Σελίδες

Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

Στα χωράφια ξεμένουν τα καρπούζια τύπου «βαρέλες»

  Στα χωράφια μένουν τα καρπούζια τύπου «βαρέλες» στην Ηλεία και την Αχαΐα που αυτή την περίοδο αποτελούν τις δύο βασικές περιοχές παραγωγής στη χώρα (η Τριφυλία συγκομίζει στις αρχές του καλοκαιριού), αφού σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου δεν υπάρχει ζήτηση. Την ίδια στιγμή, τα «στρογγυλά» πωλούνται σε πολύ χαμηλές τιμές που δεν ξεπερνούν σήμερα τα 12 - 15 λεπτά το κιλό (το προηγούμενο διάστημα σε πολλές περιοχές η τιμή έπεσε ακόμα και στα 5 λεπτά το κιλό).
Ασφυξία στους παραγωγούς δημιουργείτε και λόγω του περιορισμού των εξαγωγών, παρά την υπάρχουσα σε άλλες χώρες ζήτηση αφού οι εξαγωγείς δυσκολεύονται να πληρώσουν τα μεταφορικά έξοδα τα οποία έχουν αυξηθεί κατά πολύ το τελευταίο διάστημα λόγω έλλειψης επιστρεφόμενου φορτίου.

Το πρόβληµα με τις επιστροφές - σύμφωνα με όσα μας επισημαίνουν παραγωγοί - είχε παρατηρηθεί σε κάποιες περιπτώσεις και πριν την εφαρµογή των capital control, αφού λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας κατά την διάρκεια της πολύμηνης διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, δύσκολα βρίσκονταν επιστρεφόµενο φορτίο για την Ελλάδα. Ωστόσο, µε τα την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων το φαινόμενο οξύνθηκε.

Παρά το γεγονός λοιπόν ότι η φετινή ζήτηση τόσο από τις Βαλκανικές χώρες όσο και από αυτές της κεντρικής Ευρώπης για τα ελληνικά καρπούζια ήταν αισθητά αυξημένη σε σχέση με το καλοκαίρι του 2014 – λόγω των πολύ υψηλών θερµοκρασιών στις ευρωπαϊκές χώρες - οι Έλληνες δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να ανταποκριθούν σε αυτή.

Να σημειωθεί ότι από τις αρχές Ιουλίου η τιµή παραγωγού στα καρπούζια κυμάνθηκε στα 8-10 λεπτά το κιλό σε Ηλεία και Αχαΐα, (προηγουµένως ήταν 15-20 λεπτά/κιλό).

Για την πορεία των εξαγωγών τη φετινή χρονιά ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με τον κ. Δημήτρη Τακτικό, ιδιοκτήτη της εταιρείας εξαγωγής αγροτικών προϊόντων «Τακτικός Α.Ε.», στη Μανωλάδα Ηλείας ο οποίος μας δήλωσε: «αν δεν είχαν δημιουργηθεί τα προβλήματα στην οικονομία θα είχαμε μια καλή χρονιά αφού ξεκινήσαμε πολύ καλά. Γενικότερα τα ελληνικά καρπούζια έφυγαν σε πιο φθηνές τιμές από όσο άξιζαν».
Ο ίδιος πρόσθεσε ακόμα ότι: Αφού έκλεισαν οι τράπεζες υπήρχαν εταιρείες που δεν είχαν πρόβλημα αλλά και κάποιες άλλες οι οποίες αντιμετώπισαν αρκετά. Η δική μου εταιρεία για παράδειγμα που εξάγει καρπούζι σε όλη την Ευρώπη και τα φορτηγά είναι πληρωμένα από τις εταιρείες της Ευρώπης αρχικά δεν επηρεάσθηκε. Όσοι έπρεπε όμως να πληρώσουν τα φορτηγά από την Ελλάδα δεν μπορούσαν να το κάνουν για περίπου 10 ημέρες. Παρόλα αυτά μετά τις 10 πρώτες ημέρες είχαμε πρόβλημα όλοι αφού τα φορτηγά που έφευγαν με καρπούζια από τη χώρα μας δεν μπορούσαν να επιστρέψουν φορτωμένα (ώστε να βγάλουν τα έξοδά τους) με άλλα προϊόντα λόγω των προβλημάτων που προέκυψαν με τις εισαγωγές».

Επιπλέον ο κ. Τακτικός μας αναφέρει: «ζήτηση φέτος υπήρξε από το εξωτερικό αφού η παραγωγή μας (ο κύριος όγκος της συγκομιδής) συνέπεσε με τις ημέρες που στην Ευρώπη σημειώνονταν υψηλές θερμοκρασίες αλλά λόγω των οικονομικόπολιτικών συγκυριών στην Ελλάδα δεν μπορέσαμε να “εξαργυρώσουμε” αυτή την αυξημένη ζήτηση. Τα καρπούζια τελικά “φεύγουν” αλλά όχι σε σταθερές τιμές αφού μετά την κρίση υπήρξαν πολλοί που εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση και πιέζουν για χαμηλότερες τιμές».

Σύμφωνα με τον καρπουζοπαραγωγό, κ. Ανδρέα Ψαχούλια, από τα Δουνέικα Ηλείας: «η συγκομιδή (μειωμένη φέτος) βρίσκεται σχεδόν στη μέση αλλά μέχρι στιγμής η εμπορική χρονιά (τιμές, εξαγωγές) έχει εξελιχθεί πολύ άσχημα. Επιπλέον, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και άλλα προβλήματα φέτος όπως για παράδειγμα με τις πληρωμές των εργατών μας λόγω των capital control. Αυτές τις ημέρες μπορεί να υπάρχει μια μικρή ζήτηση στα στρογγυλά καρπούζια, όμως οι “βαρέλες” είναι στα αζήτητα».

Όσον αφορά τις τιμές ο κ. Ψαχούλιας μας αναφέρει: «οι τιμές για τα στρογγυλά σήμερα είναι στα 10 – 14 λεπτά το κιλό, για τις βαρέλες όμως… δεν υπάρχει τιμή». Σε ερώτησή μας σχετικά με τις χώρες που πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο εξαγωγές ο παραγωγός από την Ηλεία μας ενημέρωσε ότι έχουν σταματήσει στην Ιταλία αφού υπάρχει εγχώρια παραγωγή και συνεχίζονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Για την πορεία του προϊόντος στην Αχαΐα μίλησε στον ΑγροΤύπο ο κ. Κώστας Κωσταντακόπουλος, γεωπόνος στον Α.Σ. Σαγέικων. Σύμφωνα και με τον κ. Κωσταντακόπουλο η χρονιά είναι πολύ δύσκολη. Μάλιστα όπως χαρακτηριστικά μας ανέφερε το προηγούμενο διάστημα οι τιμές παραγωγού έπεσαν μέχρι και στα 5 λεπτά το κιλό ενώ επεσήμανε και αυτός την παντελή έλλειψη ενδιαφέροντος του εμπορίου για τις “βαρέλες”.
Καλή η χρονιά για την Τριφυλία που συγκόμισε πριν το κλείσιμο των τραπεζών

Σε περισσότερες χώρες από κάθε άλλη χρονιά ταξίδεψε φέτος το καρπούζι της Τριφυλίας (πρώτη φορά έγινε εξαγωγή στην Κύπρο), η παραγωγή του οποίου έφτασε τους 40.000 τόνους και η συγκομιδή του ολοκληρώθηκε πριν το «ξέσπασμα» της οικονομικής κρίσης μετά το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας στην περιοχή φέτος σημειώθηκαν 800 αναγγελίες για εξαγωγές, ενώ ένας πολύ μεγάλος όγκος κατευθύνθηκε από εξαγωγικούς φορείς σε όμορους νομούς και κυρίως στο Νομό Ηλείας, όπου και από εκεί κατευθύνθηκαν προς το εξωτερικό. Οι κύριες χώρες εξαγωγής ήταν αυτές της Βόρειας Ευρώπης, με επίκεντρο την Πολωνία, αλλά και χώρες όπως Λετονία, Λιθουανία, Εσθονία, Σουηδία και Νορβηγία. Οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης όπως Γερμανία, Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Γαλλία, Ολλανδία, Αγγλία, Βέλγιο, Ιταλία και Αυστρία. Αλλά και οι χώρες των Βαλκανίων όπως Ρουμανία, Σερβία, Βουλγαρία, Σκόπια, Αλβανία, Κροατία και Βοσνία Ερζεγοβίνη.
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ